Hálás, hogy állatorvos lehetett

2016. december 30. 07:24 Hanol Erzsébet (erzsebet.hanol@mediaworks.hu)
Bátaszék | Ötven éve szerezte állatorvosi diplomáját dr. Maróthy Géza. Azóta dolgozik lelkiismeretesen, tisztességgel az állategészségügyben. Munkáját Tormay Béla-emlékéremmel ismerték el.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az állategészségügy területén hosszú időn keresztül végzett kiemelkedő szakmai munkájáért Tormay Béla-emlékéremmel ismerték el a napokban dr. Maróthy Géza bátaszéki állatorvost. A kitüntetést dr. Horváth Kálmán, a Tolna Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és dr. Jakab Zsigmond megyei főállatorvos adta át. Nem sokkal ezt megelőzően pedig aranyoklevelet vehetett át dr. Sótonyi Pétertől, az Állatorvos-tudományi Egyetem rektorától és Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől.

Dr. Maróthy Géza az állategészségügy területén hosszú időn keresztül végzett kiemelkedő szakmai munkájáért kapta az emlékérmet (Fotó: Makovics Kornél) Dr. Maróthy Géza az állategészségügy területén hosszú időn keresztül végzett kiemelkedő szakmai munkájáért kapta az emlékérmet (Fotó: Makovics Kornél)

– A szüleimnek hatalmas hálával tartozom. Ők voltak azok, akik rendkívül nehéz körülmények között is példát mutattak alázatból, munkaszeretetből és erkölcsi tartásból. És szinte minden nap hálát adok a jó Istennek is, amiért állatorvos lehettem – kezdte dr. Maróthy Géza. Mint mondta, édesapja Ludovikát végzett katonatiszt volt, így csak húsz évesen, katonai behívóval a kezében vették fel az egyetemre háromszori jelentkezés és hatszori fellebbezés után. Dr. Maróthy Géza azt is felidézte, hogy 1961-ben 153-an kezdték el az egyetemet, ám öt év múlva csak 68-an végeztek. Közülük pedig sajnos csak 39-en érték meg, hogy átvehessék az aranydiplomájukat az egyetem elvégzésének 50. évfordulóján.

Maróthy doktor 1966. október 1-jén állt munkába a Hőgyészi Állami Gazdaság tabódi kerületében, 1972-ben aztán sertés egészségügyi szakállatorvosi oklevelet szerzett, így hét év állatorvosi tapasztalattal, szakmailag jól felvértezve folytatta a munkáját. Később elnyerte a Bátaszéki Búzakalász Mezőgazdasági Szövetkezet üzemi állatorvosi állását, amelyet 1973 júniusától töltött be 1992 márciusáig. Elmondta, hogy sok éven át, főleg a betegség-megelőzéseknek, valamint a tartási és a takarmányozási feltételek javításának köszönhetően, az állatorvosi mutatók tekintetében a legjobbak között voltak a megyében. 1992-ben hatósági állatorvosként a Tolna Megyei Állategészségügyi Állomás munkatársa lett, és 2001-es nyugdíjazásáig dolgozott ott. Az állatorvosi ténykedéssel pedig máig nem hagyott fel.

– A nyugdíjazás nagyon jól érintett. Egészséges voltam és szívesen dolgoztam – mondta dr. Maróthy Géza, hozzátéve, hogy az akkori és a jelenlegi rendelet szerint is egy állatorvos addig dolgozhat, amíg megszerzi az előírt továbbképzési pontokat. Annak is örül, hogy bevezették azt a szabályt, miszerint minden állattartó azt az állatorvost hívhatja, akit kiválaszt, így mindig jó érzéssel megy a gazdákhoz. De arra is kitért, hogy a nyugdíjazása óta az Állategészségügyi Állomás többször megbízta hatósági munkák elvégzésével, és jelenleg is ő végzi a húsvizsgálatot és egyéb hatósági munkákat.

– Bátaszéken nagyon jól éreztük magunkat – hangsúlyozta dr. Maróthy Géza. Bekapcsolódott a sportéletbe. És mivel Tolna megyében akkor még nem volt versenyszerű teniszélet, többekkel együtt útjára indították azt. Akkoriban – tíz éven keresztül – sem edzésen, sem versenyen nem győzte le senki, ezért dr. Maróthy Géza megkapta a „Tolna megye örökös teniszbajnoka” címet. Fontos eredményei közé sorolja még, hogy amikor 2001-ben megválasztottak a megye második legnagyobb vállalatának, a Szekszárdi Húsipari Vállalat igazgatótanácsának elnökévé, kétezer embernek tudtak munkát adni.

A politikai életben is szerepet vállalt

– Nem várt, hatalmas örömöt okozott a rendszerváltás – fogalmazott dr. Maróthy Géza, aki a KDNP színeiben politikai szerepet is vállalt. Mint mondta, a párt értékrendje tökéletesen megfelelt az elveinek. – Képességeim szerint igyekeztem előmozdítani, hogy a Kárpát-medence magyarsága erkölcsileg, anyagilag, nemzettudatában felemelkedjen, ismerje meg az igazi történetét és szorgalmas, büszke magyar emberként éljen – mondta. Később megválasztották a megyei társelnöknek és az Országos Választmány elnökhelyettesének. Kétszer indult az országgyűlési választásokon a KDNP színeiben. A megyei listán első, az országoson tizedik volt.

– Az aktív politizálást tiszta lelkiismerettel hagytam abba több mint tizenöt év után. Most sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagyok. Több időm maradt a családomra, az állatorvosi munkámra és néhány idős, egyedülálló ember támogatására. Fennmaradó szabadidőmet a tenisz, a tánc, a tarokk, az úszás, az olvasás, a tévénézés és a madarak etetése tölti ki – mondta dr. Maróthy Géza, aki feleségével, Keresztesi Máriával két fiút nevelt fel.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hálás, hogy állatorvos lehetett

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér