Forralt bor és a kürtőskalács illata száll a téren

2016. december 1. 07:30 Budavári Kata (kata.budavari@mediaworks.hu)
Szekszárd | Előttünk a karácsony, készülünk rá lélekben és anyagi szempontból egyaránt. Szekszárdon is elkezdődött a szokásos adventi vásár.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mondhat bárki bármit, nagyon szép ez a város, főleg ilyenkor – dicséri a város ünnepi fényeit egy anyuka. Kisfia a Béla király téren lévő szalma labirintusban játszik, mely egyre kevésbé emlékeztet az eredeti útvesztőre. A gyerekek viszont nagyon szeretik, az egészen kicsik és az iskolás korúak is lelkesen ugrálnak, szaladgálnak benne. Délután megtelik a tér, és még többen látogatnak ki majd, ha hétvége lesz, illetve, ha színpadi produkciókat is láthatnak, hallhatnak a szekszárdiak. Aki az adventi időszakban felkeresi a város főterét, elsősorban meleg italt és ételt vásárol. A többi árusnál egyelőre apróságok fogynak, de abban bíznak, hogy a vásár második két hetében jobb lesz a forgalmuk.

A szekszárdi adventi vásárban harmincnégy árus kínálja portékáikat (Fotó: Mártonfai Dénes) A szekszárdi adventi vásárban harmincnégy árus kínálja portékáikat (Fotó: Mártonfai Dénes)

Hat hónap

Bárhol vásárolunk, a polgári törvénykönyv szerint a nem tartós használati termékeknél, például cipő, ruházat esetében minőségi kifogással két évig élhetünk. A vásárlástól számított hat hónapon belül felismert hiba esetén a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a probléma gyártási hiba vagy nem rendeltetésszerű használat miatt következett be. Fél év után ezt a vásárlónak kell bizonyítania. Minőségi kifogás esetén a fogyasztónak elsődlegesen a javítást kell elfogadnia, amelyet úgy kell elvégezni, hogy a terméken sem használhatóságban, sem esztétikailag ne legyen változás. ha ez nem lehetséges, következhet a csere.

Ezt mondja Rács Róbert keramikus, népi iparművész, akinek tizenéve van már standja a szekszárdi karácsony előtti kirakodó vásárban. A hideggel és annak elviselhetőségével kapcsolatban pedig állítja: belső fűtéssel egészen könnyen ki lehet bírni a faházikókban, csupán az a baj, hogy sofőri pozíciót is betölt, így sem forralt bor, sem pálinka nem jöhet számításba, marad tehát az alázat. Illetve a tea, Sós Dorina is ezt iszogatja napközben. Először dolgozik ezen a helyen, és jó tapasztalatokat szerzett. Egyrészt ruhákat kínáló standjuk egészen népszerű, legalábbis a fejfedőt vásárló kuncsaftok körében. Emellett a vásárban dolgozók összetartanak, például amíg valaki mosdóba szalad, a többiek ügyelnek a standjára. A fiatal eladótól azt is megtudjuk, erre már csak azért is szükség van, mert a téren megjelentek a „lopósok”. Idén a tavalyi a rongálások miatt fokozottabban ellenőrzik a közterületi dekorációként szolgáló díszkivilágítást is Szekszárdon.

A mostani adventi vásárt a Babits Mihály Kulturális Központ rendezi. A Béla király téren kapott helyet 280 négyzetméter területen. A 34 kitelepülő árus, illetve szolgáltató döntő többsége visszatérő kitelepülő, így aki nadrágszíjat, táskát, kerámiát, játékot vagy mézeskalácsot szeretne venni, kürtőskalácsot enne, esetleg forró puncsot inna, megteheti. Most is üzemel a hófánk csúszda, mely nagy sikert aratott tavaly is elsősorban persze a gyerekek körében. December 3-tól egészen 18-ig minden délután műsorok, azaz koncertek, játszóház, táncműsor várja az érdeklődőket. December 6-án, illetve a hétvégeken neves előadók is fellépnek, akik minden bizonnyal a térre csalogatják a nagyszámú közönséget.

Jótállás

Tartós fogyasztási cikk vásárlásakor tízezer forint értékhatár felett jótállási kötelezettség áll fent a forgalmazó részéről. A vásárlással egy időben, szabályosan kiállított jótállási jegyet kell átadni a vásárlónak. Ezen termékek után egy év a kötelező jótállás, azonban a gyártól ennél hosszabb, akár 2-3 év jótállási időt is vállalhat. Ezt az önként vállalt garanciát a kereskedő saját feltételeihez kötheti, például pluszköltségért plusz egy év jótállást vállal. Mivel az önként vállalt jótállás nem érinti a jogszabályból eredő kötelező jótállási vagy a szavatossági jogokat, így azokon túli kötelezettségeket jelent a vállalkozásra nézve.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Forralt bor és a kürtőskalács illata száll a téren

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Bayern München: visszatér a korábbi gólkirály – sajtóhír

Bayern München: visszatér a korábbi gólkirály – sajtóhír

Carlo Ancelotti személyes kéréseitől függetlenül igazolnának egy második középcsatárt.

Hoki-vb: csak Ausztriára figyeljünk, a többi még ráér!

KEZDÉS: 19.30. „Dél-Koreával később foglalkozunk. Aki nagyon előre szalad, rosszul jár.”

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér