A multirezisztens baktériumok nehezítik a kezeléseket

2016. október 23. 11:24 Hargitai Éva (eva.hargitai@mediaworks.hu)
Tolna megye | Nagy kihívást jelentenek az orvostudománynak az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok. Az MRSA terjedése megállni látszik, de vannak más multirezisztens törzsek, amelyek még gondot jelenthetnek.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Amióta vannak antibiotikumok, azóta folyik a harc a baktériumokkal, akik nem hagyják könnyen magukat – mondta dr. Almási István, a Tolna Megyei Balassa János Kórház infektológus osztályvezető főorvosa. Hozzátette, multirezisztenciáról akkor lehet beszélni, amikor egy baktérium, a rá szokványosan használt antibiotikumok többségével szemben ellenállóvá válik. Általános jellemző, hogy az ilyen kórokozók a legnagyobb számban a fejlettebb egészségügyi ellátással rendelkező országokban jelennek meg.

Magyarországon a vonatkozó kórházi statisztikai módszerek sokfélesége miatt nehéz pontos, összehasonlítható helyzetmeghatározást adni, ugyanakkor összességében úgy tűnik, hogy az MRSA terjedése megállt – tudatta a szakember. Vannak viszont más multirezisztens baktériumtörzsek, amelyek lehet, hogy nagyobb gondot is okozhatnak.

A piacon megjelent új antibiotikumok hatásukat tekintve jobbak, drágák, de áttörést ezek sem jelentenek A piacon megjelent új antibiotikumok hatásukat tekintve jobbak, drágák, de áttörést ezek sem jelentenek

A főorvos hangsúlyozta, a pontosan vezetett szekszárdi statisztikák és az európai releváns adatok összevetése szerint a megyeszékhelyen semmivel sem gyakoribb a multirezisztens baktériumok előfordulása, mint a kontinens egyéb területein, sőt köszönhetően a szigorú szakmai protokolloknak, odafigyelésnek, inkább alacsonyabb.

A kórházban vannak olyan életmentő beavatkozások, amelyek során a legjobb szándék ellenére is kapu nyílhat a baktériumok számára. A multirezisztens bacillusok ugyanazokat a kórképeket váltják ki, mint nem ellenálló fajtáik. A különbség annyi, hogy nehezebb és drágább kezelni az általuk okozott betegségeket.

Egy évtizednyi csend után a közelmúltban jelentek meg új antibiotikumok a piacon, amelyek hatásukat tekintve jobbak, viszont nagyon drágák, és egyikük sem jelent olyan áttörést, amely a következő néhány évre megoldást jelenthetne. Folynak vizsgálatok új hatóanyagcsoportokkal, amelyek bíztató eredményeket mutatnak, de még el kell telnie jó néhány évnek addig, hogy piacra kerüljenek, és akkor is nagyon magas lesz az áruk.

A megelőzésnek két fő módja van. Az egyik a továbbfertőződés esélyének minimálisra csökkentése higiéniai eszközökkel. A másik a rezisztencia kialakulási esélyének visszaszorítása. Ennek eszköze a rendkívül következetes antibiotikum használat. Ez magában foglalja azt, hogy az orvosok csak feltétlenül indokolt esetben írjanak fel ilyen készítményeket, a betegek pedig az előírtaknak megfelelően alkalmazzák azokat. Például a páciens felelőssége, hogy végigvigye az antibiotikumos kezelést, és ne hagyja abba, ha már jobban érzi magát. Szintén nem megoldás, ha a maradékot máskor használja el, amikor hasonló tüneteket észlel magán. Az aluladagolt antibiotikum ugyanis még jobban növeli a rezisztencia esélyét. Ugyanakkor azt is meg kell érteni, hogy például nátha esetében nem kell antibiotikumot szedni, mert azt vírus okozza, és az ellen nem hatékonyak ezek a szerek. Végül, de nem utolsó sorban nem csak emberi alkalmazásra készülnek antibiotikumok, hanem használják azokat az agráriumban is gyógyszerként, valamint hozamnövelésre is.

A tájékozódás szempontjából a szakember kiemelte, sok téves információ kering a világhálón. Több helyen veszik egy kalap alá az MRSA baktériumot a húsevő baktériummal, pedig a kettő nem azonos. Ezért is fontos, hogy ha valaki tájékozódni szeretne akármilyen egészségügyi témában, az szakmailag hiteles forrásból tegye ezt, ne a bulvársajtóból.

Antibiotikum rezisztens bacik a hétköznapokban

Az antibiotikumok korábbi, a feltétlenül szükségesnél sokszor gyakoribb használata vezetett el odáig, hogy az intelligens baktériumok megtanultak ellenállni a hatásuknak. A háziorvosi praxisban ez úgy jelenik meg, hogy a korábban hatékony antibiotikum tartalmú gyógyszerek ma már az esetek 10-20 százalékában nem használnak megfelelően - tudtuk meg dr. Schranz Róbert háziorvostól. Ezáltal elhúzódóvá válik a betegség, illetve a kezelés, ami például egy tüdőgyulladás esetében nagyon nem szerencsés. Éppen ezért minél ritkábban, csak szükséges esetben írnak fel antibiotikumos kezelést. Ugyanakkor a betegnek is belátónak kell lenniük, mert egy vékony egészségtudatos rétegtől eltekintve a legtöbben minél hatékonyabb gyógyszert és minél gyorsabb gyógyulást szeretnének. Ha a háziorvos nem írja fel nekik az antibiotikumot, akkor elmennek az ügyeletre, és fordítva. Az sem mellékes szempont, hogy az antibiotikumok ára viszonylag magas, átlagosan 1000-2000 forint között van, amihez általában 1-2 kiegészítő szert is szedni kell, tehát roppant költséges a kezelés, különösen, ha még nem is hatásos, és változtatni kell a gyógyszeren.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A multirezisztens baktériumok nehezítik a kezeléseket

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér