Azt kéri, az emberek ne fordítsák el a fejüket

2016. szeptember 16. 17:26 Hanol Erzsébet (erzsebet.hanol@mediaworks.hu)
Fadd | Segítséget remélve fordult lapunkhoz Beda Andrásné. A nőt és gyerekeit csütörtökön reggel lakoltatták ki faddi otthonukból. Az asszony megfizethető albérletet keres a családnak.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Beda Andrásné segítséget remélve fordult hozzánk. Megfizethető albérletet keres a családjának (Fotó: Makovics Kornél) Beda Andrásné segítséget remélve fordult hozzánk. Megfizethető albérletet keres a családjának (Fotó: Makovics Kornél)

– Itt ülünk a ház előtt a holmijainkkal, megtalál bennünket – mondta még az indulás előtti telefonbeszélgetésünk során Beda Andrásné. Mire Faddra értünk, már mindenük zsákokba pakolva hevert a fal tövében. A kilakoltatás lényegében lezajlott. A család nem tanúsított ellenállást, tudomásul vették, mi vár rájuk. A bútorok egyelőre maradhattak a lezárt ingatlanban, majd elvihetik azokat, ha lesz hova.

– Nem ingyen várok segítséget – kezdte az asszony. – Nem kenyérért, nem pénzért koldulok, albérletet keresünk, amit meg tudunk fizetni. Azért fordultam a nyilvánossághoz, mert abban bízom, hogy így talán lesz valaki, aki segíteni tud. Korábban szégyelltem magam, de már túl vagyok rajta. Csak mielőbb megoldást szeretnék találni – mondta.

Azt is elmesélte, hogyan jutottak a kilakoltatás a sorsára. Otthonuk a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. révén az állam tulajdonába került, a család pedig bérlőként maradt a házban, ám felhalmoztak hat havi, vagyis 140 ezer forintnyi bérleti tartozást. Emiatt január 31-én az eszközkezelő megszüntette a bérleti szerződést, majd újabb csapásként érte a családot, hogy februárban elhunyt az apa. Az ő nevén volt a bérlői jog. Ezt követően hiába kuporgatta össze az asszony a tartozás összegét, azt már nem fizethette be. Egy ügyvédtől tudta meg, hogy a megoldás az lett volna, ha a férje írásba adja, hogy halála esetén melyik családtagra szálljon a bérleti jog. Áprilisban kapták az utolsó végzést, azóta keresik a megoldást. Még a kilakoltatást megelőző napon is érdeklődtek albérlet után.

A nő jelenleg két felnőtt fiával maradt fedél nélkül. – Szerényen, kétkezi alkalmi munkából élünk. Most a szőlőbe járunk dolgozni – mondta. Ám az, hogy az utcára kerültek, ellehetetleníti számukra a normális életvitelt. Idősebb lánya Gerjenben él, a fiatalabb most átmenetileg hozzáköltözött, hogy iskolába tudjon járni. A 16 éves lány Szekszárdon, a vendéglátó-ipari szakképző iskolában tanul.

Még pénteken is kerestük az Beda Andrásnét. Elmondta, hogy a holmijukat el tudták helyezni, de az éjszakát a szabad ég alatt töltötték. Mégis hisz abban, hogy minden nap van remény. A szomszédok – végtére is harminc évig élt abban a házban, amit most el kellett hagyniuk – kávéval kínálták, kérdezték, van-e mit enniük, és az önkormányzat is próbál nekik segíteni – tette hozzá az asszony. Mint mondta, csak azt kéri, hogy az emberek ne fordítsák el a fejüket.

Az Otthonvédelmi Akcióterv része

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t az Otthonvédelmi Akcióterv részeként hozta létre a kormány. Feladata egy olyan program működtetése, amely a jelzáloghitel-törlesztés miatt súlyosan eladósodott, a gazdasági válság miatt kiszolgáltatott helyzetbe került családok lakhatását hosszú távon biztosítani tudja. Azoknak a hiteladósoknak nyújt segítséget, akik teljesítik a törvényi feltételeket. A programban a hiteladós lemond az ingatlan tulajdonjogáról, és bérlőként az otthonában maradhat. Az állam megvásárolja a felajánlott ingatlant és a hitelező elengedi a hiteladós fennmaradó tartozását. A bérlő – ha tudja – később visszavásárolhatja az ingatlant.

Jogok és kötelezettségek

Ha a bérlő maradéktalanul eleget tesz a bérleti szerződésben foglaltaknak, akkor határozatlan időre szóló bérleti jogviszony illeti meg. Súlyos szerződésszegés esetén azonban a Nemzeti Eszközkezelő a lakásbérleti szerződést felmondhatja – írják a zrt. honlapján. A bérlő kötelezettségei közé tartozik a lakbér, a közüzemi díjak, a közös költség rendszeres fizetése, az ingatlan rendeltetésszerű használata, valamint a rendeltetésszerű használat ellenőrzésének segítése. Kérdésünkre a Nemzeti Eszközkezelőnél elmondták: ha megszűnt a bérleti szerződés, és megtörtént a kilakoltatás, később már nincs lehetőség rá, hogy a lakók ismét bérlők legyenek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Azt kéri, az emberek ne fordítsák el a fejüket

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér