Hibás kitöltésnél a vétlen nem kap kártérítést

2016. november 7. 18:44 , Legutóbb frissítve: 2016. november 8. 08:24 Balázs László (laszlo.balazs@mediaworks.hu)
Tolna me | A jogosítvánnyal rendelkezők több mint harmada volt már olyan közúti baleset részese, ahol két vagy több jármű koccant. Ezért is fontos, hogy mindenki tudja, hogyan kell kitölteni a bejelentőt, hiszen a pontatlanságok miatt elhúzódhat az eljárás.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Balesetnél fontos, hogy mindig készüljön a helyszínen hivatalos dokumentáció, akár fényképekkel is (Fotó: Makovics) Balesetnél fontos, hogy mindig készüljön a helyszínen hivatalos dokumentáció, akár fényképekkel is (Fotó: Makovics)

Hiába a sokéves vezetési tapasztalat, előfordul, hogy a legrutinosabb sofőrök is belefutnak egy közúti balesetbe. Bár a Generali kutatása szerint a jogosítvánnyal rendelkezők több mint harmada (37 százalék) volt már részese közúti balesetnek, meglepően kevesen vannak tisztában azzal, hogyan kell kitölteni egy baleseti bejelentőlapot (betétlap). A megkérdezettek 60 százaléka állította, hogy ismeri a nyomtatványt, ennek ellenére csak 16 százalék adott helyes választ arra, hogy kiknek kell aláírnia a bejelentőlapot.

Egy balesetnek senki sem örül: a megkérdezett férfiak közel fele (46 százalék), a nőknek pedig a negyede karambolozott már, és a budapestiek körében is magas ez az arány (49 százalék) – áll a cég közleményében. A felfokozott helyzetben különösen fontos, hogy meg tudjuk őrizni a lélekjelenlétünket, amihez nagyban hozzájárulhat, ha tisztában vagyunk az ilyenkor szükséges alapvető teendőkkel: kit értesítsünk, kinek kell kitöltenie a baleseti bejelentőt, és hova továbbítsuk. Úgy tűnik azonban, hogy a magyar autósok nem könnyítik meg a saját dolgukat. 14 százalékukkal fordult elő, hogy baleset részeseként egyáltalán nem töltöttek ki baleseti bejelentőt, és bár 60 százalék vallotta, hogy tudja, hogy kell kitölteni (a férfiak 69 százaléka, a nők 46 százaléka), csak 16 százalék tudta helyesen, hogy mindkét félnek alá kell írnia. Ennél többen – a megkérdezettek fele (48 százalék) – voltak tisztában azzal, hogy hány bejelentő lapot kell kitölteni: két jármű esetén egyet, hiszen ez szétválasztható két példányra, azonban három fél esetén már kettőt kell kitölteni.

Ezekre figyeljünk a kitöltéskor

A hiánytalan kitöltés különösen fontos, hiszen a pontatlanság miatt elhúzódhat az eljárás. Ügyeljünk rá, hogy tanúnak a rokonok helyett lehetőleg olyan járókelőket válasszunk, akik nem voltak részesei a balesetnek. A forgalmi helyzet meghatározása esetében ne felejtsük el megadni, hogy hány helyre tettünk x-et, mert a másik autós utólag akár számunkra kedvezőtlenül is alakíthatja a saját példányát. Ha nincs is nagy kézügyességünk, mindig rajzoljuk le a baleset körülményeit bemutató ábrát. Soha ne maradjon le az aláírás, mert anélkül érvénytelen a bejelentő!

– Négy évvel ezelőtt Pécsett egy lámpás kereszteződésben hátulról belém hajtottak. Előtte nem történt velem hasonló, így hirtelen azt sem tudtam, mi a teendő. Egy barátomat hívtam fel, ő adott jó tanácsokat – mondta el lapunknak a szekszárdi Nagy Dániel. – Félre álltunk, s mivel a hölgy elismerte, hogy hibázott, nem hívtunk rendőrt. A kék-sárga európai baleseti bejelentő kitöltése nem okozott nehézséget. Ami fontos, megjegyzésként rá kell írni a bejelentőre, hogy a vétkes elismeri, ő okozta a balesetet. A közeli benzinkúton egy férfi szemtanúja volt a koccanásnak, készségesen megadta a nevét és telefonszámát. A fárasztónak mondott procedúra elmaradt: mivel kárigényem volt, a saját példányomat benyújtottam a károkozó felelősségbiztosítójának. A bejelentést követően a kárszakértő 1-2 munkanapon belül felkeresett – rövid idő alatt megkaptam a kártérítést. 

A férfi hozzátette: ha a felek nem tudnak dűlőre jutni a felelősséget illetően, akkor rendőrt kell hívni. Ők elsőként mindig felajánlják a megegyezést. Ha ekkor sem került pont a vita végére, a rendőr intézkedik: feljelenti és bünteti a vétkest. Ez azért nem jó, mert – a hatósági vizsgálat – lassítja a kárrendezés folyamatát. A lényeg, hogy a helyszínen készüljön hivatalos dokumentáció – akár fotókkal is –, így kiküszöbölhetők a véleménykülönbségek. 

Tollal és erőteljesen kell írni

Kitöltéskor ajánlatos figyelembe venni a következőket: a 6. és 8. pontot a kötelező felelősségbiztosítási kötvény, a 9. pontot a jogosítvány adataival egyezően kell kitölteni; a 10. pontban a nyíl az ütközés irányát, a hegye az ütközési pontot mutassa; csak azokat a közlekedési helyzeteket (12. pont, 1-17. kérdés) jelölje meg kereszttel, amelyek az Ön járművére vonatkoznak; adja meg az Ön által megjelölt mezők számát. Soroljuk fel a baleset tanúit, közöljük lakcímüket. Fontos tudni, hogy a lap szétválasztása után a baleseti bejelentőt már nem lehet módosítani.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hibás kitöltésnél a vétlen nem kap kártérítést

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér