Nagyszabású demonstráció lesz március 18-án

2016. március 16. 06:53 , Legutóbb frissítve: 2016. március 16. 08:53 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye - Magyarország | A múlt év májusa óta mélyponton van a nyerstej felvásárlási ára. Most literenként 73 forintot adnak a termelőknek, pedig már 90 forint alatt veszteséget termelnek a gazdák. Az Alföldön és a Dunántúlon is tiltakozó demonstrációkat tartanak március 18-án, tudtuk meg Istvánfalvi Miklóstól, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnökétől.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kereskedők egy része hazai tejet vásárol, de sokan vannak, akik az olcsó külföldit hozzák be a boltjaikba (Fotó: Mártonfai) A kereskedők egy része hazai tejet vásárol, de sokan vannak, akik az olcsó külföldit hozzák be a boltjaikba (Fotó: Mártonfai)

A nyerstej ára ma Magyarországon a legalacsonyabb a térségben, mégis folyamatos a feldolgozott tej- és tejtermékek importja – mondták a megye legnagyobb tejtermeléssel foglalkozó szövetkezeteinek – Régió Milk Kft., Milk-Men Kft. - vezetői. Márciusra az exportár 15-16 eurócentre, a termelői ár pedig 73 forintra esett. Korábban az áfacsalás lehetett az ok, most azonban az európai túltermelés miatt alacsony dömpingárak alakultak ki. Az uniós felesleg jelentős része a magyar piacon köt ki, és az import miatti árcsökkenés nyomán a mai felvásárlási árak a támogatásokkal együtt sem fedezik a gazdálkodók önköltségét. Istvánfalvi Miklós szerint több termelő azt fontolgatja, hogy egy-két hónapon belül, a betárolt tömegtakarmányok felhasználása után csökkenti állományát, vagy teljesen abbahagyja a tejtermelést.

Kötik őket a támogatások

Meddig bírják ezekkel a feltételekkel? – merül fel a kérdés a tehéntartó gazdák között. A teveli szövetkezetben például az elmúlt öt év alatt 1,5 milliárd forintot költöttek a telep korszerűsítésére, 20 embernek adnak munkát. Nem egyszerű tehát azt mondani, holnaptól mással foglalkozunk. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a 400 tehenes telepen a napi 8 ezer liter tej után literenként 35 forintot buknak, ami napi több százezer forint mínuszt jelent, mondta Schweitzer József, aki a teveli mezőgazdasági zrt. egyik vezetője, a Régió Milk Kft. elnökségi tagja. Hozzátette, azért sem könnyű felszámolni a gazdálkodást, mert aki beruházási támogatást kapott, annak 5 évig állattartási kötelezettsége is van.

– Az elfogadható alapár literenként 90-95 forint körüli, de ez pillanatnyilag utópiának tűnik – mondta Gamos András, a paksi Milk-Men Kft. vezetője. A fogyasztók az alacsony árból csak annyit vesznek észre, hogy több az akció az üzletláncokban, de kisebb boltokban, főleg vidéken, ezzel nem élnek az üzemeltetők, még akkor sem, ha olcsóbban kapják a tejet, tejterméket a feldolgozóktól.
A szakmaközi szervezeteket eleve azért hozzák létre, hogy a teljes termékpálya szereplőit összefogva, lehetőleg „házon belül” oldják meg a piacszabályozási problémákat. Eddig azonban a terméktanácsban nem sikerült olyan megállapodást aláírniuk, amely érdemben javítaná a tejtermelők és -feldolgozók helyzetét.

A március 18-i tüntetéseket két nagykereskedő vállalat, a Sajtkalmár Kft. nádudvari telephelyénél, illetve a Food&Drinks Hungary Kft. balatonfüredi fióktelepénél tartják meg. Előbbi cég a termelők szerint az ország egyik legnagyobb sajtimportőre, míg utóbbi inkább az UHT tejek piacán számít nagynak. A kiskereskedelmi láncoknak petíciót adnak át, amelyben fél évig önkorlátozást kérnek a tejtermékek importjában. A kormány év elején döntött arról, hogy a súlyos piaci helyzet miatt több mint 11 milliárd forintos rendkívüli plusztámogatást nyújt az állattartóknak, illetve hosszabb távú tejágazati stratégia megalkotásáról is határozott. A gazdálkodók azonban most úgy értékelik, hogy az egyre súlyosabbá váló helyzetben a többlettámogatás sem elegendő a problémák rendezésére.

Aggódnak a jövő miatt

A megállapodásnál a kereskedelmi láncok vezetői konkrétumot nem ígértek. Gamos András szerint jó lett volna elérni azt, ami a német gazdálkodóknak sikerült, még októberben 5 centtel (15 forinttal) emelték a tej és a tejtermékek árát, aminek egy részét a feldolgozók, a másik részét a termelők kapták. A Dunamelléki Szövetkezet, amelybe több mint 25 termelő, 8 nagyobb gazdaság is tartozik, aggódik a jövő miatt. Túl régóta tart a mélypont a területen, már a tartalékaikat élik fel a termelők. A kormány által ez év elején ígért támogatás sem sokat segít, önmagában nem oldja meg a problémát.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nagyszabású demonstráció lesz március 18-án

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hetven éves a Moszkvics

Fejlesztés helyett az Opeltől szerzett gyártószerszámokkal valósították meg a szovjet népautót, hetven évvel ezelőtt indult a munka a Moszkvai Autógyárban.

Rp. úszó-vb: Hosszú aranyérmes 100 m vegyesen is!

Rp. úszó-vb: Hosszú aranyérmes 100 m vegyesen is!

Már öt aranynál tart. 400 gyorson alig maradt le a dobogóról, 50 méter háton pedig döntőbe jutott.

Női kézi Eb: Az akarás minden nehézségen átbillentett minket – Janurik

„A csehek elleni vereség után leírtak minket, de most egyre jobban és jobban játszunk.”

Remek játékkal megvan a középdöntő női kéziseinknek

Négy góllal kellett legyőzni Montenegrót, a magyar válogatott héttel nyert – jöhet a folytatás az Eb-n.

Női kézi Eb: Mörkék visszavágtak az olimpiai bajnoknak

Női kézi Eb: Mörkék visszavágtak az olimpiai bajnoknak

Az oroszok és a csehek is sokáig szorongattak, de a norvégok és a dánok hajrája volt a jobb.

EBEL: fantasztikus fordítás, Volán-siker az élcsapat ellen

Már 5–1-re vezetett a Linz, aztán jött Hetényi, lehúzta a rolót – a többiek pedig gyártották a gólokat.

Legia: „Elérkezett a váltás ideje” – Nikolics megfelelő ajánlat esetén távozhat

„Leültem az elnökünkkel és a sportigazgatónkkal, s megegyeztünk” • A Chicago Fire edzőjével már beszélt.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér