Az égiek mindig jó irányba terelték

2017. február 14. 09:57 Budavári Kata (kata.budavari@mediaworks.hu)
Szekszárd | Az égiek mindig abba az irányba terelték Táborfi-Rónai Nórát, amerre feladatok és nem kevés öröm várta. Az elismert táncpedagógusnak alig húsz évesen indult a pályája.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Életét ma már nem tudja elképzelni tanítás és gyerekek nélkül. Táborfi-Rónai Nóra még csak 36 éves, mégis van olyan egykori tanítványa, aki ma már orvosként dolgozik. A táncpedagógus ugyanis nem volt még húsz éves, amikor első csoportját elindította a szekszárdi gyakorló iskolában, és ezzel párhuzamosan Pakson is tanítani kezdett. Mindeközben pedig a ma már egyetemként működő Táncművészeti Főiskolán tanult. Elfoglalt volt akkor, és most is, az eltelt években nem egy, hanem két diplomát is szerzett, és rengeteg szakmai tapasztalatot gyűjtött. Ma a PTE IGYK Gyakorlóiskola AMI és Gyakorlóóvoda Táncművészeti tagozatának és a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola oktatója.

Táborfi-Rónai Nóra a közelmúltban kapta meg második diplomáját, közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett Táborfi-Rónai Nóra a közelmúltban kapta meg második diplomáját, közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett
– Három éves koromban kezdtem szertornázni. Általános iskolásként már minden hétköznap másfél órás edzéseink voltak. Nyolcadikos koromban tudtam, hogy a mozgással, testneveléssel szeretnék foglalkozni, a szüleim pedig ebben az elhatározásomban mindvégig mellettem álltak. Apukám pécsi, szerettem, és kötődtem a városhoz, így tudtam, hogy ott szeretnék tanulni. Amikor keresgéltem, kezembe akadt a Pécsi Művészeti Szakközépiskola Táncművészeti tagozatának brosúrája. Ez volt az egyik első alkalom, amikor azt éreztem, hogy az égiek a lehetőségek, megoldások felé terelnekmesélte. Azt is elmondta, hogy meghatározóak voltak a pécsi évek, maga az iskola magával ragadó hely volt, és sokszor gyakoroltak a Pécsi Nemzeti Színházban, ilyen élményekben pedig csak keveseknek van részük.

Nem vonzotta a színpad

Kiderült: az érettségit követően hívták színházba próbatáncolni, de tudta, nem ez az ő útja, nem vonzotta a színpad. Uhrik Teodóra, a pécsi szakközépiskola egykori vezetője azonban egyszer odaült hozzá, és azt mondta: kitalálta, mivel is kellene foglalkoznia. Az intézményben mindenki ismert mindenkit, így a nagyszerű balettpedagógus jól látta, mi tanítványa erőssége. Ő javasolta a fiatal lánynak, hogy tanuljon moderntánc-pedagógusnak a Táncművészeti Főiskolán. Azóta eltelt némi idő, és a 2004-ben kézhez vett első diplomája után tavaly karácsony előtt Táborfi-Rónai Nóra – Valkainé Daczó Eszterrel, a szekszárdi táncművészeti tagozat vezetőjével egy időben – a BME GTK Műszaki Pedagógia Tanszékén Közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett. – Úgy gondolom, a szakmai felkészültséghez, minősítéshez szükséges volt ez a kétéves képzés, és olyan tudást szereztem, melynek segítségével tisztán látom az intézmény felépítésének rendszerét. Érdekes, és nehéz volt ez a két esztendő. Egyszerűbb lett volna például tánctörténettel foglalkozni, de megérte a fáradságotvéli.

Tanult, és két helyen dolgozott

A nehézséget nemcsak az jelentette, hogy tőle távol álló területtel kellett megismerkednie, hanem az is, hogy közben két helyen, a szekszárdi gyakorló iskolában és a paksi Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskolában is kihagyás nélkül tanított, mindemellett családanyaként is meg kellett állnia a helyét. A mindennapok megszervezése az egyetem elvégzése után sem könnyű, de az égiek, úgy tűnik, ebben sem hagyják cserben.

Erősen kötődik a gyakorlóhoz

Táborfi-Rónai Nórát férjével, Táborfi Gáborral a zene szeretete hozta össze egy győri koncerten. A házaspárban az is közös, hogy a munkájuk a hobbijuk. A zalaegerszegi származású férj igen sokoldalú: marketing menedzseri diplomával rendelkezik, otthonosan mozog pénzügyi vonalon, de többen hangmérnökként, dj-ként ismerik. Kisebbik gyermekük, Márk óvodás, elsős kislányuk, Jázmin a gyakorló iskola művészeti osztályának kisdiákja, hetente kétszer délelőtt is vannak táncórái. Táborfi-Rónai Nóra a pécsi éveket leszámítva mindig is erősen kötődött a szekszárdi intézményhez: a gyakorló iskola bölcsődéjébe, majd óvodájába, aztán általános iskolába is ide járt. Pedagógusi pályáját Antus Györgyné igazgató a kezdetektől támogatta, és segítséget nyújtott abban, hogy a művészeti tagozaton magas színvonalon dolgozó pedagógus gárda alakuljon ki.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az égiek mindig jó irányba terelték

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Elhunyt Roger Moore

Elhunyt Roger Moore

89 éves volt.

Megtalálja, mi nem stimmel ezeken a képeken?

Kakukktojás galériánk következik.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Cannes is gyászol

Egy perces csenddel emlékeznek meg kedd délután a 70. cannes-i fesztiválon a manchesteri robbantás áldozataira, amelyben eddig 22-en vesztették életüket.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

El: Mourinho szerint a futballpoéták nem nyernek semmit

El: Mourinho szerint a futballpoéták nem nyernek semmit

„A United immáron minden nagy trófeát bezsebelt, az El-aranyérem a kezdetektől fogva a szemünk előtt lebegett.”

Újpest: volt fradista is jöhet; Bardit elcserélhetik a Vidivel?

Majd' egy csapatnyi játékos a kiszemeltek között – nagy jövés-menés várható a nyáron.

Fiatalság, bolondság – a Manchester United nyerte az Európa-ligát!

A fiatalokkal teletűzdelt Ajaxnak nem volt esélye • Pogba és Mhitarjan gólja döntött.

Werder: Kleinheislerről tárgyalnak egy lengyel klubbal – sajtóhír

Werder: Kleinheislerről tárgyalnak egy lengyel klubbal – sajtóhír

A Nemzeti Sport Online értesülései szerint a Fradinál nem marasztalják a játékost.

Nyert otthon a Szeged, de ismét a Veszprém a bajnok

Sorozatban tizedszer, összességében 25. alkalommal lett aranyérmes a bakonyi gárda.

Férfi kézi NB I: Ezért mindig érdemes mezt húzni − Iváncsik

Szurkolóikkal együtt énekelték az Érik a szőlőt Szegeden a magyar bajnokságot megnyerő veszprémiek.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér