Idén is kevés hasznot hoz a gazdálkodóknak a kukorica

2016. október 6. 13:00 Mauthner Ilona (ilolna.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Lassan halad idén a megyében a kukorica betakarítása, ennek egyik oka, hogy tartósan alacsony a termény felvásárlási ára. Hónapok óta tonnánként a 35-38 ezer forintos ár környékén mozog.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Aratás. Jó a termés, 9-10 tonnát is betakarítanak a kombájnok egy hektáron, a gazdák mégsem örülhetnek, mert mélyrepülésben van a termény felvásárlási ára (Fotó: Mártonfai Dénes) Aratás. Jó a termés, 9-10 tonnát is betakarítanak a kombájnok egy hektáron, a gazdák mégsem örülhetnek, mert mélyrepülésben van a termény felvásárlási ára (Fotó: Mártonfai Dénes)

A gazdák kétségbeejtően alacsonynak jellemzik a kukorica, de a búza és már a napraforgó felvásárlási árát is, ez hangzott el a hétfői megyei aratási koordinációs bizottság ülésén.

Drága a szárítás

A kiadásokat tovább növelik a szárítási költségek, ráadásul egy tavaly nyári jogszabály módosításának köszönhetően október 1-től kezdődik a téli időszak, ami azt jelenti, hogy innentől lényegesen drágább az ipari gáz ára, mely a szárítás költségét megemeli. Két éve november 1-től indult a téli időszakhoz kapcsolódó tarifa. A költségtöbblet több millió forint, ami egy-egy átlagos gazdálkodást érint. Az agrártárca felé már többször is jelezték a termelők, hogy ez hátrányosan érinti őket és kérték, állítsák vissza a korábbi, november 1-vel kezdődő téli időszakot, de változás ezen a területen nem történt.

Sajnos elsősorban nem a helyi viszonyok, hanem a világpiac határozza meg itthon is az árakat. A gazdálkodók helyzetét nehezíti, hogy alig vannak hazánkban jelentős méretű állattartó telepek, ahol egyébként keresett termék lenne a viszonylag olcsó kukorica. A megye egyik jelentős gazdaságának növényvédős szakmérnöke elmondta, tavaly 43-45 ezer forintért értékesítették a kukorica tonnáját és már ezt is alacsonynak tartották, idén ezen a héten viszont csak 35 ezer forintot kínáltak érte. A kereskedő, aki az üzletet megkötötte velük, azt mondta, a chicagói tőzsde prognózisa szerint pár héten belül várhatóan tovább esik majd a kukorica ára.

Hazánk két nagy etanol gyára, a dunaföldvári és a szabadegyházi egy-egy millió tonna kukoricát vásárol évente, amiből alkohol készül, amit belekevernek a benzinbe. Eddig megyénkből főleg a paksi járásból értékesítettek a szabadegyházi Hungranának kukoricát. A szeszipari cég a vizes (nem szárított) kukorica tonnájáért csupán 32 ezer forintot ad, a Cargil viszont a szárított terményért 38 ezer forintot kínált. A dombóvári járáshoz tartozó földeken hektáronként 9-9,5 tonnás termésátlagokat mértek, a szekszárdi járásban 9 tonnás, de Tamási környékén a 10 tonnás átlag is jellemző.

Fuzáriumveszély

A megye kukoricaterületének több mint a háromnegyede még betakarítás előtt áll. Nagy gondot jelent a napokban lehullott sok csapadék (e hét elején a megye déli felében 15 milliméternyi eső, északi felén ennek a duplája is lehullott), mert a kukorica nedves, párás környezetben könnyen fuzáriumos fertőzést kaphat. A megyei termésátlag hektáronként 8,5 tonna körül várható (tavaly 9,1 tonna volt), ami 32 ezer forinttal számolva 272 ezer forintos bevételt jelent a gazdálkodóknak hektáronként. A 300 ezer forintos hektáronkénti önköltség mellett a haszon idén úgy tűnik, elmarad.

Varga András, a megyei gabonaválasztmány elnöke elmondta, a kukorica betakarítását nem kapkodják el a gazdák, egyrészt az időjárás sem kedvez ennek a munkának, másrészt nagyon alacsony az ára, így várnak a termelők. Aki szárítva értékesít, annak plusz költségekkel kell számolnia. 

Sajnos a búza piacon sem javult a helyzet az elmúlt hónapban, a felvásárlók csak a javító minőségű búzát keresik, de még ennek is nagyon alacsony az ára: 45 ezer forint, tonnánként. Ami elszomorító, a napraforgó ára is mélyrepülésbe kezdett, a korábbi 100 ezer forint feletti ár mára 92-94 ezerre módosult. A legnagyobb gond, hogy nincsen igazán kereslet a termények iránt, mondta a megyei elnök.

Boltja válogatja

Az állattartók sem értik, ha a kukorica felvásárlási ára jóval alacsonyabb mint tavaly volt, akkor a takarmányboltokban miért nem estek vissza jelentősen az árak. Több településen is érdeklődtünk, elég nagy különbségek vannak az egyes boltokban elkért összegek között. Ott ahol a gazdálkodók maguk tartják fenn (ők adják a búzát, kukoricát) a takarmányboltot, ott jóval olcsóbb a termény, például Bátaszéken vagy Zombán már egy mázsa kukoricát, áfás áron 5300 forintért is meg lehet vásárolni. Ott viszont, ahol magánvállalkozóként végzik a takarmányok értékesítését, ott akár ez az összeg, mázsánként ezer-ezerötszáz forinttal is több lehet.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Idén is kevés hasznot hoz a gazdálkodóknak a kukorica

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hétköznapi eszközökön muzsikál fantasztikusan egy indonéz zenekar (videó)

Mert az olló és a vizesballon tulajdonképpen hangszerek.

200 éves barlang rejtőzött a titkos ajtó mögött

Néhány nottinghami diák a bérelt házuk alatt bukkant a felfedezésre.

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Egy oregoni férfi egymillió dolláros nyereményéről csúszott le majdnem.

Repülőgépből filmezték le a SpaceX-rakéta fellövését

Nem mindennapi szögből figyelték a nem mindennapi jelenet.

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Srna nem jön, Turan és Vidal mehet, Angel Gomest az apja marasztalja, Dybala nem tud mit elutasítani.

Kézilabda: kilenc év után újra hazai pályán a BL-ben az FTC

Örömhír az FTC háza táján, februárban két, márciusban egy BL-találkozót játszhat a Népligetben a csapat.

Videoton: a brazil védő a magyar válogatottban? Nincs kizárva…

„Hatalmas megtiszteltetésnek venném, ha magamra ölthetném a címeres mezt.”

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

KEZDÉS: 17.45. „Ez olyan mint a boksz, egy 70 kilogrammos nem tudja felvenni a harcot egy 90 kilóssal.”

Alpesi sí: Úgy éreztem, az életemért küzdök – Miklós Edit

„Úgy gondolom, hogy a dolgok okkal történnek, de egyelőre nem tudom, ez miért esett így.”

Mezőkövesd: „A legjobb csatárok egyike lesz az NB I-ben a kiszemelt”

A ciprusi edzőtáborba is elutazó Lazar Veszelinovicstól nagyon sokat vár Tomiszlav Szivics.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér