Az élet igazolta, hogy jó útra lépett

2017. március 2. 16:30 Vida Tünde (tolnai.nepujsag@mediaworks.hu)
Paks | Énekel, citerázik, mindezt tanítja is, zsűrizni jár, előadásokat tart Berta Alexandra. A Junior Prima díjas előadóművész Paksról indult el „tarisznyájában” a népzene iránti elkötelezettséggel.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az együttesben Csasznyi Imre (balról) és Csenki Zalán Alexandra partnere (A szerző felvétele) Az együttesben Csasznyi Imre (balról) és Csenki Zalán Alexandra partnere (A szerző felvétele)

Hogy mikor volt az a pillanat, amikor Berta Alexandra elhatározta, hogy ez a hivatása lesz, nem tudja megmondani, hiszen nem egyik pillanatról a másikra vált vérévé a népzene. Amikor sorra jöttek a szakmai visszajelzések és jött a belső megerősítés, hogy ez számára is jó, tudta, hogy ez a dolga.

Amikor érettségire és továbbtanulni készült, éppen akkor hirdették meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzenei tanszékén az első évfolyamot. Ezt egy olyan jelnek tekintette Berta Alexandra, ami igazolta, hogy jó útra készül lépni. A népzene iránti érdeklődését 12 éves korára datálja. A Csutorás Népzenei és Néptánc Táborban akkor átéltek, az ott begyűjtött élmények annyira meghatározóak voltak, hogy ezt érzi a kezdőpontnak.

A tábornak egyébként azóta rendszeres résztvevője, ahogy magáról mondta, őskövülete, igaz 2009-től minden nyáron, mint a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor oktatója vállal szerepel. Citeratanulmányait Pakson, a Pro Artis Művészeti Iskolában kezdte. Az egyetemen 2010 májusában, az alapképzés elvégzésével előadóművész diplomát, majd a mesterképzés elvégzését követően 2012 júliusában pengetős szakon, 2013 júliusában népi ének szakon népzenetanári diplomát szerzett.

Ma már Budapesten él, hivatása, élete a népzene, amit a Zeneakadémia Népzenei Tanszékén tanít is. Emellett a Hagyományok Háza népzenei szakelőadóként számíthat a munkájára, előadóművészként pedig a Pengetős Trióval lép fel. Mint mondta, szólistaként már nem lép fel, a trióval viszont nemcsak hagyományos koncerteket tartanak, hanem interaktív előadásokat is főleg gyerekeknek akár egy-egy ünnepnaphoz kötődően. A gyerekek így megismerkednek a hangszerekkel, népdalokkal, sőt a néptánccal is, mert esetenként táncossal egészül ki a trió.

Ezeken az alkalmakon és a Fölszállott a páva gyermekvetélkedőjében, mint mentor, rengeteg élménnyel gazdagodott Alexandra. A tehetségkutató során az ország különböző területeiről olyan tehetséges gyerekekkel találkozott, ami meghatotta, megérintette. – Azt jelentette, hogy nem hiábavaló, amit mi csinálunk. Ez egy megerősítés volt számunkra – fogalmazott. Szavaiból kiderült, hogy elhívatottan, őszinte örömmel végzi a munkáját.

Három pengetős népi hangszer alkotja a hármast

A Pengetős Trió három pengetős népi hangszer, a citera, a tambura és a koboz közös játékára épít. A rendhagyó hangszerelés ellenére hitelesen tolmácsolják az adott vidékek énekes és hangszeres zenéjét. Rendhagyó, mert nem volt szokás, hogy ezek így együtt játszottak volna, viszont van olyan közös repertoár, amit mind a három hangszer tud és az elmúlt évek igazolták, hogy jó ez a társítás – fogalmazott Alexandra, aki természetesen citerán játszik és énekel, Csasznyi Imre ugyancsak énekel és tamburán játszik. Csenki Zalán hangszere pedig a koboz és brácsa. A közelmúltban stúdióba vonultak, hogy legyen jó minőségű lenyomata is a repertoárnak. Alexandra azt mondta, lemezt nem terveznek, manapság erre már nincs igény, viszont nemcsak hangfelvételek, hanem videó is készült. Az eredményt hozzávetőleg egy hónap múlva a közönség is láthatja az interneten.

– A magyar népzenének az a különlegessége, hogy a magyar embereket a saját zenei anyanyelvükön szólítja meg. A magyar népzene a mi anyanyelvünk, mondhatnám, hogy illik és kell ismernünk. Hogy szeretjük-e, az már belső indíttatás – fogalmazott. Elmondta, hogy számára természetes, hogy ezen a nyelven szólal meg dalban is, azt pedig kifejezetten élvezi, hogy mindezt egyedülálló, szimbolikus nyelvezet segítségével teheti. Arról is beszélt, hogy minden korszerű eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy eljutassák a népzenét a fiatalokhoz, de óvatosan kell ahhoz hozzányúlni, annak érdekében, hogy „a magyar népzene maradjon meg önmaga”. – Ha hozzáteszünk nem baj, de a mondanivalót, amit közvetít, nem forgathatjuk ki azért, hogy populáris legyen, mert nem lesz hiteles – összegezte, hozzáfűzve népdalkincsünk gazdag, ha nem a leggazdagabb, s erre büszkék lehetünk.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az élet igazolta, hogy jó útra lépett

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Visszaállt az élre a Mercedes, Verstappen és Vettel bajban

Visszaállt az élre a Mercedes, Verstappen és Vettel bajban

A Ferrari németje csak hét kört tett meg, a holland alatt leállt a Red Bull-Renault.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

A kispestieknél pályára lépett a visszatérő Danilo. Debütáló edzők mindkét oldalon.

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Az El-re készülő angyalföldiek harmadik nyári felkészülési mérkőzésüket is megnyerték.

Chelsea: 100 millió font két Juve-játékosért – sajtóhír

Bizonyos források szerint csak egyikőjüket vinné az angol bajnok – szintén hatalmas összegért.

NB I: ilyen lehet a Fradi új hazai meze – kép

A zöld-fehéreknél visszatérhet a sokak által kedvelt umbrós időszak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér