Kína csodákat kínál, de azért szükség van kellő edzettségre is

2017. március 17. 19:34 , Legutóbb frissítve: 2017. március 18. 12:14 Szeri Árpád (arpad.szeri@mediaworks.hu)
Szekszárd | Egy hazai cég ázsiai kapcsolatait menedzseli. Ebből következően kiválóan beszél kínaiul. Ez irányú tudását a mindössze huszonnégy éves Kövecses Olivér a helyszínen gyarapította.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kína nagyon más. Ezzel nem árulunk el újdonságot; viszont magyarázatot adunk arra, hogy Kövecses Olivér miért is választotta ezt az országot tanulmányai színteréül. A szekszárdi Garay János Gimnázium egykori tanulója már középiskolásként arról álmodozott, hogy egyszer feltárul előtte a Mennyei Birodalom, de legalábbis annak valamely vidéke. Ezért tanulta szorgosan a kínai nyelvet a Corvinus egyetemen. Az alapfokú szint megszerzésév pályázott ösztöndíjra, és a kínai állam két alkalommal is egy-egy évre Sanghajban látta vendégül.

Az egykori garays diák, Kövecses Olivér két évet töltött Kínában (Fotó: Mártonfai Dénes) Az egykori garays diák, Kövecses Olivér két évet töltött Kínában (Fotó: Mártonfai Dénes)
– Az emberek és főleg a szokásaik, cselekedeteik adott esetben igen meglepőek számunkra – kezdte Kövecses Olivér, aki a Garay Napok keretében tartott előadást a gimnáziumban. – Az első élmény az, hogy a kínai társadalom sokkal önzetlenebb, mint a nyugati világ. Ez alapjában annak tulajdonítható, hogy egyrészt rengetegen vannak és csakis egymással együttműködve képesek eredményt elérni.

A nagyvárosokban, például Sanghajban valóságos emberdzsungellel szembesül a gyanútlan külföldi. A metrókocsikban csak úgy férnek el az utasok, ha kívülről szó szerint betuszkolják őket a fülkékbe. Vidéken viszont sok helyen idilli nyugalmat találhat az erre vágyó vándor. Amennyiben persze képes túltennie magát például a rendszeres utcai köpködés látványán.

– A kínai kultúrában ez teljességgel természetes, nekem persze szoknom kellett ezt a mindennapos foglalatosságot. Amiképpen ahhoz is hozzá kell edződni, hogy a kínaiak sokkal hangosabbak, mint például mi, magyarok. Azt sem könnyű elviselni, hogy errefelé intimszféra, mint olyan, nem nagyon létezik, legalábbis a közterületeken. Ám sok minden kárpótolt. Először is maga Sanghaj, szerintem ez az egyik legcsodálatosabb város a világon. Ötvöződik benne a legmodernebb nyugati technika és a keleti életszemlélet, méghozzá olyan lenyűgöző és színpompás módon, mint sehol másutt.

Egyenlőtlenség és gyarapodás

Az anyagi kultúrát, a vagyoni helyzetet tekintve a szekszárdi fiatal szélsőséges esetekkel is találkozott. Egy réteg olyan gazdagsággal bír, mely nyugati szemmel nézve is minden képzeletet felülmúl. A másik végletet az a nincstelenség jelenti, ami Európában ismeretlen. Ezek a súlyos egyenlőtlenségek akár egymás melletti utcákon is a járókelők elé tárulnak. Azaz, esetenként pár száz méter választja el egymástól a XXI. századi, csillogó felhőkarcolót a legsötétebb középkorból itt maradt nyomortanyától. Ennek ellenére, ha az összképet tekintjük, Kína mégis gyarapodó ország, gyarapodó társadalommal. Az egyenlőtlenségek okán azt gondolhatnánk, hogy az európai ember Kínában ki van téve a szűkölködő helyiek esetleges zaklatásának. Kövecses Olivér nem tagadja, hogy hallott ilyen esetekről, bár ezek jobbára városi legendáknak bizonyultak. Sokatmondó megjegyzése, hogy személy szerint Kínában – európaiként is – sokkal nagyobb biztonságban érezte magát, mint itthon.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kína csodákat kínál, de azért szükség van kellő edzettségre is

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Jön Pink a Szigetre

A háromszoros Grammy-díjas énekesnő az idei fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én lép színpadra.

Őrületes éjszakai bulit hozott össze egy kétéves ikerpár (videó)

Ugráltak, dumáltak, pakoltak. Ahogy azt kell.

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

„Nem mi vagyunk az esélyesek.” • Gera: Fiatal vagyok még, enyém a jövő.

Guzmics hiánya tán még jobban is fájhat, mint Kleinheisleré

Ilyen belső védőpáros még nem volt Storck kezdőcsapatában – lehet esélye Viníciusnak?

Blatter: Nem vagyok bűnös – a teljes exkluzív interjú a FIFA korábbi elnökével

A svájci sportvezető imádta a dél-afrikai vb-t, nagyra tartja Gulácsi Pétert, és elmesélte, hogyan teniszezett Mezey György.

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

A 2019–2020-as bajnokságban a tervek szerint csak 3-3 nem magyar állampolgárságú játékost foglalkoztathatnak ingyen, ha felnőttválogatottak.

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Fiola megsérült, nem játszhat • A Vidi korábbi portugál trénere figyelmeztette honfitársait.

Tenisz: Babos megnyerte az első szettet, aztán összeomlott

A 24. helyen kiemelt a második és harmadik játszmában két játékot nyert meg összesen.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér