Az örökbefogadás egy életre szól, de sokat kell várni rá

2016. június 22. 09:27 , Legutóbb frissítve: 2016. június 22. 10:23 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Tolna megyében is évről évre többen szeretnének örökbe fogadni újszülött csecsemőt a gyermekvédelmi központ szerint. A legtöbben maximum két éves korú kisgyermekben gondolkodnak. A várakozási idő pedig ez esetben öt év is lehet.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A legnagyobb érdeklődés az újszülöttek iránt van, de rájuk Tolna megyében általában öt évet kell várni (Fotó: Mártonfai) A legnagyobb érdeklődés az újszülöttek iránt van, de rájuk Tolna megyében általában öt évet kell várni (Fotó: Mártonfai)

Az idő a legfontosabb tényező azoknál, akik úgy döntöttek, hogy nem próbálkoznak tovább a teherbeeséssel, inkább örökbe fogadnak egy gyermeket. Ezek a családok már úgy is éveket töltöttek el a különböző meddőségi centrumokban, túl vannak több sikertelen beültetésen, mire eldöntik, "más gyermeke" is jó lesz, csak minél kisebb legyen.

Évekig tarthat

Az örökbefogadás szabályozott folyamata során a jelentkezést (megyei gyermekvédelmi központ) követően különböző igazolások (orvosi, jövedelem, pszichológiai, környezettanulmány) beszerzése, majd egy tanfolyam elvégzése, gyámhivatali meghallgatás követi. Ez után jön a leghosszabb szakasz, a várakozás időszaka, mely akár 5 évig is tarthat. Ez idő alatt ha változás történne – munkahely, lakhely, saját gyermek születése –, azt jelezni kell a tanácsadónak. Majd jön a gyermek kiajánlása, ismerkedés, barátkozás, összeszokás, gondozásba kihelyezés, és a sikeres gondozási idő leteltével következhet az örökbefogadás kérelmezése.

Judit és a férje is elmúlt negyven, amikor belátták, nem lesz már saját gyermekük. A próbálkozásokra tíz évük ment rá. Méhtükrözéssel kezdődött az első beavatkozás, majd újabb és újabb vizsgálatok, víz- és vitaminkúra, számtalan beültetés, egy-egy inszemináció. Ez utóbbinak azért nem volt sok értelme, mert ennek a szakorvos is kevés esélyt adott. Az eredmény: mindig negatív terhességi teszt.

– Idegileg kikészültünk, anyagilag a nullára kerültünk, még hitelt is vettünk fel a beavatkozások miatt. Három évet vártunk, mire gyermekünk lett, egy egy éves kislány, magánutas nyílt örökbefogadással, de gyerekotthonból. A vér szerinti anya nem mondott le róla születésekor, mert remélte, hogy javulnak a körülményei, és magához tudja venni őt, de ez 8 hónapig nem következett be. A szülőanya nagymamája viselte szívén a gyerek sorsát, ő keresett örökbefogadókat. Nagyon sok bürokratikus akadályon kellett átküzdeni magunkat, de megérte. Egészséges kislányunk, kruppos, de ennél súlyosabb betegségeket is vállaltunk volna – mondta Judit. Azt is elárulta, az első félévben attól tartott, hogy a kicsi nem fog enni, idegenkedik majd tőlük, illetve attól is félt, meg tudja-e ismerni, őszintén szeretni a "más" gyermekét. A legjobb tanács, amit kaptak: türelem és csak szeresd.

Ide kattintva elolvashatja a témához kapcsolódó jegyzetünket!

Kovácsné Kaszás Beatrix szekszárdi pszichológus szerint az örökbefogadások többsége jól sikerül, annak ellenére, hogy a szülőkben kezdetben talán több a feszültség mint az átlagos családokban. A gyermeknek és az új családjának össze kell szoknia, ez a vérszerinti szülőknél is így van, de az örökbefogadóknál az előzmények miatt érthető módon nagyobb a feszültség. A nőkben amúgy is van egy elvárás saját magukkal szemben: az anyaság egy alap státusz, amit illene teljesíteni.

Nyílt vagy titkos

Az örökbefogadás lehet nyílt vagy titkos. Nyílt, ha a vér szerinti szülő és az örökbefogadni szándékozók együttesen jelennek meg a gyámhatóságnál, ahol a vér szerinti szülő hozzájárul gyermeke nyílt örökbefogadásához. Nyílt örökbefogadások előkészítésében többnyire alapítványok működnek közre. Titkos örökbefogadás esetén a vér szerinti szülő és az örökbefogadók nem ismerik egymást. A gyermekvédelmi gondozásban lévő gyermekek örökbefogadása titkos. A vér szerinti szülő az örökbefogadáshoz hozzájáruló nyilatkozatát gyermeke 6 hetes életkoráig visszavonhatja, amennyiben ő vagy valamely családtagja tudja vállalni a nevelést.

Az első éjszaka

A bonyhádi Kornélia nyílt örökbefogadás folyamán találkozott egy két hetes csecsemő édesanyjával, egy kedves, fiatal lánnyal a gyámhivatalban. Tudtak kicsit beszélgetni, ismerkedni. Mesélt az anya a terhességről, a szokásairól, magáról. Kornéliát sokáig foglalkoztatta, mi lehet vele, hogyan alakult az élete. Az első telefon után négy nappal hazavihették a kisfiút. – Hirtelen ott volt a karunkban egy csöpp baba, aki olyan hirtelen érkezett. Persze, éveket vártunk rá, de erre nem lehet felkészülni. Soha nem fogom elfelejteni az első éjszakát, amit együtt töltöttünk. A lámpát sem mertem lekapcsolni – mesélte Kornélia.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az örökbefogadás egy életre szól, de sokat kell várni rá

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér