Frontokkal teli időjárás volt az idei, száraz tavasszal, forró nyárral, esős ősszel

2015. december 29. 06:40 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Az adatok alapján egy átlagos esztendő végére érünk az időjárás szempontjából, de valójában egyik végletből estünk a másikba. A nyár forró volt, de a 40 fok után egyik napról a másikra 20 fokot esett vissza a hőmérséklet, majd pár nap múlva ugyanennyit emelkedett. A jövő év hűvösebbnek ígérkezik, de júliusban két hét minden eddiginél melegebb lehet, legalábbis Dávid Mihály magánmeteorológus szerint.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A mérsékelt öv kontinentális éghajlatának jellemzője a hideg tél és a meleg nyár – így tanítják az iskolákban. A valóságban azonban ez nem ilyen egyszerű. Németh Lajos meteorológus szerint a mi földrajzi szélességünkön mindig is az időjárás szeszélyessége volt a jellemző. Az 1695-96-os magyarországi télről például feljegyezték: „A tél elvész a nyárba, annyira, hogy télen nincs semmi télies, semmi hideg, semmi fagy, semmi hó.”

– Talán azért érezzük manapság szeszélyesebbnek az időjárásunkat, mert a médián keresztül minden időjárási eseményről értesülünk. Kétszáz évvel ezelőtt például ha kevés hó esett az Alpokban, nem veszélyeztette több tízezer síelni vágyó ember programját – érzékeltette a helyzetet Németh Lajos.

Egyelőre nincs téli hideg, inkább a köd okozott eddig gondot, havat január végére ígér a meteorológia (Fotó: Mártonfai Dénes) Egyelőre nincs téli hideg, inkább a köd okozott eddig gondot, havat január végére ígér a meteorológia (Fotó: Mártonfai Dénes)

– Az idén eddig 690 milliméternyi csapadék hullott – mondta dr. Gabi Géza, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi főosztályának munkatársa. Ez alapján egy átlagos évnek mondható 2015, de valójában nagyon szeszélyes volt a csapadék eloszlása, egy nagyon száraz tavasz után májusban 107 milliméternyi eső esett. Ez valóban aranyat ért, majd júniusban mindössze 15, júliusban pedig 35 milliméternyi eső volt. Pont a kukorica virágzására esett a szárazság, így el is dőlt a növény sorsa.

Augusztusban, amikor már semminek sem használt az eső, hirtelen lezúdult 164 milliméter. Ezt követően a szüret ideje alatt szinte 10 napon keresztül szakadt, így ezt a munkát is jócskán megnehezítette, illetve a szőlő minőségét rongálta, foglalta össze a szakember. A hőmérsékletet illetően egyértelmű, hogy melegszik az idő, januárban és februárban az átlaghőmérséklet a mínusz egy fok helyett plusz 2,7 fok volt. A három nyári hónapban 21 és 25 fok között volt az átlag. Decemberben idén is elmaradt a tél, egy erős déli ciklonnak köszönhetően. Míg harminc évvel ezelőtt az Északról érkező hidegfrontok voltak a meghatározóak, így már Katalin nap környékén (november 25.) gyakran havazott, addig mára a délről érkező ciklonok a meghatározóak, tette hozzá dr. Gabi Géza.

No, de milyen lesz a 2016-os esztendő? Lesz-e tél, meleg nyár? Dávid Mihály magánmeteorológus adatai szerint az igazi tél hóval, hideggel január végén várható, pár napig, illetve február második felében. Az egész év hűvösebb lesz az átlagosnál, szerinte ez a nyárra is jellemző lesz, csak július közepén számíthatunk két olyan forró hétre, amikor tartósan 40 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Amikor megtévedt a természet

Dr. Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növényvédelmi osztályának vezetője is évtizedek óta gyűjti az időjárási adatokat. Az elmúlt három évtizedet vizsgálva voltak bőven csúcsok, pozitív és negatív értelemben is. Feljegyzései szerint az eddigi leghidegebb tél 1987. januárjában volt, amikor többször is –23 fokot mértek, és napközben sem volt melegebb –12 foknál. Ebben az évben nehezen tavaszodott. Nyáron viszont rekordot döntött a hőség. Az egyik legszélsőségesebb telet viszont 1993-ban jegyezte fel, amikor januárban az egyik héten –18 fokot, míg a következő héten +15 fokot mért. Tartós hideget – fagyos január után még fagyosabb februárt –18 fokokkal – 1996-ban tapasztalhattunk. Voltak azonban meleg teleink is, például 2007-ben, amikor nem volt ritka a +21 fok. Akadt olyan is, amikor a szép idő után elfagytak a gyümölcsfák, mint hét évvel ezelőtt, amikor éppen azon a napon fagyott, amikor rügyeztek.
Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa még az említetteknél is megdöbbentőbb ritkaságokat említett. – Feljegyezték, hogy 1182-ben olyan enyhe volt a tél, hogy márciusban az alma már dió nagyságúra nőtt, 1327-ben pedig pünkösd napján arattak és július 25-én kezdődött a szüret. 1902-ben pedig azt írták a szakemberek: megtévedt a természet, hazánk délre tolódott a térképen.

Csúcstartó évek, forró nyarak

A hőmérsékleteket illetően az utolsó tíz év legmelegebb évei: 2000, 2002, 2004, 2007, 2008, 2013. Közülük a csúcstartó 2007, amikor az éves átlaghőmérséklet 13,64 fok volt. Úgy harminc évvel ezelőtt még azt tanították az iskolákban, hogy hazánk átlaghőmérséklete 11,5 fok, ehhez képest mára jelentősen, közel 2 fokot emelkedett az átlag. 2007-ben egyébként a január és a február is tavaszias volt, márciusban már virágoztak a gyümölcsfák, sőt, nem is fagytak el. Az elmúlt 15 évet vizsgálva a leghidegebb telünk 2003-ban és 2005-ben volt, mindkét évben januárban és februárban is összefüggő hótakaró borította a tájat, és –17 fokot mértek többször is. Ezt követően mindkét évben aszályos, meleg nyarunk volt.

A hajléktalan szállóban is készülnek

E hét közepén komoly lehűlést jeleznek a meteorológusok. Éjszaka akár –10 fok is lehet. A szekszárdi hajléktalan szállón is felkészültek erre, mondta Szűcs László szakmai vezető. A teljes létszám, amit be tudnak fogadni az 26 fő, de matracon még el tudnak helyezni 14 embert. Nappali melegedő és éjszakai ellátás is van, tehát egész nap meghúzhatja magát az, aki erre rászorul. Délben ebédet is kínálnak, és sokan hoznak ételt a támogatók közül is, míg mások takaróval, ruhaneművel segítik a rászorulókat. Akinek szerencséje van – erre is akadt példa –, újból talpra tud állni, munkát talál, így albérletet tud fizetni és ismét normális életet él. De olyan is akad, aki újból az utcára került, pedig már egyszer sikerült felkapaszkodnia.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Frontokkal teli időjárás volt az idei, száraz tavasszal, forró nyárral, esős ősszel

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér