Az atomerőmű fűti a szekszárdi lakásokat

2016. április 15. 10:39 Vida Tünde (vtunde67@gmail.com)
Paks-Szekszárd | A Modern Városok Program szekszárdi fejezetének legjelentősebb és legtöbb szekszárdit érintő tétele annak a távvezetéknek a kiépítése, amelyen a paksi atomerőmű biztosítja a távhőszolgáltatást a megyeszékhelynek. A város és az erőmű vezetői megállapodást írtak alá a beruházásról.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ács Rezső (jobbról) és Hamvas István is ellátta kézjegyével a távhővezeték kiépítéséről szóló megállapodást (A szerző felvétele) Ács Rezső (jobbról) és Hamvas István is ellátta kézjegyével a távhővezeték kiépítéséről szóló megállapodást (A szerző felvétele)

Nemcsak a távfűtéses lakásban élők, hanem minden szekszárdi számára előnyt jelent, ha kiépül a távhővezeték Szekszárd és az atomerőmű között. A város vonzóbbá válik a letelepedni szándékozók és a befektetők számára – vélekedett Ács Rezső. Szekszárd polgármestere tegnap az Erzsébet Nagy Szállodában beszélt minderről, ahol megállapodást írt alá Hamvas István vezérigazgatóval a Modern Városok Program szekszárdi fejezetének fontos tételéről. Felidézte, hogy a magyar kormánnyal február 23-án született meg az együttműködési megállapodás.

A kilenc programpont legnagyobb tételt kitevő és a legtöbb szekszárdit érintő tétele a távvezeték kiépítése. – Ez 5674 egyéni és 250 közületi fogyasztót – azaz körülbelül 16 ezer szekszárdit, tehát a lakosság közel felét – érinti, de bízunk benne, hogy ez a fejlesztés tovább szélesíti a távhőszolgáltatást igénybe vevők körét – részletezte. Azt mondta, a város számára óriási lehetőség, hogy ehhez az állam a szükséges forrást biztosítja. Ennek szellemében kiemelten kezeli a megyeszékhely önkormányzata a kérdést.

Ács Rezső levélben fordult az atomerőműhöz, amelynek szakembereivel közösen jogi, műszaki és gazdasági területekre vonatkozó hatástanulmányt készítenek. A polgármester reményei szerint 2018-ra valósulhat meg a fejlesztés, amely megítélése szerint rendkívül sok előnnyel jár. – Nemcsak a város lakosságát érinti, hanem mindazon fejlesztéseket is pozitívan befolyásolja, amelyek a Modern Városok Program keretében kerülnek megvalósításra.

Tízmilliárdból épülhet meg a vezeték

Orbán Viktor kormányfő a Szekszárddal kötött megállapodás aláírásakor azt mondta, 10 milliárd forintba kerül a távhővezeték kiépítése. A rendszer – mint tájékoztatott – függetlenül a Paks II. beruházástól, annak elkészülte előtt megépülhetne. Hogy mennyivel lesz olcsóbb a távhőszolgáltatás Szekszárdon, Ács Rezső polgármester szerint még korai lenne bármit mondani, de – mint hangsúlyozta – minden bizonnyal érezhetően alacsonyabb lesz a hődíj. A határidőt illetően egyértelműen fogalmazott, mint mondta, bízik abban, hogy két év alatt kiépül a vezeték.

Az újonnan kialakítandó uszodát, sporttelepet, rekreációs központot és szállodát úgy tervezzük meg, hogy képesek legyenek ezt az energiabázist felhasználni annak érdekében, hogy a működtetés olcsóbb legyen – vázolta. Azt mondta, a gazdaságfejlesztés terén is eredményeket vár, mert kinyitnak egy újabb kaput a telephelyeket kereső vállalkozások számára. Emlékeztetett rá, hogy szintén a Modern Városok Program keretében egy új százhektáros ipari parkot alakítanak ki, amit részben ezzel az energiával szeretnének ellátni. Ez azt jelenti a cégeknek, hogy a működtetés költségei kedvezőbbek lesznek, így versenyképességük javulhat.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azt mondta, ritkán esik ugyan szó róla, de az alaptevékenységük kettős: a villamosenergia-termelés mellett hőszolgáltatást is végeznek. Mostanáig a saját ellátáson túl a paksi lakótelep számára biztosítottak távhőt. – Azzal, hogy Szekszárd városát segíthetjük és azokat az előnyöket felszínre hozhatjuk, amelyekről polgármester úr beszélt, egybeesik azokkal a célokkal, amelyeket az atomerőmű, mint a legnagyobb gazdasági szereplő a térség fejlődése érdekében támogat – fogalmazott.

Műszakilag megoldható az ellátás

Pekárik Géza, az atomerőmű műszaki igazgatója azt mondta, műszaki akadálya nincs a tervezett beruházásnak. A turbinákon kiépített „megcsapolásokon veszik el” a megfelelő paraméterű gőzt, hogy az erőművi fűtést és a paksi városi távfűtést biztosítsák. Szekszárd hőigénye a jelenlegi információk szerint hozzávetőleg háromszorosa a paksinak. Az elképzelések szerint a paksival ellentétben föld alá kerülnek a vezetékek. A 30 kilométeres távolság ellenére jelentős hőveszteséggel nem számolnak, a nyomáscsökkenés viszont műszaki megoldással orvosolható.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az atomerőmű fűti a szekszárdi lakásokat

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

A kispestieknél pályára lépett a visszatérő Danilo. Debütáló edzők mindkét oldalon.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Visszaállt az élre a Mercedes, Verstappen és Vettel bajban

A Ferrari németje csak hét kört tett meg, a holland alatt leállt a Red Bull-Renault.

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Az El-re készülő angyalföldiek harmadik nyári felkészülési mérkőzésüket is megnyerték.

Chelsea: 100 millió font két Juve-játékosért – sajtóhír

Bizonyos források szerint csak egyikőjüket vinné az angol bajnok – szintén hatalmas összegért.

NB I: ilyen lehet a Fradi új hazai meze – kép

A zöld-fehéreknél visszatérhet a sokak által kedvelt umbrós időszak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér