Egyre több a mozaikcsalád, rengeteg belső konfliktussal

2013. május 28. 16:49 Mauthner Ilona
Szavazzon! | Újfajta együttélési normák jöttek létre, melyben a párok már nemcsak közös gyerekeikkel élnek együtt, hanem új párjuk gyermekeivel is. Ők alkotják a mozaikcsaládokat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szavazás eredmény

Ön szerint sérülnek a gyerekek mozaikcsaládban?
 • Igen, mindenképpen jobb a gyereknek a saját szüleivel élni
  31.58%
 • Nem feltétlenül, akár jobb is lehet neki így
  31.58%
 • Általánosságban ezt nem lehet megítélni
  36.85%

– Nagyon szíven ütött, amikor egy iskolai órán engem „egy ismerősünkként” említett a férjem tíz éves lánya. Öt év alatt odáig nem jutott el a kapcsolatunk, hogy a „papám párja” kategóriába kerüljek, mondta szomorúan a 29 éves Nóra.
Mára jellemzően megjelentek a mozaikcsaládok, ahol egy fedél alatt nevelkednek a szülők előző házasságából származó és a közös gyerekek. A 2011-es népszámlálási adatok szerint ma a magyarok 70 százaléka már nem a klasszikus családmodellben él. Jelentősen csökkent a házasságban, ugyanakkor folyamatosan nő az élettársi viszonyban élők száma, a kapcsolatokból pedig könnyebben lépnek ki az emberek. Manapság évente 36-37 ezer házasság köttetik, és 23 ezer pár válik el. Újfajta együttélési normák jöttek létre, és a mozaikcsaládok száma évről évre emelkedik.

– A férjem 8 éves kislánya – amikor a fiam megszületett – feltette a kérdést, hát mik is vagyunk mi egymásnak? Azt érti, mondta, hogy én a papája felesége vagyok és a kistestvére mamája, de mije vagyok őneki? Végül arra jutottunk, hogy rossz minden olyan megfogalmazás mint például mostoha, pótanya, nevelőanya, második anya, mivel neki van anyja, akit nem kell pótolni. Abban maradtunk, hogy nem találunk nevet.
Én kezdtem beépülni az életébe, de egyelőre csak azáltal, hogy mindkettőnket fontos személyek kötöttek egymáshoz. Aki neki apja, az nekem férjem, aki neki kistestvére, az nekem gyerekem, de közvetlenül kettőnk között még nem volt valódi kapcsolat. Idővel egyébként az is kialakult, ami akkor vált a számomra világossá, amikor egyszer végiggondoltam: ha a házasságunk zátonyra futna, Zsófival akkor is tartanám a kapcsolatot.
A történetet egy szekszárdi 37 éves asszony mondta el, aki harmadik házasságában él, és az előző kettőből is született egy-egy gyermeke, míg a férjének csak egy előző házassága volt.

A mozaikcsalád, mint társadalmi jelenség már a forgatókönyvírókat is számtalanszor megihlette. Egyre ritkább a klasszikus családmodell A mozaikcsalád, mint társadalmi jelenség már a forgatókönyvírókat is számtalanszor megihlette. Egyre ritkább a klasszikus családmodell

Hazánk nem tartja számon, hogy mennyi gyereket érint ez a viszonylag újnak mondható életközösség. Az utolsó népszámlálásnál a kérdőívben összevonták a vérszerinti és a nevelt gyerekek számát. Tehát, ha a gyerek két felnőttel él, akkor megnyugodhatunk, mert családban nevelődik. A társadalom mégis azt várja el tőlük, hogy klasszikus családként éljék az életüket.
Ezzel az elvárással és megfelelni akarással nagy teher nehezedik a mozaikcsaládokra, ezt már Jobbágy Gáborné, a szekszárdi nevelési tanácsadó pszichológusa mondta. Az új család a régi család romjainak mentén kénytelen formálódni. El kell gyászolni a múltat, de utána a jövőre kell koncentrálni, a jövőt kell építeni. Feladat az új életstílus megtalálása. Meg kellene érteni és értetni, hogy a mozaikcsalád összetételben, szerepeiben, egymáshoz fűződő kapcsolataiban sem hasonlít a klasszikus családhoz. A mozaikcsaládban a gyerek vérszerinti rokona az anyja vagy az apja, a szülő társához és annak gyerekeihez semmilyen kapcsolat nem fűzi, csak a szüleik barátsága. Ez még nem is nevezhető kapcsolatnak, csak egy élethelyzetnek. A mozaikcsaládoknak sokszor óriási nehézséget jelent, hogy kimondják és rendezzék a konfliktusaikat. Már megtapasztalták, hogy ez a család fölbomlásához is vezethetnek, ezért félelem van bennük az ütközésektől.

Elvált szülő gyerekének lenni jó?

A 10 éves Zsófi és Anna az iskolaudvaron arról beszélgetnek, ki mennyi zsebpénzt kap otthon. Zsófi heti 300 forintot kap, míg Anna boldogan meséli, hogy neki az anyukája és az új apukája is ad 300 forintot, de a másik apukája és annak barátnője minden második apás hétvégén is ad neki ezer forintot. Zsófi ebből azt szűri le, hogy elvált szülő gyerekének lenni jó, hiszen úgy lényegesen több zsebpénzhez jut az ember gyereke. A pszichológus szerint azonban számos konfliktus forrása is lehet ez. Előfordulhat az is, hogy egy mozaikcsaládon belül különböző összegű zsebpénzhez juthatnak a kicsik, a közös gyerek kevesebbhez, a másik többhöz.

Új értékrendet kell(ene) kialakítaniuk

Egy fővárosi nevelési tanácsadó pszichológusa, Bánki László szerint a tudatos mozaikcsaládokban sokkal kompromisszumkészebbek a gyerekek. A hagyományos családoknál, ahol házasságban élő szülők közé születik a gyerek, az új jövevény kész normák közé érkezik. Egy újonnan szerveződő család esetében viszont a normákat is újra kell tanulni. Ahol azonban össze tudják egyeztetni a különböző értékrendeket és egységes szabályokat tudnak a családtagok közösen hozni, – valljuk be, erre csak ott van esély, ahol az elvált szülők egymással tartják a kapcsolatot – ott fejlesztik a gyerekek kompromisszumkészségét is, mondta a szakember.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Egyre több a mozaikcsalád, rengeteg belső konfliktussal

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Világfutball: a Real Madrid uralja a játékosok top 500-as listáját

A spanyol bajnok és BL-győztes királyi gárda 19 fővel képviselteti magát • Két magyar is befért.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér