Forralt bor és a kürtőskalács illata száll a téren

2016. december 1. 07:30 Budavári Kata (kata.budavari@mediaworks.hu)
Szekszárd | Előttünk a karácsony, készülünk rá lélekben és anyagi szempontból egyaránt. Szekszárdon is elkezdődött a szokásos adventi vásár.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mondhat bárki bármit, nagyon szép ez a város, főleg ilyenkor – dicséri a város ünnepi fényeit egy anyuka. Kisfia a Béla király téren lévő szalma labirintusban játszik, mely egyre kevésbé emlékeztet az eredeti útvesztőre. A gyerekek viszont nagyon szeretik, az egészen kicsik és az iskolás korúak is lelkesen ugrálnak, szaladgálnak benne. Délután megtelik a tér, és még többen látogatnak ki majd, ha hétvége lesz, illetve, ha színpadi produkciókat is láthatnak, hallhatnak a szekszárdiak. Aki az adventi időszakban felkeresi a város főterét, elsősorban meleg italt és ételt vásárol. A többi árusnál egyelőre apróságok fogynak, de abban bíznak, hogy a vásár második két hetében jobb lesz a forgalmuk.

A szekszárdi adventi vásárban harmincnégy árus kínálja portékáikat (Fotó: Mártonfai Dénes) A szekszárdi adventi vásárban harmincnégy árus kínálja portékáikat (Fotó: Mártonfai Dénes)

Hat hónap

Bárhol vásárolunk, a polgári törvénykönyv szerint a nem tartós használati termékeknél, például cipő, ruházat esetében minőségi kifogással két évig élhetünk. A vásárlástól számított hat hónapon belül felismert hiba esetén a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a probléma gyártási hiba vagy nem rendeltetésszerű használat miatt következett be. Fél év után ezt a vásárlónak kell bizonyítania. Minőségi kifogás esetén a fogyasztónak elsődlegesen a javítást kell elfogadnia, amelyet úgy kell elvégezni, hogy a terméken sem használhatóságban, sem esztétikailag ne legyen változás. ha ez nem lehetséges, következhet a csere.

Ezt mondja Rács Róbert keramikus, népi iparművész, akinek tizenéve van már standja a szekszárdi karácsony előtti kirakodó vásárban. A hideggel és annak elviselhetőségével kapcsolatban pedig állítja: belső fűtéssel egészen könnyen ki lehet bírni a faházikókban, csupán az a baj, hogy sofőri pozíciót is betölt, így sem forralt bor, sem pálinka nem jöhet számításba, marad tehát az alázat. Illetve a tea, Sós Dorina is ezt iszogatja napközben. Először dolgozik ezen a helyen, és jó tapasztalatokat szerzett. Egyrészt ruhákat kínáló standjuk egészen népszerű, legalábbis a fejfedőt vásárló kuncsaftok körében. Emellett a vásárban dolgozók összetartanak, például amíg valaki mosdóba szalad, a többiek ügyelnek a standjára. A fiatal eladótól azt is megtudjuk, erre már csak azért is szükség van, mert a téren megjelentek a „lopósok”. Idén a tavalyi a rongálások miatt fokozottabban ellenőrzik a közterületi dekorációként szolgáló díszkivilágítást is Szekszárdon.

A mostani adventi vásárt a Babits Mihály Kulturális Központ rendezi. A Béla király téren kapott helyet 280 négyzetméter területen. A 34 kitelepülő árus, illetve szolgáltató döntő többsége visszatérő kitelepülő, így aki nadrágszíjat, táskát, kerámiát, játékot vagy mézeskalácsot szeretne venni, kürtőskalácsot enne, esetleg forró puncsot inna, megteheti. Most is üzemel a hófánk csúszda, mely nagy sikert aratott tavaly is elsősorban persze a gyerekek körében. December 3-tól egészen 18-ig minden délután műsorok, azaz koncertek, játszóház, táncműsor várja az érdeklődőket. December 6-án, illetve a hétvégeken neves előadók is fellépnek, akik minden bizonnyal a térre csalogatják a nagyszámú közönséget.

Jótállás

Tartós fogyasztási cikk vásárlásakor tízezer forint értékhatár felett jótállási kötelezettség áll fent a forgalmazó részéről. A vásárlással egy időben, szabályosan kiállított jótállási jegyet kell átadni a vásárlónak. Ezen termékek után egy év a kötelező jótállás, azonban a gyártól ennél hosszabb, akár 2-3 év jótállási időt is vállalhat. Ezt az önként vállalt garanciát a kereskedő saját feltételeihez kötheti, például pluszköltségért plusz egy év jótállást vállal. Mivel az önként vállalt jótállás nem érinti a jogszabályból eredő kötelező jótállási vagy a szavatossági jogokat, így azokon túli kötelezettségeket jelent a vállalkozásra nézve.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Forralt bor és a kürtőskalács illata száll a téren

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Jön Pink a Szigetre

A háromszoros Grammy-díjas énekesnő az idei fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én lép színpadra.

Őrületes éjszakai bulit hozott össze egy kétéves ikerpár (videó)

Ugráltak, dumáltak, pakoltak. Ahogy azt kell.

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

„Nem mi vagyunk az esélyesek.” • Gera: Fiatal vagyok még, enyém a jövő.

Guzmics hiánya tán még jobban is fájhat, mint Kleinheisleré

Ilyen belső védőpáros még nem volt Storck kezdőcsapatában – lehet esélye Viníciusnak?

Blatter: Nem vagyok bűnös – a teljes exkluzív interjú a FIFA korábbi elnökével

A svájci sportvezető imádta a dél-afrikai vb-t, nagyra tartja Gulácsi Pétert, és elmesélte, hogyan teniszezett Mezey György.

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

A 2019–2020-as bajnokságban a tervek szerint csak 3-3 nem magyar állampolgárságú játékost foglalkoztathatnak ingyen, ha felnőttválogatottak.

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Fiola megsérült, nem játszhat • A Vidi korábbi portugál trénere figyelmeztette honfitársait.

Tenisz: Babos megnyerte az első szettet, aztán összeomlott

A 24. helyen kiemelt a második és harmadik játszmában két játékot nyert meg összesen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér