Rablás és autótűz volt a szekszárdi benzinkúton

2017. május 16. 18:58 Hanol Erzsébet (erzsebet.hanol@mediaworks.hu)

A helyszínre látogató gyerekek számára kitűnő látványosság volt a tűzoltóautó, amelybe be mászhattak, és működtethették rajta a szirénát, akárcsak a szintén jelen lévő rendőr- és mentőautón

Szekszárd | Safety Day, vagyis Biztonsági Nap elnevezéssel tartottak gyakorlati képzést a benzinkúti dolgozóknak a megyeszékhely egyik töltőállomásán.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Mi történt? Baj van? Mi van a benzinkúton? Kérdezték többen, látva a rendőr-, a mentő és a tűzoltóautókat, valamint a töltőállomás környékén felhúzott sátrakat a Csatári-toroknál lévő MOL benzinkúton. S bár álarcos, fegyveres, marcona férfiak követelőztek az állomás shopjában, mindez szerencsére csak szimuláció volt, bár kétségtelenül nagyon valószerűre sikerült. A rablók ugyanis nemcsak fenyegetőztek, hanem a kút egyik dolgozóját valósággal meg is rángatták, de a férfi derekasan állta a sarat. Ám miként azt később elmondták, ha a valóságban adódik ilyen helyzet, akkor a legjobb, ha a pénztárban álló átadja a pénzt, és értesíti a rendőrséget, máskülönben a saját és mások életét is kockáztatja.

Verseny is volt

A szervezők elmondták, hogy évente többször tartanak a dolgozók számára elméleti képzéseket a tűz- és a munkavédelemről, gyakorlati oktatás viszont most először volt. A Tolna és a Fejér megyei benzinkutakról érkezett két-két munkatárs, így összesen hatvanan vettek részt a Safety Day, vagyis Biztonsági Nap elnevezésű programon. Ennek egyik eleme volt a megyei rendőr-főkapitánysággal és a szekszárdi rendőrkapitánysággal együttműködve a rablási kísérlet, és annak értékelése. A mentőszolgálat munkatársai újraélesztési és elsősegély-nyújtási ismereteket adtak, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatósága pedig kiszállásos véradást tartott. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai tűzvédelmi ismeretekkel látták el a résztvevőket.

  Nemcsak a felnőttek, a gyerekek is kipróbálták az újraélesztést – Galériánk is van, ne hagyja ki! Kattintson a fotóra! Nemcsak a felnőttek, a gyerekek is kipróbálták az újraélesztést – Galériánk is van, ne hagyja ki! Kattintson a fotóra!

Mint megtudtuk, a benzinkutakon 99 százalékban azért van szükség a tűzoltó készülék használatára, mert egy műszaki hibás autó lángra kap. Hasonlóra most is volt példa, de a füstért egy autó alá helyezett füstgép volt a felelős. Ugyanakkor a szabályos tűzjelzés után a tűzoltók valóban szirénázva érkeztek meg a helyszínre, víz nélkül ugyan, de elvégezték az oltást, és áramtalanították az autót.

Ezt követően konyhatűz bemutatót tartottak, felhívva a figyelmet arra, mennyire veszélyes, ha az égő olajat vízzel akarja valaki eloltani, mivel ettől csak még nagyobb lángok csapnak fel. A helyes módszer a lefedés, az oxigén utánpótlás elzárása. A benzinkúti dolgozóknak tálcatűz oltására is lehetőségük nyílt, valamint egy befüstölt sátorból légzőkészülékben kellett kislabdákat kihozniuk, és a játékosság jegyében puttonyfecskendővel célba lőniük. Az egész napos program verseny is volt. A résztvevőket négy csapatra osztották, a teljesítményüket pedig értékelték.

Borsódzott a hátuk

A megkérdezettek hasznosnak ítélték a gyakorlati képzést, hiszen átélhették, átérezhették azokat a helyzeteket, amelyekről az elméleti tananyag szól. Volt olyan Fejér megyei benzinkutas, aki arról számolt be, hogy náluk nemrégiben valóban történt egy rablás, és most azt a kollégáját hozta magával a képzésre, aki a történteket átélte. Elismeréssel szólt a munkatársa akkor tanúsított magatartásáról, de mint mondta, a szimulált szituációban borsódzott a hátuk. Más arról beszélt, hogy a tanultakat, így az újraélesztést és a tűzesetek kezelését nemcsak a munkahelyen, hanem az élet más területein is hasznosítani tudják.

  A benzinkúti dolgozók tálcatűzön gyakorolták az oltást (Fotók: Mártonfai Dénes) A benzinkúti dolgozók tálcatűzön gyakorolták az oltást (Fotók: Mártonfai Dénes)

A programot értékelve a szervezők elmondták, pozitív hozzáállást, aktivitást tapasztaltak a dolgozók részéről, és azért is dicséret illeti őket, amiért közel kétharmaduk vért adott, segítve ezzel másoknak. A résztvevő hivatásos szervekkel szintén jó volt az együttműködés, és MOL-nál azt tervezik, más régiókban is megvalósítják a gyakorlati képzést.

(Indexkép: A helyszínre látogató gyerekek számára kitűnő látványosság volt a tűzoltóautó, amelybe be mászhattak, és működtethették rajta a szirénát, akárcsak a szintén jelen lévő rendőr- és mentőautón)

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Rablás és autótűz volt a szekszárdi benzinkúton

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér