A karácsonyi abrosznak is gyógyító erőt tulajdonítottak

2016. december 24. 14:30 Hargitai Éva (eva.hargitai@mediaworks.hu)
Tolna megye | A pogány gyökerekkel rendelkező ünnepkörhöz Tolna megyében is számos érdekes népszokás tartozott, különösen szenteste napjához, amely karácsony előnapja, Ádám és Éva ünnepe.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Karácsony vigíliája szigorúan böjti nap volt és az ünnepi asztalhoz kapcsolódott a legtöbb szokás, hiedelem. Az asztalra, vagy alá tett dolgok, tárgyak, ételek, de még a morzsa is mágikus hatalomra tett szert – tudtuk meg dr. Balázs Kovács Sándor néprajzkutató, muzeológustól. 

Már magát a csak karácsonykor használt abroszt is varázserővel ruházták fel. Bátán például a menyasszonyra vetették, hogy ne fogjon rajta a rontás, termékeny legyen. Szekszárdon a karácsonyi terítőt a föld termékenységének érdekében vetőabroszként használták, de ezzel orvosolták a szemmelverést is. Nagykónyiban pedig a betegekre terítették a gyógyulás reményében.

A bukovinai székelyek betlehemes játéka a csobánokról, azaz hegyi pásztorokról elnevezett csobánolás (Fotó: Mártonfai Dénes) A bukovinai székelyek betlehemes játéka a csobánokról, azaz hegyi pásztorokról elnevezett csobánolás (Fotó: Mártonfai Dénes)
Az egészségmegőrzés volt a hagyományosan ilyenkor fogyasztott ételek célja is. Az asztalra helyezett ételeket, az ostyát, a mézbe mártott fokhagymát, diót, almát általában szigorú sorrendben fogyasztották el. A dió minőségéből következtettek a következő év milyenségére, de az almához is rengeteg mágikus tulajdonság kapcsolódott. Dr. Balázs Kovács Sándor összefoglalója szerint Sióagárdon például úgy tartották, hogy ha a leány az éjféli misén beleharap az almába, az a legény lesz az ura, akit elsőnek meglát. A karácsonykor fogyasztott hüvelyesek, a sült tök és a később csatlakozott hal a következő év bőségét volt hivatott biztosítani. Kelt tészta is került az asztalra, a legismertebb német eredetű karácsonyi sütemény a bejgli, de a svábok készítettek patkót is szintén diós, valamint mákos töltelékkel, vagy a szegényebbek üresen.

A maradék sem kerülhetett a szemétbe, azt legfeljebb elégethették, de a morzsát mindenképpen megőrizték. Azt a szekszárdiak például belefőzték a betegek teájába a gyógyulás érdekében, vagy kivitték a gyümölcsfák tövébe a bő termés reményében.

A szalmának is különös jelentősége volt, ezzel a Krisztus születésének helyet adó jászol hangulatát idézték fel. Szakályban például ilyenkor többféle szalmával hintették föl a lakószobát, az asztal alá pedig vetőmagot és takarmányt tettek. Utóbbitól azt remélték, hogy egészségesek lesznek tőle az állatok.

Az éjféli mise volt a fordulópont, a böjt vége. Szakályban, ahol egész nap nem ehettek semmit míg fel nem jött az esthajnalcsillag, egész este muzsikus banda járta a falut, hogy ébren tartsák a lakókat. Közismert, hogy az éjféli misére kellett elkészülnie az úgynevezett Luca széknek, amelyre állva vagy ülve a templomban fel lehetett ismerni a boszorkányokat. Más hiedelem szerint, ha ráült a boszorkány, akkor szarva nőtt. A templomban nem árthattak a némberek a híveknek, de a hazavezető úton már védekezni kellett ellenük. Ilyenkor Tamásiban például mákkal kevert hamut szórtak maguk mögé a miséről hazatérők, mert azon a boszorkányok csak akkor tudtak átmenni, ha kiválogatták belőle a mákot.

A karácsonyfa-állítás hagyománya inkább a 19. század végén, a 20. században jelent meg. Viszont addig is gyakran alkalmaztak karácsonyi díszként zöld vagy termőágat. Később is sok helyen a fenyő helyett a borókát részesítették előnyben. Kocsolán tiltott fának tartották a karácsonyfát, amely alá kelt tésztából készítettek Ádám, Éva és kígyó figurát – tudatta a néprajzkutató szakember. Az Ádám babát a keresztapa karácsonykor a keresztfiának, az Éva babát pedig a keresztanya a keresztlányának adta. A kígyót vízkeresztkor a gyerekek ették meg, minél többen haraptak belőle, az annál bővebb termést ígért. Az ajándékozás legszebb ünnepe a belecskai németeknél is a karácsony volt, de csak a keresztszülők ajándékozták meg keresztgyermekeiket.

A betlehemezés volt az egyik legnépszerűbb karácsonyi népszokás, szinte minden településen gyakorolták, gyerekek vagy felnőttek, vagy kicsik és nagyok együtt. Volt, ahol már az adventi időszak elején elkezdték járni a házakat, máshol – például Várdombon – Ádám és Éva napján indultak útnak. Több helyen, köztük Grábócon karácsonykor a német nemzetiségű lányok is mentek köszönteni, énekelni, ez volt a „Kriszkindje”. 

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A karácsonyi abrosznak is gyógyító erőt tulajdonítottak

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hétköznapi eszközökön muzsikál fantasztikusan egy indonéz zenekar (videó)

Mert az olló és a vizesballon tulajdonképpen hangszerek.

200 éves barlang rejtőzött a titkos ajtó mögött

Néhány nottinghami diák a bérelt házuk alatt bukkant a felfedezésre.

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Egy oregoni férfi egymillió dolláros nyereményéről csúszott le majdnem.

Repülőgépből filmezték le a SpaceX-rakéta fellövését

Nem mindennapi szögből figyelték a nem mindennapi jelenet.

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Srna nem jön, Turan és Vidal mehet, Angel Gomest az apja marasztalja, Dybala nem tud mit elutasítani.

Kézilabda: kilenc év után újra hazai pályán a BL-ben az FTC

Örömhír az FTC háza táján, februárban két, márciusban egy BL-találkozót játszhat a Népligetben a csapat.

Videoton: a brazil védő a magyar válogatottban? Nincs kizárva…

„Hatalmas megtiszteltetésnek venném, ha magamra ölthetném a címeres mezt.”

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

KEZDÉS: 17.45. „Ez olyan mint a boksz, egy 70 kilogrammos nem tudja felvenni a harcot egy 90 kilóssal.”

Alpesi sí: Úgy éreztem, az életemért küzdök – Miklós Edit

„Úgy gondolom, hogy a dolgok okkal történnek, de egyelőre nem tudom, ez miért esett így.”

Mezőkövesd: „A legjobb csatárok egyike lesz az NB I-ben a kiszemelt”

A ciprusi edzőtáborba is elutazó Lazar Veszelinovicstól nagyon sokat vár Tomiszlav Szivics.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér