Alkohol, munkanélküliség az erőszak hátterében

2017. február 16. 21:27 , Legutóbb frissítve: 2017. február 17. 08:37 Ihárosi Ibolya (ibolya.iharosi@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Többen hívtak tavaly rendőrt családi erőszak miatt, de ez nem azt jelenti, hogy nőtt az esetek száma. Lehet, hogy többen menetek segítséget kérni és bíznak a rendőrségben.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A rendőrség megteszi, amit lehet, de a családi és egyéb problémákat nem tudja megoldani (Europress/Thinkstock) A rendőrség megteszi, amit lehet, de a családi és egyéb problémákat nem tudja megoldani (Europress/Thinkstock)

Az elmúlt évben csaknem 500, a családon belüli erőszak körébe tartozó eset jutott a rendőrség tudomására, válaszolta kérdésünkre Gáspár Ildikó, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának kiemelt főelőadója. Azt is elmondta, hogy az esetek mintegy százalékában fordult  elő, hogy egy család több alkalommal is kérte a rendőrség segítségét. Ezen családok egy része, hasonló okokból már ismert a rendőrség előtt.

Ami a társadalmi hátteret illeti, a bántalmazások tavaly is jellemzően az alacsony társadalmi státusszal és jövedelemmel rendelkező családoknál fordultak elő. Emellett azonban mind a rendőrség tapasztalatai, mind pedig a családsegítő szakemberekkel folytatott konzultációk megerősítik, hogy évről évre egyre több jól szituált család fordul  a hatósághoz az ebbe a kategóriába sorolható események miatt.

Az esetek mintegy fele a család egyik tagjának, általában a férfi elkövetőnek, ritkábban a család egészének az italozó életmódjára vezethető vissza. Tolna megyében a sértettek többsége nő volt, és mindössze 6 százalékban fordult elő, hogy nő bántalmazott férfit. Az esetek csak 5 százalékában volt gyermek az erőszak célpontja, ugyanakkor a legtöbb esetben a veszekedések, majd a tettlegesség idején is jelen voltak a gyerekek.

Legtöbbször a bántalmazott hívta a rendőrséget, s általában zaklatás, vagy testi  sértés miatt indult büntetőeljárás. Sok esetben a sértettek a kialakult élethelyzetükön nem akarnak, nem mernek, vagy nem tudnak változtatni. Ennek gyakran anyagi oka van és szerepet játszik a munkanélküliség, iskolázatlanság, alkoholizmus, esetleg a változástól, magánytól való félelem húzódik meg a háttérben.

A bejelentések általában ünnepek, családi események, illetve a fizetéshez, segélyhez köthető alkoholfogyasztás és ennek következtében bekövetkező agresszív viselkedéshez köthetőek. A helyszínen intézkedő kollégák tapasztalatai azt mutatják, hogy egyes családokban teljesen elfogadott a tettlegesség, emelte ki Gáspár Ildikó.

Ugyanakkor megyeszerte több esetben volt arra példa, hogy ideiglenes megelőző távoltartás lehetőségével a sértettek nem kívántak élni. Előfordult az ellenkezője is, amikor a krízishelyzet elmúltával, pár nappal az események után, a történteket átgondolva kezdeményezték a távoltartást.

A rendőrök megjelenését követően általában lecsillapodnak az indulatok, s csak nagyon ritkán fordul elő, hogy még ugyanazon a napon megint segítséget kényszerül kérni a sértett. A rendőrök, ha szükséges, mentőt hívnak, távozás előtt meggyőződnek arról, hogy a többnyire bántalmazott nők, gyerekek biztonságban vannak. Ha a rendőri intézkedés során megállapítható a kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja, akkor a gyermekjóléti szolgálatot és a gyámhatóságot is értesítik.  

A rendőrség megteszi amit tehet, de a családi és egyéb problémák megoldására se hatásköre se módja. Az alkoholizmus gyógyítására, a párkapcsolati problémák megoldására, a munkahely keresésér, vagy éppen a gyerekek megfelelő neveléshez a családi erőszak elszenvedőinek és tetteseinek másutt kell megtalálniuk a segítséget.

Gyakran kibékülnek a felek

A családon belüli erőszak kapcsán gyakori tapasztalat, hogy az események után hosszabb, vagy rövidebb időn belül kibékülnek a felek. Néha még azelőtt, hogy a rendőrök a helyszínre érkeztek volna, pedig ez általában néhány percen belül megtörténik. A családon belüli erőszakban érintettek gyakorta csak a pillanatnyi probléma orvoslására kérnek azonnali segítséget. A sértett vissza akarja vonni a feljelentést, már nem kívánja hozzátartozója felelősségre vonását. Gyakran nem is tesz rá terhelő vallomást, vagy a korábbiakat módosítva a bántalmazás mértékét próbálja enyhíteni, kedvezőbb helyzetbe hozva a bántalmazót. A sértett és az elkövető közötti érzelmi kötődés szintén nehezíti a bizonyítékok beszerzését. Ebből az is következhet, hogy a folytatódik a korábbi életmód, ismét bekövetkezik a bántalmazás.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Alkohol, munkanélküliség az erőszak hátterében

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Száz tonna paradicsomot dobáltak szét egy epikus csatában (videó)

A fesztivált minden évben megrendezik a chilei Quillonban.

Izland elnöke nagyon szívesen betiltaná az ananászos pizzát

Ha lenne rá lehetősége. De szerencsére (?) nincs.

18+: Oda-vissza is nézhető ez a brutális klip

A Leningrad nevű orosz banda igazán kitett magáért.

Női vízi-vl: kiütéses győzelmet aratott a magyar válogatott

Női vízi-vl: kiütéses győzelmet aratott a magyar válogatott

A Carpathian Brigade által űzött mieink 1–1 után egy 12–0-s sorozattal döntötték el a meccset.

MLSZ: három hónapos eltiltás orrtörésért – videó

Diarra nem játszhat a Fradi ellen, Torghellének is két mérkőzést kell kihagynia.

F1: menő darázs – ilyen lett a 2017-es Renault! – képek

A cél, hogy Hülkenberg és Palmer 2017-ben dobogós helyeket szerezzen.

Női kézi: mindkét Hammerseng-Edin befejezi a szezon végén

Női kézi: mindkét Hammerseng-Edin befejezi a szezon végén

A Larvik két meghatározó játékosa is visszavonul az idény befejeztével.

Anglia: befejezi a Sutton United pitét evő kapusa

Vizsgálat indult ellene az Arsenal elleni FA-kupa-mérkőzés után, az evés miatt kell búcsúznia.

MLSZ: Doll ügyében hatályon kívül helyezték az elsőfokú határozatot

A fellebbviteli bizottság eljárási hibákra hivatkozva új eljárást rendelt el.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér