Vadkacsavadászaton érte halálos lövés a férfit

2016. december 21. 18:38 , Legutóbb frissítve: 2016. december 21. 18:46 Ihárosi Ibolya (ibolya.iharosi@partner.mediaworks.hu)
Simontornya | Az igari rendőr másfél méterről lőtte mellbe vadásztársát. A halál okát és körülményeit a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség szakértők bevonásával vizsgálja.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A vadászbaleseteknek mindig van felelőse, de van amikor a legnagyobb gondosság mellett is megtörténik a baj. Képünk illusztráció (Fotó: Mártonfai Dénes) A vadászbaleseteknek mindig van felelőse, de van amikor a legnagyobb gondosság mellett is megtörténik a baj. Képünk illusztráció (Fotó: Mártonfai Dénes)

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folytat nyomozást a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség a december 18. napján Simontornya határában megtartott vadászat során bekövetkezett haláleset ügyében.

Mivel a feltételezett elkövető a rendőrség hivatásos állományában dolgozik, a hatásköri és illetékességi szabályokra figyelemmel az ügyészség végzi a nyomozást, amely a halál okát és körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja. A nyomozás a kezdeti szakaszában tart, ezért gyanúsított kihallgatásra ez ideig még nem került sor, válaszolta kérdésünkre dr. Páli Péter, a Tolna Megyei Főügyészség eseti sajtószóvivője.

Más forrásból származó információink szerint három férfi vett részt vasárnap a Kapos partján kacsavadászaton. Délután öt óra tájban dördült el a végzetes lövés, amikor a borús idő miatt nyilván már nem voltak jók látási viszonyok. A csőre töltött sörétes puska elsült, amikor a folyóparti füves, csúszós, vizes, vagy már jegesedő talajon megcsúszott a vadász.
Mintegy másfél méterről lőtte mellbe a társát. Könnyű elképzelni, hogy ilyen távolságról a sörétek nem szóródnak, ezért a meglőtt igari vadász a helyszínen életét veszítette.

„Senki nem hiszi el, hogy ez megtörténhetett – mondta el az RTL Klubnak megtörten a lelőtt férfi bátyja, akinek a sógora szólt, hogy öccsével szörnyűség történt. – Mire leért ide a sógorom, akkora az öcsém már halott volt. Jöttem én is, de akkor már nem is engedtek ide a rendőrök.” 

Kiderült, hogy a férfi egy éve kezdte a vadászatot, a csatorna azt mondja, hogy a közösségi oldalán is szinte csak vadászatról szóló képeket találni, több fegyvert is vett magának, amelyeket példás rendben tartott. A férfi bátyja elmondta, hogy a nyilatkozat időpontjában az öccse hatéves kislánya még nem tudta mi történt. Nem merték még elmondani neki az apja halálhírét. Ugyanakkor azt ügyben érintett rendőr környezetéből szerzett értesüléseink szerint a férfi a történtek hatására teljesen összeomlott.

Kérdésünkre a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata azt válaszolta, hogy a kérdéses rendőr felfüggesztésére válaszadásukig nem került sor, de azt is megtudtuk, hogy a történtek óta szolgálatot nem teljesít.

A rendőrre és a vadászra is a foglalkozási szabályok érvényesek

A Büntető Törvénykönyv 165.§-a szerint: Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el. Foglalkozási szabálynak tekintendők a jogszabályok, a műszaki (technológiai) előírások, szakmai előírások, az üzemi rendtartás, vagy minden egyéb az adott szakma, foglalkozás területén elfogadott írott vagy íratlan szabály. Ilyenek különösen: az általános munkavédelmi, balesetelhárítási, az építkezéssel kapcsolatos műszaki, statikai szabályok, az orvosi tevékenységgel kapcsolatos előírások, a lőfegyver tartására és kezelésére vonatkozó szabályok. A bűncselekmény megvalósulása szempontjából nem csak a szakképzettséghez kötött foglalkozás jön számításba. Lőfegyver használata és kezelése tekintetében a katonák, a fegyveres testületek tagjai, valamint a vadászok és a sportlövészek foglalkozási szabályok hatálya alatt állnak.

Vadászbalesetnek mindig van felelőse

Egy hozzáértő szakember szerint a vadászat éppoly veszélyes üzem, mint például a közlekedés, ezért a baleseteknek, kiváltképp, ha az halálos, elvileg mindig van felelőse. Ha ugyanis a konkrét ügyben minden szereplő betartotta volna a helyzetre érvényes összes szabály, akkor nem következhetett volna be a baleset. Ugyanakkor az Interneten olvasható példák szerint nagyritkán kialakulhatnak olyan balesethez vezető körülmények, amelyekre a legnagyobb gondosság mellett sem lehetett számítani, tehát nem állapítható meg a büntetőjogi felelősség.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Vadkacsavadászaton érte halálos lövés a férfit

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Esernyővel ugrott ki a tizedikről, túlélte

A hétéves kínai kisfiú egy rajzfilmből szedte az ötletet.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

NB I: zavar, elcsípett pillantás – ezért maradt ki a Gyirmót Fradi elleni büntetője

NB I: zavar, elcsípett pillantás – ezért maradt ki a Gyirmót Fradi elleni büntetője

Holczer Ádám kihasználta, hogy Simon András és Máté János nem értett egyet abban, ki rúgja a 11-est.

Vasárnapi sportműsor: topligák el Clásicóval, kézi BL, NB II

Arsenal–Manchester City az FA-kupa döntőjéért • Moto GP • Sznúker.

Vasas–Honvéd: Nagy Gergely lázas betegen lett a meccs legjobbja

A Vasas kapusa megfogta Lanzafame tizenegyesét és a hosszabbításban is hatalmasat védett.

Gera: születésnap, mesterhármas, Fradi-győzelem

Gera: születésnap, mesterhármas, Fradi-győzelem

A Gyirmót előnyben volt, de Gera Zoltán megfordította a meccset • A hazaiak lőttek lesgólt és kapufát is, az utolsó percekben pedig tizenegyest hibáztak.

Úszás: Sós Csaba kijelölte a magyar csapatot a vizes vb-re

Az ob végéig kvalifikációt szerző versenyzők mostantól kezdve védettséget élveznek.

Örülhet a Vasas: Nagy-bravúrokkal fontos győzelem

Nagy lehetőséget szalasztott el az éllovas Honvéd, amely kikapott a piros-kékektől az újpesti rangadón.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér