Feltárták Szulejmán szultán oszmán uralkodó türbéjét

2016. július 30. 07:14 Ihárosi Ibolya (ibolya.iharosi@partner.mediaworks.hu)
Világszenzáció számba megy, hogy Szulejmán halálának 450. évfordulójára megtalálták és feltárták a legnagyobb oszmán uralkodó, Szulejmán szultán türbéjét Szigetváron, sok más épülettel együtt.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Még 2014­-ben, a turbéki szőlőhegyen beazonosított török kori rommezőn, talajradarral végzett vizsgálatok során kirajzolódtak az egykori Turbék zarándoktelepülés keresett épületeinek alapfalai.

„Tavaly őszre eljutottunk odáig, hogy a három nagy, Mekkára tájolt építményből feltárjuk a legkisebbet, majd ez év nyarán sor került a másik kettőre is. A vizsgálatok során egyértelművé vált, hogy a 2015-­ben elsőként kiásott épület Szulejmán türbéje volt, míg az ennek közvetlen közelében elhelyezkedő, szintén teljes egészében feltárt építmény az a dzsámi, amelyet Szulejmán tiszteletére Szokollu Mehmet nagyvezír emeltetett. A türbénél mintegy másfélszer nagyobb dzsámit U-alakban egy derviskolostor fogta közre, amelynek ezen a nyáron a cellákból álló északi szárnyát ástuk ki. Néhány hete már azt is bizonyítani tudjuk, hogy a sírkomplexumot egy mély árok és palánkfal védte” – válaszolta kérdésünkre dr. Pap Norbert, a Zrínyi­-Szulejmán Kutatócsoport társvezetője.

Dr. Pap Norbert újságírók gyűrűjében az ásatás területén (Fotó: Mánfai György) Dr. Pap Norbert újságírók gyűrűjében az ásatás területén (Fotó: Mánfai György)

– Mennyi időt vett igénybe az előzetes felkészülés és összesen hányan vettek, vesznek részt ebben a fantasztikus munkában?
– A felkészülés komoly szervezést igényelt. Dr. Hóvári János nagykövet úrral, aki jelenleg a Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottságának elnöke, komoly erőfeszítésünkbe került, amíg a török állam részéről aláírásra került a kutatás támogatása. A vizsgálatokban 2013 és 2015 között összesen mintegy 20-­30 szakértő dolgozott, a körülöttem kialakult „kemény mag” azonban mindvégig csak pár főből állt. Tavaly a helyzet alapvetően megváltozott, mivel innentől a kutatásainkat már a magyar állam is finanszírozta egy OTKA-­kutatás keretén belül. Ennek megfelelően ez év szeptemberétől a Magyar Tudományos Akadémiával közösen dolgozunk, prof. dr. Fodor Pállal együtt irányítom a vizsgálatokat, amelyek többek között diplomáciatörténeti kutatásokkal és hadszíntérelemzéssel bővültek ki.

Névjegy

Dr. Pap Norbert 1969. június 3­-án született Somogy megyében. Tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, a Zrínyi­ Szulejmán Kutatócsoport társvezetője. Geográfus, történész, a Balkán és a Kelet­ Mediterrán térség kutatója. Érdeklődése napjainkban elsősorban az iszlám világra irányul. Korábban dolgozott Szekszárdon is, az akkor még Illyés Gyula Kar Terület­ és Településfejlesztési Kutatási Központ vezetőjeként. Nős, három gyermek édesapja.

Kitanics Máté Meral Ögdniz török építésszel a dzsámi előtt (Fotó: Kustra Zsófia) Kitanics Máté Meral Ögdniz török építésszel a dzsámi előtt (Fotó: Kustra Zsófia)
– Hol és milyen nyelvű anyagokat találtak a Szigetvár­turbéki eseményekről és mekkora volt ezen információk jelentősége a munkájukban, kérdeztük Dr. Kitanics Mátét, a csoport tagját.
– Oszmán, latin, német és magyar nyelvű forrásokat kutattunk fel Isztambultól Párizson át Bécsig. Kétségtelen azonban, hogy a döntő jelentőségű bizonyítékok a Szigetvári Plébánián, a Somogy Megyei Levéltárban és az Országos Levéltárban kerültek elő. Ezek alapján vált ugyanis egyértelművé, hogy a sírhely Szigetvártól keletre, egy óra járásra, mintegy négy kilométerre, egy magaslaton, magán a turbéki szőlőhegyen állt. Itt az 1970­-es évek elején már sor került egy olyan oszmán kori épület részleges feltárására, amelyet akkoriban török romként, őrtoronyként határoztak meg. Az információk egybevetését követően célzott terepbejáráson azonosítottunk be egy török kori rommezőt. Ezt követően is hosszú munka várt ránk, hiszen számtalan bizonyítékot kellett szolgáltatnunk ahhoz, hogy a szakértőket maradéktalanul meggyőzzük, Turbékot találtuk meg a centrumában Szulejmán türbéjével, egy dzsámival és a halveti dervisek kolostorával.

– Mekkora szerepet játszott az eredményeikben a felkészültség, az ebből (is) következő intuíció és a szerencse?
– A kutatócsoportban dolgozók úgy vélem, a kezdetektől fogva jól egészítik ki egymást. Senki sem érthet mindenhez. Egy-­egy kutató nem olvashat és értelmezhet egyszerre különböző nyelvű forrásokat, végezhet geofizikai vizsgálatokat, tájrekonstrukciót, hadszíntérkutatást, vezethet régészeti feltárást. Mindegyiknek megvan a maga szakembere. Rendszeresen tartunk megbeszéléseket, ahol az említett intuíciókat is minden alkalommal megvitatjuk. Ha vizsgálatra érdemesnek tartjuk, akkor megvizsgáljuk, ha nem, akkor elvetjük. A szerencse mindvégig mellettünk állt, de úgy vélem, igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy ez így legyen. A kezdet kezdetén éjszakánként is a különböző kérdések megoldásán dolgoztunk, kis túlzással csoda, hogy a családtagjaink mindezt elviselték. Ugyanakkor talán érthető, hogy elhatalmasodott rajtunk a kutatási láz, hiszen ilyen típusú felfedező kutatások utoljára a 19. században voltak.

– Érte­-e Önöket meglepetés a keresés, vagy a feltárás során?
– Számos érdekes momentum kísérte a munkánkat. A kutatásaink elején Isztambulban, amikor egy oszmán uralkodói sírt vizsgáltunk, és a türbedár, vagyis a türbe őrzője megtudta, kik vagyunk, meghívott minket az aznapi  istentiszteletre. Azon az estén a dzsámiban a sejk és a hívek is azért imádkoztak, hogy szerencse kísérje a munkánkat. Meglepetésben volt
részem akkor is, amikor a Szigetvári Plébánián néhány perccel az érkezésem után rábukkantam az egyik legfontosabb 18. századi dokumentumunkra. Ezt a magyar nyelvű visszaemlékezést, amely részletesen mutatta be a türbét őrző palánkvárat és Turbékot, előttem még egyetlen kutató sem látta. Talán a legérdekesebb azonban annak a rablógödörnek a beazonosítása és feltárása volt, amelyet vélhetően a 17. század végi fosztogatók ástak ki a visszafoglaló háborúk során. Pontosan ott volt, ahol Esterházy Pál Turbékot ábrázoló vázlatrajzán Szulejmán sírját jelölte. Abban a két méter mély gödörben dolgoztam két hétig, amelyben a fosztogatók az aranyszelencét keresték, amelyben a legenda szerint Szulejmán belső szerveit helyezték el. A sort még hosszan folytathatnám, de most azzal zárnám, néhány hete két oszmán hercegnő, Szulejmán leszármazottai álltak a sír mellett...

Névjegy

Dr. Kitanics Máté 1979. augusztus 3­-án született Szekszárdon. A Garay János Gimnáziumban érettségizett, egyetemi és doktori tanulmányait Zágrábban és a Pécsi Tudományegyetemen végezte. Balkán­kutató, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Mediterrán és Balkán Fórum folyóirat főszerkesztő­helyettese, a Zrínyi­ Szulejmán Kutatócsoport tagja. Kutatási területe a Kárpát-­Balkán térség etnikai szerkezete és történeti földrajza. Nős, felesége Peitler Éva, fiai Mirkó, Nenád és Nikola.

A kezdetekről, dióhéjban
Három évvel ezelőtt Dr. Pap Norbert vezetésével egy több tudományterületet átfogó kutatócsoport szerveződött azért, hogy az 1566. évi szigetvári ostrom, Zrínyi Miklós és Szulejmán halálának 450. évfordulójára a szultán egykor Szigetvár mellett álló sírkomplexumának helyét beazonosítsa. A munka során viszonylag gyorsan kiderült, Szulejmán sírja nem a korábban feltételezett helyeken, az Almás­patak mentén vagy a turbéki kegytemplomnál, hanem a turbéki szőlőhegyen lehetett. Az itt beazonosított 3­-4 hektár kiterjedésű oszmán kori rommező számos titkot rejtett, a kutatócsoport pedig ez év nyaráig lépésről lépésre haladt előre a geofizikai vizsgálatoktól a sír, vagyis a türbe és a körülötte álló épületek feltárásáig. A kutatásokról többek között a Travel Chanel és a Discovery Chanel forgatott, legutóbb pedig a New York Times is cikkezett.

Még sok munka van vissza
Dr. Pap Norbert, a kutatás társvezetőjének tájékoztatása szerint a munka befejezése akár évekig is eltarthat, hiszen vissza van még a halveti derviskolostor két szárnyának kiásása, de az is látható a geofizikai vizsgálatok alapján, hogy a palánkfalon belül további épületek álltak. Mindemellett a kutatócsoport dolgozik a feltárt dokumentumokban szereplő, a türbét őrző erőd palánkfalán kívüli keresztény városrész beazonosításán is. A források alapján ugyanis bizonyos, ezt magyarok és horvátok vegyesen lakták, ez is feltárásra vár, de hogy mit hoz a jövő, milyen tervek valósulnak meg, és mindezt miből fogják finanszírozni, az nagy mértékben függ a szeptemberben esedékes szigetvári elnöki találkozótól, amelyre Áder János köztársasági elnök mellett Reyep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő is hivatalos.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Feltárták Szulejmán szultán oszmán uralkodó türbéjét

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér