Szexuális erőszak, szurkálás, emberkereskedelem, fagyhalálra ítélt férfi

2016. január 9. 14:50 Ihárosi Ibolya (ibolya.iharosi@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Nem minden tanulság nélkül való felidézni az elmúlt évben a súlyosabb bűnügyekben hozott ítéletek közül néhányat. A tetteseknek több évnyi gondolkodási idejük van és lesz annak megítélésére, hogy miért követték el, amit tettek.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem kellett igazán súlyos, például többszörösen minősülő emberölési ügyben ítélkezni 2015-ben Tolna megyében, de azért érdemes felidézni néhány nevezetes esetet, illetve egy extrém történetet.

Barátnője kislányával fajtalankodott 
Hét év fegyházbüntetésre és további hét év közügyektől eltiltásra ítélt a Szekszárdi Törvényszék egy 40 éves férfit, aki barátnője kislányát molesztálta. Az ítélet márciusban lett jogerős, miután az Ítélőtábla helybenhagyta. A pár nem élt ugyan együtt, de a férfi gyakran töltött napokat a kétgyermekes asszonynál. A nő gyakorta nehezményezte a vádlott alkoholizálását, de a férfi sosem viselkedett agresszíven a gyermekekkel, sem pedig vele. A vádlott 2013. augusztus 7-én éjjel az akkor 9 éves kislány szobájába ment, és fajtalanságra kényszerítette. Egy nappal később azonban az anya tetten érte a férfit, akit azonnal elkergetett, majd feljelentést tett. A szakértői vélemény szerint a vádlottat személyiségzavara nem akadályozta tettei következményeinek felismerésében, és az ennek megfelelő magatartás tanúsításában, vagyis teljes mértékben beszámítható.

Huszonötször szúrta hátba a mamáját 
Az első fokon kiszabott 2 év fogházbüntetést 1 év 3 hónapra enyhítette a Pécsi Ítélőtábla áprilisban annak a férfinak az ügyében, aki 2013 februárjában konyhakéssel legalább 25-ször kis és közepes erővel hátba szúrta 67 éves nagymamáját. A másodfokú bíróság nagyobb jelentőséget tulajdonított a vádlott betegségének és annak a körülmények, hogy a sértett megbocsátott neki. A Szekszárdi Törvényszék emberölés kísérletének bűntettében mondta ki bűnösnek az akkor 26 éves férfit, aki a cselekmény elkövetésekor tudathasadásos elmezavarban szenvedett. Betegsége a beszámítási képességét közepes fokban korlátozta. Már az első fokú bíróság is élt az emiatt alkalmazható korlátlan enyhítés lehetőségével. A vádlott és nagymamája nehéz anyagi körülmények között éltek. Az idős nő a vádbéli napon a délelőtti órákban éppen erről panaszkodott az unokájának, életüket kilátástalannak ítélve. A vádlott ezért határozott úgy, hogy előbb a nagymamájával, majd önmagával is végez.

Hagyta meghalni a fiát a vádlott
Egy májusban jogerőssé vált ítélet szerint egy 76 éves büntetlen előéletű simontornyai nőt emberölés bűntette miatt két év börtönre ítéltek, a szabadságvesztés büntetés végrehajtását öt évi próbaidőre felfüggesztve. A három elemit végzett asszony és fia második férjének házában élt együtt. Mindennaposak voltak a nézeteltérések köztük, amelyek nem ritkán tettlegességig fajultak. 2013. december 12-én az ittas sértett és a vádlott között ismét szóváltás támadt, ami kölcsönös tettlegességig fajult. A sértett kezét anyja élettársa egy késsel megvágta, majd a vérző sértettet kizárták az udvarra, s nem engedték vissza. A vádlott később be akarta hívni, de a férfi nem tudott felkelni. Később a vádlott a fiára terítette annak vastag kabátját és prémes sapkáját, de további segítségnyújtás nélkül visszament a házba. Amikor harmadszor ment ki a vádlott az udvarra, a fia már nem mutatott életjeleket. Az 54 éves férfi halálát kihűlés okozta. A vádlott – aki a szakértők szerint alacsony intellektusú, indulatvezérelt személyiség, és a szellemi leépülés jeleit mutatja – ekkor szólt az élettársának, de a mentők már csak a sértett halálát tudták megállapítani.

Adta-vette és verte is a nőket
Egy prostitúciós ügy I. rendű vádlottjának 3 év 8 hónapnyi börtönbüntetését fegyházra változtatta a Pécsi Ítélőtábla júliusban, egyebekben a Szekszárdi Törvényszék ítéletét helyben hagyta. A férfit két rendbeli emberkereskedelem és kitartottság bűntette miatt ítélték el, ellene a bíróság 35 millió forintnyi vagyonelkobzást is elrendelt. Ezen kívül a vádlottat öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és egy korábban kiszabott 11 havi felfüggesztett szabadságvesztést is le kell töltenie. A 47 éves, sokszorosan büntetett előéletű, Hajdú-Bihar megyei férfi 2011. januárjától szexstúdiókat bérelt Bécsben egy osztrák állampolgártól, ahol Magyarországról származó prostituáltak dolgoztak. Ezzel csaknem 35 millió forint illegális jövedelemre tett szert. A pénz jelentős részét szerencsejátékra, szórakozásra, italra és ékszerekre költötte. A vádlott emellett egy 48 éves, büntetlen előéletű, Tolna megyei férfitól 400 ezer forintért megvásárolt két nőt. Utóbbit a bíróság emberkereskedelem miatt 1 év 4 hónap börtönre ítélte, melynek végrehajtását 3 évre felfüggesztette, és 400 ezer forintnyi vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

Nem kellett igazán súlyos, például többszörösen minősülő emberölési ügyben ítélkezni 2015-ben Tolna megyében - képünk illusztráció (Fotó: TN) Nem kellett igazán súlyos, például többszörösen minősülő emberölési ügyben ítélkezni 2015-ben Tolna megyében - képünk illusztráció (Fotó: TN)

Sokba kerültek a jogosítványok
Augusztusban került pont a hosszan elhúzódó szekszárdi jogosítványgyárként elhíresült ügy végére, miután eljárási hibák miatt meg kellett ismételni az első fokú eljárást. 2005 és 2008 között az ország több megyéjéből érkeztek Szekszárdra vizsgázók, köztük olyanok, akik másutt többször megbuktak. Ez tűnt fel a hatóságoknak és okozta a résztvevők lebukását. A bűnügy főszereplői a vizsgabiztos, az ügyintéző, az autósiskola vezetői és a szakoktató az enyhítő körülmények és az idő múlására való tekintettel felfüggesztett börtönbüntetést kaptak a vagyonelkobzás mellett. Volt, akit végleg eltiltottak a foglalkozása gyakorlásától. Akik a jogosítvány megszerzése érdekében vesztegetést követtek el, azokat a bíróság megrovásban részesítette.

Bibliával, majd ököllel ütötte
Már első fokon jogerőssé vált egy bűnügyi szempontból nem súlyos, de annál különösebb történet. Feltehetően bedrogozott állapotban őrjöngött élettársa szekszárdi lakásán egy büntetett előéletű 26 éves férfi, akit a Szekszárdi Járásbírság akaratnyilvánításra képtelen személy ellen elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt 200 óra közmunkára ítélt. A vádlott és a sértett hét hónapja éltek élettársi kapcsolatban, amikor 2013. májusában a férfi nekitámadt alvó élettársának. A nő hátára térdelt, fejét előbb egy bibliával, majd ököllel ütötte. Mindeközben önkívületi állapotban a sátán és a démon szavakat ordította. A házban tartózkodó másik férfi hátulról átkarolva lerántotta a nő hátán térdelő férfit. Ezután a vádlott lefejelte és a földre lökte a televíziót azt kiabálva, hogy abban lakik a démon, majd felpofozta és ököllel többször szájba vágta saját magát. Az őt nyugtatni próbáló férfira egy székkel támadt, de az kitért előle, ezért a vádlott ismét a televíziót ütötte. A fürdőszobába menekülő nőnek a fejét a fürdőkádhoz verte. Ezután váratlan fordulattal bocsánatot kért, majd rövid időn belül újra nekitámadt egy székkel, megütötte, és azzal fenyegette, hogy megöli.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szexuális erőszak, szurkálás, emberkereskedelem, fagyhalálra ítélt férfi

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér