Az atomerőmű fűti a szekszárdi lakásokat

2016. április 15. 10:39 Vida Tünde (vtunde67@gmail.com)
Paks-Szekszárd | A Modern Városok Program szekszárdi fejezetének legjelentősebb és legtöbb szekszárdit érintő tétele annak a távvezetéknek a kiépítése, amelyen a paksi atomerőmű biztosítja a távhőszolgáltatást a megyeszékhelynek. A város és az erőmű vezetői megállapodást írtak alá a beruházásról.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ács Rezső (jobbról) és Hamvas István is ellátta kézjegyével a távhővezeték kiépítéséről szóló megállapodást (A szerző felvétele) Ács Rezső (jobbról) és Hamvas István is ellátta kézjegyével a távhővezeték kiépítéséről szóló megállapodást (A szerző felvétele)

Nemcsak a távfűtéses lakásban élők, hanem minden szekszárdi számára előnyt jelent, ha kiépül a távhővezeték Szekszárd és az atomerőmű között. A város vonzóbbá válik a letelepedni szándékozók és a befektetők számára – vélekedett Ács Rezső. Szekszárd polgármestere tegnap az Erzsébet Nagy Szállodában beszélt minderről, ahol megállapodást írt alá Hamvas István vezérigazgatóval a Modern Városok Program szekszárdi fejezetének fontos tételéről. Felidézte, hogy a magyar kormánnyal február 23-án született meg az együttműködési megállapodás.

A kilenc programpont legnagyobb tételt kitevő és a legtöbb szekszárdit érintő tétele a távvezeték kiépítése. – Ez 5674 egyéni és 250 közületi fogyasztót – azaz körülbelül 16 ezer szekszárdit, tehát a lakosság közel felét – érinti, de bízunk benne, hogy ez a fejlesztés tovább szélesíti a távhőszolgáltatást igénybe vevők körét – részletezte. Azt mondta, a város számára óriási lehetőség, hogy ehhez az állam a szükséges forrást biztosítja. Ennek szellemében kiemelten kezeli a megyeszékhely önkormányzata a kérdést.

Ács Rezső levélben fordult az atomerőműhöz, amelynek szakembereivel közösen jogi, műszaki és gazdasági területekre vonatkozó hatástanulmányt készítenek. A polgármester reményei szerint 2018-ra valósulhat meg a fejlesztés, amely megítélése szerint rendkívül sok előnnyel jár. – Nemcsak a város lakosságát érinti, hanem mindazon fejlesztéseket is pozitívan befolyásolja, amelyek a Modern Városok Program keretében kerülnek megvalósításra.

Tízmilliárdból épülhet meg a vezeték

Orbán Viktor kormányfő a Szekszárddal kötött megállapodás aláírásakor azt mondta, 10 milliárd forintba kerül a távhővezeték kiépítése. A rendszer – mint tájékoztatott – függetlenül a Paks II. beruházástól, annak elkészülte előtt megépülhetne. Hogy mennyivel lesz olcsóbb a távhőszolgáltatás Szekszárdon, Ács Rezső polgármester szerint még korai lenne bármit mondani, de – mint hangsúlyozta – minden bizonnyal érezhetően alacsonyabb lesz a hődíj. A határidőt illetően egyértelműen fogalmazott, mint mondta, bízik abban, hogy két év alatt kiépül a vezeték.

Az újonnan kialakítandó uszodát, sporttelepet, rekreációs központot és szállodát úgy tervezzük meg, hogy képesek legyenek ezt az energiabázist felhasználni annak érdekében, hogy a működtetés olcsóbb legyen – vázolta. Azt mondta, a gazdaságfejlesztés terén is eredményeket vár, mert kinyitnak egy újabb kaput a telephelyeket kereső vállalkozások számára. Emlékeztetett rá, hogy szintén a Modern Városok Program keretében egy új százhektáros ipari parkot alakítanak ki, amit részben ezzel az energiával szeretnének ellátni. Ez azt jelenti a cégeknek, hogy a működtetés költségei kedvezőbbek lesznek, így versenyképességük javulhat.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azt mondta, ritkán esik ugyan szó róla, de az alaptevékenységük kettős: a villamosenergia-termelés mellett hőszolgáltatást is végeznek. Mostanáig a saját ellátáson túl a paksi lakótelep számára biztosítottak távhőt. – Azzal, hogy Szekszárd városát segíthetjük és azokat az előnyöket felszínre hozhatjuk, amelyekről polgármester úr beszélt, egybeesik azokkal a célokkal, amelyeket az atomerőmű, mint a legnagyobb gazdasági szereplő a térség fejlődése érdekében támogat – fogalmazott.

Műszakilag megoldható az ellátás

Pekárik Géza, az atomerőmű műszaki igazgatója azt mondta, műszaki akadálya nincs a tervezett beruházásnak. A turbinákon kiépített „megcsapolásokon veszik el” a megfelelő paraméterű gőzt, hogy az erőművi fűtést és a paksi városi távfűtést biztosítsák. Szekszárd hőigénye a jelenlegi információk szerint hozzávetőleg háromszorosa a paksinak. Az elképzelések szerint a paksival ellentétben föld alá kerülnek a vezetékek. A 30 kilométeres távolság ellenére jelentős hőveszteséggel nem számolnak, a nyomáscsökkenés viszont műszaki megoldással orvosolható.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az atomerőmű fűti a szekszárdi lakásokat

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Jön Pink a Szigetre

A háromszoros Grammy-díjas énekesnő az idei fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én lép színpadra.

Őrületes éjszakai bulit hozott össze egy kétéves ikerpár (videó)

Ugráltak, dumáltak, pakoltak. Ahogy azt kell.

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

„Nem mi vagyunk az esélyesek.” • Gera: Fiatal vagyok még, enyém a jövő.

Guzmics hiánya tán még jobban is fájhat, mint Kleinheisleré

Ilyen belső védőpáros még nem volt Storck kezdőcsapatában – lehet esélye Viníciusnak?

Blatter: Nem vagyok bűnös – a teljes exkluzív interjú a FIFA korábbi elnökével

A svájci sportvezető imádta a dél-afrikai vb-t, nagyra tartja Gulácsi Pétert, és elmesélte, hogyan teniszezett Mezey György.

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

A 2019–2020-as bajnokságban a tervek szerint csak 3-3 nem magyar állampolgárságú játékost foglalkoztathatnak ingyen, ha felnőttválogatottak.

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Fiola megsérült, nem játszhat • A Vidi korábbi portugál trénere figyelmeztette honfitársait.

Tenisz: Babos megnyerte az első szettet, aztán összeomlott

A 24. helyen kiemelt a második és harmadik játszmában két játékot nyert meg összesen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér