A kertész szerint még az sem mindegy, milyen a láda színe

2017. május 16. 13:10 , Legutóbb frissítve: 2017. május 16. 13:30 Wessely Gábor (teol@teol.hu)
TOLNA | Már vagy 25 éve foglalkozik muskátli-szaporítással Pál András és felesége Tolnán. Korosodnak, s lassacskán befejezik a nagybani termelést, de a növényszeretetük megmarad. Díszkert kiépítését tervezik.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A banánfa kinn telel. Megcsípi a fagy, de tavasszal újra kihajt, tőről. A kivi mínusz 25 fokot is kibír. Áprilistól zöldell, és októberre gyümölcsöt hoz. A citrom viszont már februártól terem. Igaz, hogy zárt, fűtött helyen vészeli át a telet, s csak a fagyos idő elmúltával viszik ki a növényt a szabadba.

Pál András több mint harmincféle muskátlit szaporít (Fotó: Németh István) Pál András több mint harmincféle muskátlit szaporít (Fotó: Németh István)

Ezekből a növényekből csak egy-egy akad mutatóban Pál András tolnai kertészetében. Az igazi látványosság a muskátlik sokasága. Több mint harminc fajtát szaporít, éves szinten közel háromezer tő kerül a cserepekbe. A megfelelő összetételű talajt is maga állítja elő. A felesége mindenben segíti, bár most már nem akarnak fejleszteni, mert korosodnak. Inkább csökkentik a termelő egység, az üvegház méretét, s egy jóval kevesebb munkát igénylő díszkert kialakításába kezdtek. A piacozást abbahagyták, bíznak abban, hogy az évek során annyira ismertté vált a kertészet, hogy reményeik szerint háztól elviszik a muskátlit a vevők.

Textilfestő és kertész egy személyben

Pál András 1950-ben született. Kisgyermekkorát Balatonföldváron töltötte. Tizenkét éves volt, amikor családja Tolnára költözött. Érettségi után a helyi textilgyárban helyezkedett el. Textilfestő, fonalfestő munkát végzett ott, s később a másik tolnai könnyűipari üzemben, a Tolnatext Bt.-nél, ahonnan 2008-ban ment nyugdíjba. Közben, a kilencvenes évektől aktív kertészkedésbe kezdett. Gerberával, szegfűvel, később muskátlival foglalkozott. Jelenleg a környék legismertebb virágkertészei között tartják számon. Vevői nemcsak árut, hanem hasznos tanácsot is kapnak tőle a megvásárolt dísznövények mellé.

Az egyetlen lányuk kertészmérnök; jelenleg gyesen van. Ám, ha folytatná is a vállalkozást, három gyerek mellett olyan nagy tempót biztosan nem tud vállalni, mint a szülők. Úgyhogy lassacskán le kell építeni, amit felépítettek.Pál András 12 évesen, 1962-ben került Tolnára. Apja itt kapott munkát. Az érettségit követően a textilgyárban helyezkedett el, mint textilfestő, fonalfestő. Lehúzott ott több mint húsz évet, aztán átment a selyemgyárba (a Tolnatexthez), ahol 2008-as nyugdíjazásáig dolgozott, ugyanabban a munkakörben. Mellette, már a kilencvenes évek elején kertészkedni kezdett. Először paprikatermesztésbe fogott a feleségével, aztán üvegházat építettek, melybe gerbera és szegfű került. De hamarosan a muskátli-szaporítás vált a fő profillá. Ha jártukban-keltükben új fajtával találkoztak, megvásárolták, s abból is készítettek dugványokat.

Rengeteget tanultak – a saját kárukon is. Előfordult, hogy az állomány jelentős része elpusztult a nem megfelelő talaj vagy a kártevők, vagy valami fertőzés miatt. A dugvány körülbelül hat hét alatt meggyökeresedik, ha minden klappol. Ám kezdetektől fogva érzékeny, sérülékeny. A kés is vihet át betegséget egyikről a másikra, ezért már nem is késsel darabolják a szárakat, hanem törik a dugványozáshoz. Fertőtlenítik, és olyan talajba ültetik, mely fekete tőzeget, fehér tőzeget, marhatrágyát és kétféle műtrágyát tartalmaz.

Még a láda színe is számít. Barna muskátlis ládában mért már a kertész ötven fokos talajhőmérsékletet is. Nem csoda, ha abban nem fejlődik a növény. Ezért ajánlja a napfényt visszaverő fehér ládát.

Nagy ellenség a liszteske. Ez a molytetű főleg az angol muskátlit szereti. Hatékony védekezés ellene, ha nemcsak permeteznek a felszívódó rovarölő szerrel, hanem megöntözik vele a tövet. Ezt minden olyan esetben ajánlja Pál András, amikor nem élelmiszernövényről van szó. Tapasztalatait szívesen megosztja; a nála való vásárlást ingyenes kertészeti tanácsadás, barátságos beszélgetés kíséri. Az embereket is szereti, nemcsak a növényeket.

A muskátli

A muskátli (Pelargonium) egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Azon kívül, hogy a szépségükért ültetik őket, egyes fajok (mint például a Pelargonium graveolens) fontosak a parfümipar számára is. Párlatait sokszor használják drága rózsaolajak kiegészítésére. (Wikipédia)

  Félig-meddig bizalmasan azt is elárulja, hogy a muskátlizás nem egy nagy üzlet. Kell hozzá némi fanatizmus. Mert van rajta haszon, de rengeteg erő-, energia- és időráfordítást igényel. És pénzt. Amiből az üvegház, a fűtésrendszer, a fűthető asztalok, a kertészeti eszközök beszerezhetők, megépíthetők, megvalósíthatók. Ő, amit tudott, maga megcsinált az alapásástól a villanyszerelésig. Fűrészporos kályhákat használ, elektronikus égésszabályozással. A költségek télen eléggé megugranak, hisz meleg talpon (fűtött asztalon) is dugványoznak.

Az eladási árakat viszont nem emelhetik, mert akkor elveszítik a vevőket. A saját keverésű föld, a saját szaporítású növény vonzereje egy bizonyos összeghatárig működik csupán. A konkurencia bizony erős. Etiópiából és más országokból konténerszámra érkeznek a tőzegkockákba rakott dísznövények, melyekkel a kereskedelmi láncok elárasztják Európát.
Pálék a szedresi, a kakasdi, a bogyiszlói, a gerjeni és a faddi piacra hosszú éveken át szállítottak a portékáikból.

Saját tolnai üzlet nyitásán is el-elgondolkodtak néhányszor, de végül nem vágtak bele. Most ott tartanak, hogy csökkentik a mennyiséget, mérséklik a kampánymunkát, és megfordítják a helyi menetrendet. Eddig a kert szolgálta az üzemet, az üvegházat, ezután pedig az üvegház elégíti majd ki a kert, a leendő díszkert igényeit. Idős korukban szeretnék élvezni – lányukkal és unokáikkal együtt – munkájuk gyümölcseit, a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A kertész szerint még az sem mindegy, milyen a láda színe

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Visszaállt az élre a Mercedes, Verstappen és Vettel bajban

Visszaállt az élre a Mercedes, Verstappen és Vettel bajban

A Ferrari németje csak hét kört tett meg, a holland alatt leállt a Red Bull-Renault.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

A kispestieknél pályára lépett a visszatérő Danilo. Debütáló edzők mindkét oldalon.

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Az El-re készülő angyalföldiek harmadik nyári felkészülési mérkőzésüket is megnyerték.

Chelsea: 100 millió font két Juve-játékosért – sajtóhír

Bizonyos források szerint csak egyikőjüket vinné az angol bajnok – szintén hatalmas összegért.

NB I: ilyen lehet a Fradi új hazai meze – kép

A zöld-fehéreknél visszatérhet a sokak által kedvelt umbrós időszak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér