A 2016-os nagyon jó év volt, de 2017 még annál is jobb lehet

2017. január 23. 17:52 , Legutóbb frissítve: 2017. január 23. 19:52 Budavári Kata (kata.budavari@mediaworks.hu)
Szekszárd | Nem kérdés, hogy a 2016-os év legfontosabb eseménye a Modern Városok Program szerződésének aláírása volt Szekszárdon. De nem ez volt az egyetlen jelentős történés, hiszen tavaly az önkormányzat több újítással állt elő. Ács Rezső polgármester úgy véli, 2017 még jobb év lehet, hiszen több területen beérik munkájuk gyümölcse.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ács Rezső polgármester úgy látja: Szekszárd több jelentős és igen kedvező változás előtt áll (Fotó: Mártonfai Dénes) Ács Rezső polgármester úgy látja: Szekszárd több jelentős és igen kedvező változás előtt áll (Fotó: Mártonfai Dénes)

Hosszú hónapok előkészítő munkája előzte meg a Modern Városok Program bejelentését Szekszárdon. Meg kellett indokolni, mi miért szerepel a csomagban – tudtuk meg Ács Rezsőtől. A polgármester úgy véli, a kormányzat bizalmát egyértelműen jelzi, hogy a programban szereplő fejlesztéseket a megyeszékhelyek állíthatták össze. Ráadásul kezdetben arról volt szó, hogy  körülbelül 33-34 milliárd forint érkezik Szekszárdra, ám ma már közel 40 milliárdról beszélhetünk, hiszen a könyvtár és levéltár építése is bekerült ebbe a körbe.

A városvezető tájékoztatása szerint az önkormányzat azt kérte, hogy az újraépítésre szoruló Hunyadi szakközépiskolával egységes arculatot kapjon az épület, ennek eredményeképpen pedig valódi tudásközpont létesülhet. Arra a kérdésre, hogy a majdani négycsillagos szálloda hol áll majd, Ács Rezső elmondta, hogy az egyetemi kar „E” épülete lenne a legideálisabb megoldás, az igénylést el is indították. –  Ha ez valamiért nem megy, lehetőségként még ott van a régi uszoda. Az első megoldás a Babits Mihály Kulturális Központ közelsége miatt is kedvezőbb lenne, hiszen a művelődési intézmény konferencia központként is működhet – véli a polgármester. 

A program egyik legérdekesebb elemével, a paksi atomerőművet Szekszárddal összekötő távhővezetékkel kapcsolatban a következőt mondta: – Nem újkeletű dolog. Tulajdonképpen egy régi ötletet vettünk elő, melynek korábban nem volt meg a jogi és anyagi háttere. A beruházás két szakaszból áll majd, egy kerítésen belüli, azaz az erőmű területén elvégzendő fejlesztésből, illetve az onnan a végpontig vezető szakasz megépítéséből. Az első rész kivitelezése természetesen úgy készül, hogy rácsatlakoztatható legyen az új blokkra.

Ács Rezső beszélt arról is, hogy szeretnék kibővíteni a távhő szolgáltatást igénybevevők körét. Azt remélik: régi vállalkozások, a kórház is újra a városi rendszert választja majd, és az ipari parkban az új vállalkozásoknak is felajánlják a minden bizonnyal kedvező lehetőséget. Ez a fejlesztés nem mellesleg az új sportcsarnok építésével és az ökocentrummal nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások, melyeknek engedélyezési, előkészítési munkáit a kormány kiemelten támogatja.

A város rendezvényei közül van olyan, mely már tavaly is részben és áttételesen kapcsolódott a Modern Városok Programhoz. – Ilyen volt a városi pünkösd, melynek egyedi arculatát az adta, hogy felhívta a figyelmet a Gemencre és a Dunára, azaz a turisztikai szempontból legfontosabb tényezőkre. A gasztronómiára, azaz a vadra és halra épült rendezvényt ugyan eső áztatta, ám így is húszezren voltak rá kíváncsiak. Szintén beváltotta a reményeket, hiszen gyerekek és felnőttek tetszését egyaránt elnyerte, a Háry János Mesefesztivál. Előzetesen konzultáltunk az óvoda- és bölcsőde vezetőkkel, kulturális szakemberekkel, hiszen ők ismerik leginkább a legfiatalabb korosztály igényeit. Úgy gondolom, első alkalomnak ez a rendezvény egyáltalán nem volt rossz, sőt. Természetesen minden rendezvényünkkel kapcsolatban várjuk a javaslatokat, ötleteket. A megyeszékhely első városi képviselő-testülete 1905-ben augusztus 29-én alakult, erről emlékeztünk meg a város napján. Míg korábban augusztus 20-án, tavaly már ezen az ünnepen adtuk át a városi kitüntetéseket. Az ünneplés az augusztus 29-ét megelőző hétvégén nyárbúcsúztatóval egészült ki. A Szüreti Napok ismét csúcs volt minden tekintetben, és újra volt Márton nap, melyre a hideg idő miatt sátort állít a város. Nagyon jó érzés, hogy a szekszárdi vállalkozások maximálisan mellettünk állnak, köszönet illeti őket a támogatásért, hiszen a lokálpatrióta cégvezetőknek hála megújult és magas színvonalú rendezvényekkel gazdagodott a város – mondja a polgármester.

Ács Rezső emellett az önkormányzat hétköznapokat érintő tevékenységéről is beszélt. Így például arról, hogy tavaly a város saját erőből 30 millió forintot fordított szociális ellátásra, a szociális tűzifa programban pedig 141 család jutott tüzelőhöz. – A városnak mindig is fontos feladata volt a rászorulók támogatása, ez a jövőben sem változik – mondta a polgármester.

További lendület a város fejlődésének

A tavalyi év gazdálkodása nagyon jó volt, és az önkormányzat sok mindent előkészített. Nemcsak a Modern Városok Program fejlesztései folytatódnak, hiszen a TOP pályázatok eredményei további lendületet adnak a város fejlődésének. Új helyre költözik a központi ügyelet, rendelőket újítanak fel, és az a cél, hogy minden óvodában 21. századi feltételek között töltsék napjaikat a gyerekek. Az oktatási intézmények fejlesztését illetően pedig például a Dienes iskolában energetikai korszerűsítésre kerül sor. Ács Rezső kiemelte a Zöld Városok Programot, melynek révén teljes parkfelújítás várható. A Babits Kulturális Központ és a 160 lakásos között, illetve a Luther téren az eddiginél több lesz a zöld felület, és játszótér is készül. A központtól a város északi bejárója felé vezető kerékpárút ügyében is tett lépéseket a város. Eddig két fórumra várták az érdeklődőket, ahol elmondhatták véleményüket, hiszen ez a fejlesztés lényeges változást hozhat a közlekedésben.

Huszonhét évet ebben a városban élt
Ács Rezső Szekszárdon érzi otthon magát, életének több mint a felét, huszonhét évet ebben a városban töltött, és jövőjét is csakis itt tudja elképzelni. Zala megyébe már csak látogatóként utazik. A polgármestert örömmel töltik el az olyan alkalmak, amikor Szekszárdon közösség épül, ilyen volt például tavaly, amikor a foci Eb idején sátort állítottak a Garay téren, és az rendre megtelt szurkolókkal. Az olimpia eseményeit pedig a szekszárdi fürdőben követhették a városlakók. Tavaly megalakult az egykori kistérség településvezetőiből a Polgármesteri Konzultációs Fórum. Ennek jelentősége, hogy fejlesztéseiket és rendezvényeiket is összehangolják az érintett települések, és közösen lobbiznak érdekeikért. Szekszárd emellett Pakssal is jó kapcsolatot épített ki, a szakképzésben is figyelembe veszik az erőmű igényeit. Szekszárd a Modern Városok Program részeként egyébként a szakképzés fejlesztését is bevette a programba.

Mérey program

A Modern Városok Programot illetően Szekszárd a leggyorsabb megyeszékhely, hiszen az első hárommilliárd forintot már le is hívta. A csomag, mely Szekszárd minden pontját érinti, és amelynek fejlesztései nem kis részben elkészültek, a Mérey Mihály infrastruktúra-fejlesztő program nevet kapta. Ebből a Bor utca fejlesztése 900 milliós tétel, és úgy kétszáz olyan családot érint, akik itt laknak. A beruházás tartalmazza az infrastruktúra és a szilárd burkolat kiépítését is. Elkészült a Parászta-patak meder rendezése, a Bartina utca, Csengey Dénes utca aszfaltozása és a Sárköz utca fejlesztése.
A Mérey programban a legnagyobb tételt, 1,2 milliárd forintot a több, mint 10 kilométernyi betonvápás vízelvezető építése jelenti, amely szinte a teljes borvidéket érinti. A városnak emellett önerős beruházásai is voltak, például a közvilágítás fejlesztése.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A 2016-os nagyon jó év volt, de 2017 még annál is jobb lehet

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kamuti Jenő lett a nemzet sportolója

A kormány, a nemzet sportolóinak egyhangú javaslata alapján, a Nemzet Sportolója címet adományozza Kamuti Jenőnek, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívónak, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Szokott jógázni? Akkor most figyeljen

Szokott jógázni? Akkor most figyeljen

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a mozgásforma káros is lehet.

(Claudio) Bravo! Chile tizenegyesekkel legyőzte a portugálokat

(Claudio) Bravo! Chile tizenegyesekkel legyőzte a portugálokat

A gól nélküli 120 perc után az Eb-győztes portugálok háromból három tizenegyesüket elrontották.

Lőj egy gólt az Újpestnek – szerződtetnek!

A lila-fehérek ismét egy olyan játékost igazoltak át, aki korábban betalált ellenük. VIDEÓK.

F1: Vettel újabb büntetést kaphat az Azeri GP-n történtekért

Az FIA újravizsgálja a vb-éllovas Hamiltonnal történt incidensét – súlyosabb szankció jön?

Európa-liga: Az újak is helyet kapnak a kezdőben – Doll

Európa-liga: Az újak is helyet kapnak a kezdőben – Doll

Dibusz: A Jelgava ellen a 2–0-val nem lennénk szomorúak!

Felkészülés: az NB I újonca emberelőnyben kapott ki az NB II-es csapattól

A Balmazújváros hazai pályán 3–2-es vereséget szenvedett a Békéscsabától.

Vasas: A nevem miatt nem engedtek be egyből – Remili

Az Izraelben El-selejtezőt játszó Vasas csapatkapitánya szerint most kiderül, mit ér a hazai bronzérem.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér