Kamarai Emlékérmet vehetett át dr. Gonda Mária

2017. április 21. 10:19 , Legutóbb frissítve: 2017. április 21. 11:19 Szeri Árpád (arpad.szeri@mediaworks.hu)
SZEKSZÁRD | Gyermekként sokat betegeskedett, ám a család „nagyon aranyos” gyermekorvosa mindent megtett azért, hogy az akkor még kislány Gonda Mária mielőbb erőre kapjon. Ez az élmény meghatározónak bizonyult számára.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hiszen maga is orvos, azon belül gyermekorvos lett. Nemcsak hivatásának magas szintű művelője: hanem olyan, az orvosi területen közéleti munkát is végző személy, akire kollégái mindig számíthatnak. Mindezek alapján – a Magyar Orvosi Kamara Tolna Megyei Területi Szervezete elnöksége egyöntetű döntése mellett – dr. Gonda Mária vehette át a napokban az idei Kamarai Emlékérmet.

Dr. Gonda Mária emlékéremmel és virággal. A rendelőben gyógyít, otthon kertészkedik Dr. Gonda Mária emlékéremmel és virággal. A rendelőben gyógyít, otthon kertészkedik

Körzeten kívülről is sokan járnak hozzá

Nem tősgyökeres Tolna megyei, de mint mondta, soha nem bánta meg, hogy Baranya után itt talált munkára és otthonra. Az egyetem elvégzését követően a Tolna Megyei Kórház Gyermekosztályán kezdett dolgozni dr. Csordás Jenő mellett, a kórház ösztöndíjasaként. Csecsemő- és gyermekorvosi szakvizsgát 1982-ben tett, majd körzeti gyermekorvosként folytatta pályafutását: eleinte alkalmazottként, azután közel tíz évvel később vállalkozó orvosként. Később természetgyógyászatból és homeopátiából is képesítést szerzett.

Ezen ismereteket jól hasznosítja kiegészítő terápiaként. A körzetéhez tartozó gyerekeket és családjaikat életviteli és étkezési tanácsokkal is ellátja. Népszerű, hiteles gyermekorvos: ezt mutatja az is, hogy nagyon sok szülő viszi hozzá gyermekét körzetén kívülről is. Az őt választó családok tudják, hogy a doktornőhöz bármikor bizalommal fordulhatnak, mindig lelkiismeretesen dolgozik. Emlékszik a gyerekek kortörténetére és testi-lelki fejlődésüket is nyomon követi.

Több évtizedes tapasztalat birtokában nem kétséges számára, hogy a régebbi idők fiataljai edzettebbek voltak a maiakhoz képest. – A mostaniak – tisztelet a kivételnek – keveset vannak levegőn, helyette a számítógépek, a tabletek előtt ülnek – vázolt fel egy gyors, ám láttató kor- és kórképet. – Nem is sportolnak annyit, mint elődeik. Az már csak ráadás, hogy nagyon sokan helytelenül táplálkoznak, fogyasztják a rengeteg mű-ételt, a félig kész terméket...

Mohács és Pécs után Szekszárd

Dr. Gonda Mária Mohácson született, kétgyermekes családban. Az általános iskolát Mohácson végezte, majd Pécsre ment, a Janus Pannonius Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolába. Ápolónői és csecsemőgondozói képzettség birtokában jelentkezett a Pécsi Orvostudományi Egyetemre, ahol 1978-ban szerzett diplomát. Miután gyakorlati idejét Szekszárdon, a kórházban töltötte, megismerkedve dr. Csordás Jenő főorvos magas szintű klinikai és oktatói munkájával, úgy döntött, hogy itt is marad. Négy év gyermekosztályi munka után 1982-ben szakvizsgázott. Ettől az időponttól kezdve körzeti orvos. Két gyermeke van, Mónika jogot végzett, jelenleg a Corvinus egyetemen adjunktusi kinevezéssel oktat. Judit állatorvos, tavaly szeptemberig a fővárosban, az Állatorvosi Egyetemen oktatott és kutatott, most írja a PhD-disszertációját.

Ha akad szabadidő, akkor kertészkedik

Az előbbiek miatt is, szívesen áll rendelkezésre egészségügyi előadásokkal. Ezeken a fórumokon hasznos tanácsokkal szolgálhat az érdeklődőknek. Követi és megosztja a gyógyítás új vívmányaival kapcsolatos tudásanyagot. A Pécsi Orvostudományi Egyetem oktató körzetében 2006-tól mentor. Ezen tisztében is igyekszik szívvel-lélekkel átadni szerteágazó tudását, tapasztalatait, látásmódját a fiatal orvosoknak. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének tevékeny tagja, ezen szervezet égisze alatt is hatékonyan képviseli kollégái érdekeit. Ez sokat jelent számára: ezt jelzi az is, hogy 2002 óta aktív közreműködője a kamarának, ahol az eltelt másfél évtizedben több különböző tisztséget töltött be. Jelenleg is a Felügyelő Bizottság tagja. Rengeteg elfoglaltsága mellett is szakít időt a kamarai munkára, s ugyanígy mindig megkereshetik őt ügyes-bajos dolgaikkal kollégái is.

Ezek után indokolt a kérdés: van-e egyáltalán szabadideje? – Nagyon kevés – hangzott a válasz. – Ha mégis akad valamennyi, akkor szívesen járok férjemmel együtt hangversenyre, színházba és a baráti körbe. Otthon pedig kertészkedem. Szeretem a virágokat.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kamarai Emlékérmet vehetett át dr. Gonda Mária

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

A tánc világnapja alkalmából ropta.

Álom: 101 különböző sajtot halmoztak a világrekorder pizzára

A Tini Nindzsa teknőcök 99-sajtos pizzája adta az ötletet.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Tíz jó perc döntött, Böde vezetésével nyert a Ferencváros

Tíz jó perc döntött, Böde vezetésével nyert a Ferencváros

A csatár duplázott, valamint gólpasszt jegyzett • A Kövesd erejéből csak szépítésre futotta.

NB I: Videoton–DVSC élőben az NSO-n!

Legutóbbi öt meccséből csupán egyet nyert meg a bajnoki címre törő Videoton.

Férfi kézilabda BL: PSG–Szeged élőben az NSO-n!

Párizsban a kölni négyes döntő a tét • Szegeden 30–27-re nyert a francia együttes.

Bundesliga: sorozatban ötödször bajnok a Bayern!

Bundesliga: sorozatban ötödször bajnok a Bayern!

A Wolfsburg otthonában hatot vágott Carlo Ancelotti együttese, elsült Alaba lába.

A fővárosiak ellen megy – a DVTK tíz emberrel győzte le a Vasast

Hiába tudott egyenlíteni a fővárosi alakulat, hiába állították ki Liptákot – a Diósgyőré a három pont.

Kispesti vereségével biztossá vált a Gyirmót kiesése

Eppel Márton egy percen belül kétszer is érvénytelen gólt lőtt • Lanzafame a 95. percben döntött.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér