Facebook-lélektan: irigyek vagyunk az ismerőseinkre

2017. január 16. 09:59 , Legutóbb frissítve: 2017. január 16. 10:17 Kvanduk Bence (bence.kvanduk@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | A közösségi média azért jött létre, hogy könnyen tarthassuk a kapcsolatot barátainkkal, és meg oszthassuk boldog emlékeinket. A Kaspersky Lab szakembereinek legújabb kutatása szerint azonban sok embernek inkább negatív érzelmeket tartogat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A pisai ferde toronynál is gyakran készülnek féltékenységre okot adó képek (Fotó: Budavári Kata) A pisai ferde toronynál is gyakran készülnek féltékenységre okot adó képek (Fotó: Budavári Kata)

– Két dolog határozza meg a kutatásról a véleményem – kezdte Kitanics Márk pszichológus – Az egyik, hogy van egy felmérés, aminek nincs meg a mintája, időpontja, hivatkozásai, viszont a cégnek, mely elvégzi, azonnal van rá javaslata. Ez gyanússá teszi, kellő kritikával kell kezelni.
Másrészt a szakértő számára, nem tűnt újdonságnak. Az emberek valóban irigyek, melynek háttere, hogy mindenki egy referencia csoporthoz viszonyítja magát, fejtette ki. Ha ettől bármilyen irányba eltér, az valamilyen pszichés korrigálást igényel. Ha úgy látja leszakad, akkor az szorongást, rossz kedvet, vagy akár depressziót okozhat. Hozzátette, az irigység, olyan alap érzelem, mely az evolúciós stratégia része, mivel többre sarkal.

Kitanics Márk véleménye szerint azért hat ennyire a virtuális lét az emberekre, mert a világunk átalakul, egy korábbi abszolút nem gyerekközpontú társadalomból inkább gyerekközpontúvá válunk. Emellett a virtualizáció átszövi mindennapjaink. A Facebook mindent magához köt, személyi asszisztensé válik, és csak azt adja, amit úgy gondol, elvárunk. Kiemelte, nem feltétlenül rossz ez, hiszen azzal se jártunk volna jól, ha a ló imádók megtámadják az autó gyártókat. Hangsúlyozta, meg kell találni az egészséges egyensúlyt, hogy a személyiség ne deformálódjon, de probléma, hogy a gyors változásokat személyiségünk nem tudja követni, lemaradunk, és ez egyre negatívabb érzelmeket kelthet.

Az emberek háromnegyede kilépne
A lájkok utáni hajsza központi szerepet játszik abban, hogy rosszkedvet okoz a közösségi háló. Az emberek 42 százaléka féltékeny, ha a barátaik népszerűbbek, mint ők. A vizsgálatok alapján a felhasználók irigyek, ha az ismerőseik látszólag boldogabb életet élnek.
A kellemes időtöltés ellenére az emberek gyakran keserű érzéssel figyelik barátaik boldog bejegyzéseit a szabadságról, egy hobbiról vagy szórakozásokról, mivel úgy érzik, mások jobban élvezik az életet. Például a megkérdezettek 59%-a boldogtalannak érezte magát, ha olyan buliról láttak képeket, amelyre őt nem hívták meg és 45%-ára negatív hatással voltak a barátok boldog ünnepi képei. Nem meglepő, hogy az emberek 72%-a szerint rendkívül bosszantóak a tolakodó reklámok is, és mélyítik a frusztráció érzését. Egy korábbi kutatás azt is kimutatta, hogy az emberek 78%-át olyan mértékben felzaklatta a közösségi média, hogy véglegesen szakítani akart online jelenlétével. Az egyetlen visszatartó erő, hogy tartanak a digitális emlékeik elvesztésétől, mint például a képeik és a kapcsolataik eltűnése. Ennek megszűntetése érdekében azonban a kutatást végző vállalat már dolgozik egy megoldáson, mellyel a digitális emlékeket menteni lehet majd.

Gémes Balázs Gémes Balázs
Gémes Balázs
A beépített, felugró reklámok idegesítettek már, de mivel ki lehet őket kapcsolni, vagy legalább is olyanokat, amik engem nem érdekelnek el lehet tüntetni, így már nem zavarnak. Főleg a Messenger miatt használom a közösségi oldalt, az ismerőseim posztjai, fotói egyáltalán nem szoktak bosszantani. A reklámok sem zavartak annyira, hogy elgondolkozzam azon, törlöm a profilom. Mivel egy ingyenes szolgáltatásról beszélünk, úgy gondolom, belefér, hogy megjelenjenek néha ezek a hírfolyamomban. Az ismerőseimre viszont nagyon irigykedem – fűzte hozzá kérdésünkre nevetve Balázs.

Szereczné Csonka Katalin Szereczné Csonka Katalin
Szereczné Csonka Katalin
Még nem gondoltam rá, hogy töröljem magam a Facebookról. A reklámok néha zavarnak, amikor pont elkezdek valamit olvasni, és megjelenik valami olyasmi, ami engem abszolút nem érdekel, ez idegesít. Mással nincs problémám. Elég sok mindent töröltek. Tavaly elég mocskos dolgok jelentek meg, mert nekem is van véleményem minden pártról, de nem ott kellene megtárgyalni a benyomásainkat, melyikkel, hogyan szimpatizálunk. Írták is, hogy tisztítják, nem engedik megjelenni a mocskolódást. Ez óriási változás volt, mert az első perctől kezdve felhasználó vagyok, és már tavaly láttam, hogy nagyon nagy tisztulás van.

Csötönyi Pál Csötönyi Pál
Csötönyi Pál
Gondoltam már rá, hogy töröljem magam a Facebookról. Nagyon sok olyan tartalmat látok, hogy az emberek olyanokat raknak ki, amire senki nem kíváncsi, de mégis kiposztolják. Az ilyen ismerőseim mellett a hirdetések is zavaróak, melyek a számomra érdektelenek, vagy esetleg undorítóak, vagy hasonló. Tegnap is éppen gondolkodtam rajta, hogy valamit kéne tennem ez ellen. Mindemellett rengeteg olyan ember is rám talál a közösségi hálón, akiknek nem nagyon örülök. Viszont ott van az is, amiért mégsem törlöm magamat, hogy csomó embert csak Facebookon érek el, például távoli ismerőseim, rokonaim.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Facebook-lélektan: irigyek vagyunk az ismerőseinkre

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér