Fontos adóváltozások történtek január 1-jétől

2017. január 13. 13:10 , Legutóbb frissítve: 2017. január 13. 14:20 M. I.
Tolna megye | Mózsik Szilvia, a megyei adóigazgatóság sajtó-főreferense segítségével összefoglaltuk azokat az adóváltozásokat, melyek a legtöbb családot érintik.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kétgyermekesek családi adókedvezménye ötezer forinttal, 15 ezer forintra nőtt. Fontos változás, hogy a családi kedvezmény érvényesítéséhez idén megteendő adóelőleg-nyilatkozatokon a kedvezményezett eltartott és az eltartott adóazonosító jelét kötelező feltüntetni, ugyanakkor a magánszemélyeknek nem kell új adóelőleg-nyilatkozatot tenniük abban az esetben, ha a magzatra tekintettel már a várandósság időszakában érvényesítették a családi kedvezményt.

További egyszerűsítést jelent, hogy a családi kedvezmény érvényesítése során a házastárs munkáltatójának 2017. január 1-jétől már nem kell írásban tudomásul vennie a nyilatkozatban foglaltakat. Januártól az első házasok kedvezményét az arra jogosultak a házasságkötést követő hónaptól 24 hónapon keresztül feltétel nélkül érvényesíthetik, azaz a kedvezményre jogosultságot nem szünteti meg, ha a házasságkötést követően magzatra, vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá a magánszemély. A kedvező módosítás a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetében is alkalmazható, így a 2015. évi bevallások önellenőrzéssel helyesbíthetők.

A gépkocsival történő munkába járás költségtérítése 9 forint/kilométerről 15 forintra emelkedett.

A társasági adó kulcsa egységesen 9 százalékos lett, továbbá 2017-től új adókedvezmények vehetők igénybe az energiahatékonyságot szolgáló beruházásokra, illetve az élőzenei szolgáltatás díjára tekintettel. A társasági adó csökkenésével összhangban az egyéni vállalkozói szja is egységesen 9 százalékra mérséklődött.

A kisvállalati adó (kiva) kulcsa a jelenlegi 16-ról 14 százalékra csökkent és enyhültek a kiva választásának feltételei: a kisvállalati adó szerinti adózást az az adózó választhatja, melynek állományi létszáma – a kapcsolt vállalkozások adatait is figyelembe véve –  az előző évben nem haladja meg az 50 főt.

Katás adózás: duplájára emelkedett az éves bevételi értékhatár, vagyis aki az adóév egészében katás és adófizetésére kötelezett, annak 12 millió forint bevétel feletti részre kell csak megfizetnie a 40 százalék adót a tételes adó mellett. Abban az esetben, ha az adózó nem lesz kötelezett egy adott hónapban az adót megfizetni, akkor a 12 millió forint bevételi értékhatár csökken, ugyanis ilyen esetben az adókötelezettséggel érintett hónapok számát kell egymillió forinttal szorozni. Az áfatörvény szerinti alanyi adómentesség értékhatára 6 millió forintról 8 millió forintra emelkedett.

Egészségügyi szolgáltatási járulék: a biztosítással nem rendelkezők és egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen sem jogosultak által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2017. január 1-jétől 7.110 forint.

Végrehajtás elévülése: a magánszemélyek és a vállalkozások érdekét szolgálja a végrehajtás elévülési idejének csökkentése, hiszen míg a NAV-nak négy éve van a végrehajtásra, addig a túlfizetést visszaigényelni öt évig lehet.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Fontos adóváltozások történtek január 1-jétől

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Jön Pink a Szigetre

A háromszoros Grammy-díjas énekesnő az idei fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én lép színpadra.

Őrületes éjszakai bulit hozott össze egy kétéves ikerpár (videó)

Ugráltak, dumáltak, pakoltak. Ahogy azt kell.

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

„Nem mi vagyunk az esélyesek.” • Gera: Fiatal vagyok még, enyém a jövő.

Guzmics hiánya tán még jobban is fájhat, mint Kleinheisleré

Ilyen belső védőpáros még nem volt Storck kezdőcsapatában – lehet esélye Viníciusnak?

Blatter: Nem vagyok bűnös – a teljes exkluzív interjú a FIFA korábbi elnökével

A svájci sportvezető imádta a dél-afrikai vb-t, nagyra tartja Gulácsi Pétert, és elmesélte, hogyan teniszezett Mezey György.

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

A 2019–2020-as bajnokságban a tervek szerint csak 3-3 nem magyar állampolgárságú játékost foglalkoztathatnak ingyen, ha felnőttválogatottak.

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Fiola megsérült, nem játszhat • A Vidi korábbi portugál trénere figyelmeztette honfitársait.

Tenisz: Babos megnyerte az első szettet, aztán összeomlott

A 24. helyen kiemelt a második és harmadik játszmában két játékot nyert meg összesen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér