Az elmúlt évtizedekben sokat változott a világ

2016. október 20. 07:19 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Évről évre egyre kevesebb az állattartó a megyében. Drága a takarmány, így az állatok tartása is. Amíg az időjárás engedi, az állatokat kiengedik a legelőre, ezzel is spórolnak a gazdák.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A bogyiszlói Szűcs Gábornak hét éves kora óta vannak birkái (Fotó: Makovics Kornél) A bogyiszlói Szűcs Gábornak hét éves kora óta vannak birkái (Fotó: Makovics Kornél)

Október vége, november eleje a számvetés ideje a mezőgazdaságban. Túl vagyunk a szüreten, a betakarításokon, a mezei munkáknak az őszi vetésekkel van vége, az állatokat behajtják a legelőről, és kezdődik a mulatság. Legalábbis így volt régen, nagyapáink idejében. Ma már csak az Alföldön őrzik – ott sem mindenhol – a Szent Mihály nap utáni teendőket.

Tóth Béla bátaszéki juhász elmondta, idén nem volt panasz a legelők minőségére, a gyakori csapadéknak köszönhetően. Eddig ötször kaszálták a lucernát és még a fagyok előtt szeretnék utoljára levágni. A zöld takarmányt „becsomagolják”, majd a bebálázott lucernát szenázsként etetik meg a juhokkal és akinek van, a marháival.

– Ma már nálunk nem szokás sem a juhokat, sem a szabadon tartott marhákat Szent Mihály napja után napközben bent tartani az istállókba. Ezek az állatok szeretnek kint, a szabadban mozogni, legelni, nem fáznak, nem kell őket félteni. A sarjú füvet lelegelik, ezzel is lehet spórolni a takarmánnyal, mondta a bátaszéki állattartó. Napközben legelnek, este szénát kapnak, tette hozzá. Az őszi-téli legeltetéssel több bála szénát lehet megspórolni és az állatok is jobban érzik magukat kint, mint bezárva az istállóban.

Szegény ember tehene a kecske

Tolna megyében a juhászatokban kap helyet a kecske, van, ahol nagyobb, van, ahol kisebb számban. A kecsketejnek nincs kvótája, így korlátlanul adható el az unióban. Tolna megyében az elmúlt években több olyan településen – például Závod, Mucsi, Ozora, Kisvejke –, ahol a munkanélküliség jelentős, a szociális földprogram keretében próbáltak kecsketartással foglalkozni a családok. Utólag be kellett látni, hogy nem sok sikerrel. Nem elég ugyanis tartani az állatot, azt rendszeresen fejni is kell, illetve a tejét egy erre alkalmas feldolgozóban értékesíteni. A kecsketej minősége kiváló, baktériumölő és magas a kalcium tartalma. Ötven kecske – ha fejik, és a tejét feldolgozzák – már eltart egy családot.

– Amikor még a falusi háztartásokban neveltek egy-egy tehenet, néhány birkát, sertést, valamint nyulat, tyúkot is tartottak, akkor a településhez tartozó közös legelőn a gulyás őrizte az állatokat. Akkor tartották azt a hagyományt a gazdák, hogy Szent György napján kihajtották az állatokat a legelőre, majd ősszel behajtották az istállóba. Az elmúlt évtizedekben sokat változott a világ, ma már a falvakhoz tartozó közös legelő sincs meg, és vidéken sem jellemző a sertéstartás – sokba kerül, sok vele a munka, szaga van. Ezt már Czigler Károly, a diósberényi állattartó mondta, aki hozzátette, náluk is addig vannak a legelőn a juhok, amíg le nem esik a hó. Erre pedig az elmúlt években nem igen volt példa.

Czigler Károly szerint az a baj, hogy a juhászok megöregednek és a nincs, aki átvegye tőlük a stafétát. Egy kívülálló számára a juhászkodás ráérős, unalmas munka. Károly bácsi szerint azonban érteni kell az állatokhoz. Egy juhász észreveszi, ha a birka nem a szokott módon legel, nem úgy mozog. A kisbárányokat is etetni, itatni kell. Az állattartó számára nincs hétvége, ünnep, mindig dolgozik. Károly bácsi elmondta, a környéken is próbálkozott több fiatal gazda juhtartással, amihez jelentős összegű támogatást is kaptak az uniótól, de sajnos be kellett látniuk, – amikor a felvásárló nem vette át tőlük a sovány, csupa szőr bárányokat –, hogy hiányzott a gyakorlat, amit könyvekből nem lehet megtanulni.

Megszűntek a tejcsarnokok

A sertések és a sertéstartók száma is csökken évről évre, ennek okával az agrártárca is foglalkozik. A gazdák szerint a legnagyobb gond az, hogy kiszámíthatatlan a piac. Ami pedig a tehéntartókat illeti, a tejcsarnokok megszűnésével a gazdák tejtermelő- és értékesítő szövetkezeteket hoztak létre, hogy a kistermelőkből és társas vállalkozásokból álló tagok az érdekeiket jobban tudják érvényesíteni, mintha külön-külön kötnének szerződést a felvásárlóval. A szövetkezetek pedig tíz naponként mindenkitől mintát vesznek a minőségre vonatkozóan. A megyében a két legnagyobb ilyen jellegű szövetkezet a Milkmen, illetve a Régió Milk, az előző a Paks környéki, a másik a Felsőnána környéki tehéntartókat fogja össze.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az elmúlt évtizedekben sokat változott a világ

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hétköznapi eszközökön muzsikál fantasztikusan egy indonéz zenekar (videó)

Mert az olló és a vizesballon tulajdonképpen hangszerek.

200 éves barlang rejtőzött a titkos ajtó mögött

Néhány nottinghami diák a bérelt házuk alatt bukkant a felfedezésre.

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Egy oregoni férfi egymillió dolláros nyereményéről csúszott le majdnem.

Repülőgépből filmezték le a SpaceX-rakéta fellövését

Nem mindennapi szögből figyelték a nem mindennapi jelenet.

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Srna nem jön, Turan és Vidal mehet, Angel Gomest az apja marasztalja, Dybala nem tud mit elutasítani.

Kézilabda: kilenc év után újra hazai pályán a BL-ben az FTC

Örömhír az FTC háza táján, februárban két, márciusban egy BL-találkozót játszhat a Népligetben a csapat.

Videoton: a brazil védő a magyar válogatottban? Nincs kizárva…

„Hatalmas megtiszteltetésnek venném, ha magamra ölthetném a címeres mezt.”

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

KEZDÉS: 17.45. „Ez olyan mint a boksz, egy 70 kilogrammos nem tudja felvenni a harcot egy 90 kilóssal.”

Alpesi sí: Úgy éreztem, az életemért küzdök – Miklós Edit

„Úgy gondolom, hogy a dolgok okkal történnek, de egyelőre nem tudom, ez miért esett így.”

Mezőkövesd: „A legjobb csatárok egyike lesz az NB I-ben a kiszemelt”

A ciprusi edzőtáborba is elutazó Lazar Veszelinovicstól nagyon sokat vár Tomiszlav Szivics.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér