Közpark lett az egykori mözsi gödör helyén

2014. október 11. 10:33 , Legutóbb frissítve: 2014. október 11. 11:33 Budavári Kata
Tolna-Mözs | A „Mözs Városrész Szociális Célú Városrehabilitációja” program a városrész hátrányos helyzetű területére összpontosított, de a művelődési ház felújítása is megtörtént. Az uniós pályázat képzési-kulturális rendezvényekre, úgynevezett mini projektek megvalósítására is kiterjedt.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ahogy a résztvevők fogalmaztak: örömteli esemény volt pénteken a Mözsi városrész szociális célú városrehabilitációja elnevezésű projekt átadója. A településen ez rövid időn belül a sokadik ilyen rendezvény volt. Ebben a programban nem csak a mözsi művelődési házat korszerűsítették, de az egykori „mözsi gödör” helyén közparkot és a híres Émausz lebonyolítására is alkalmas rendezvényteret és sportpályát alakítottak ki. Szociális bérlakásokat komfortosítottak, térfigyelő rendszert alakítottak ki, és sok hasznos képzést, programot szerveztek.

A mözsieknek jár ez a beruházás, mondta Appelshoffer Ágnes alpolgármester pénteken az átadó ünnepségen, a megújult művelődési ház udvarán. Hozzátette: a program nagy előnye, hogy kifejezetten mözsi volt. A városvezető köszöntőjéből kiderült, a dél-dunántúli régióban egyedül Tolna vágott bele ilyen fejlesztésbe. – Végül sok vita, és nem kevés viszontagság után – az akkor talán józan megfontolásnak tűnő érveket is felülírva – mégis győzött az az álláspont, hogy a mözsieknek jár ez a beruházás, bele kell vágni... Hogy ez így alakult – és most már látjuk, nagyon jó, hogy így alakult –, jelentős részben dr. Sümegi Zoltán polgármesterünknek köszönhető. Remélem, most is figyel bennünket odafentről, úgyhogy innen is azt üzenhetjük neki: Igazad volt, polgármester úr, köszönjük neked! – mondta az alpolgármester. Dr. Sümegi Zoltánról, illetve a projektért a képviselő-testülettel közösen tett erőfeszítéseiről Horváth István országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja is beszélt.

Dr. Horváth Kálmán, Appelshoffer Ágnes és Horváth István vágták át a szalagot (fotó: Makovics Kornél) Dr. Horváth Kálmán, Appelshoffer Ágnes és Horváth István vágták át a szalagot (fotó: Makovics Kornél)

Horváth István a „mözsi gödörrel” kapcsolatos személyes emlékeit is megosztotta az ünneplőkkel. Kiderült, gyermekkorában sok mözsi búcsún járt, és nem értette, miért egy ilyen csúnya gödör mellett tartják. Beszédében hangsúlyozta, a most elért eredmény Tolna és Mözs összefogásának eredménye. Dr. Horváth Kálmán szerint nagy öröm lehet egy település vezetőnek ilyen beruházást átadni, ugyanakkor a mözsieknek egy ilyen városrészben élni. A kormánybiztos kiemelte: a projekt legnagyobb erénye az elesettek felkarolása, megsegítése. – Magyarországon a kormány olyan programot igyekszik megvalósítani, melynek célja a jó állam, a közjó megvalósítása, ez a fejlesztés pedig ennek tipikus példája lehet – fogalmazott.

A Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara természetesen németül énekelte dalcsokrát az átadó ünnepségen, a művelődési ház szabadtéri színpadán A Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara természetesen németül énekelte dalcsokrát az átadó ünnepségen, a művelődési ház szabadtéri színpadán

A program a mözsi városrész hátrányos helyzetű, úgynevezett szegregátum területeire koncentrált, melynek során infrastrukturális, illetve humán fejlesztésekre is sor került. Megvalósultak olyan programelemek is, amelyek a teljes városrész lakosságát érintik. Ilyen a mözsi művelődési ház korszerűsítése, valamint az egykori hulladéklerakó, a „mözsi gödör” területén egy közpark és városi tér kialakítása, ahol egy kisméretű sportpálya is helyet kapott. Bérlakásokat komfortosítottak, térfigyelő rendszert építettek ki az új közparkban és az Iskola utcában, de a projektben szerepelt még út- és parkoló építés is. A képzések között vannak iskolai felzárkóztatást segítő, munkaerő-piaci beilleszkedést segítő programok, hagyományőrzést és közösségfejlesztést szolgáló akciók, valamint közbiztonsági és bűnmegelőzési programok. A projekt megvalósítását Tolna Város Önkormányzata és a tolnai Családsegítő Központ alkotta konzorcium hajtotta végre.

Kulturális műsor színesítette a programot

Az átadón mözsiek, felnőttek és gyerekek adtak ünnepi műsort. A Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara, melynek művészeti vezetője Boglári Ágota, dalcsokorral színesítette a programot, harmonikán Vussing József kísérte őket. A Mözsi I. István Általános Iskola növendékei, négy második osztályos diák, Oláh Kinga, Molnár Rebecca, Kovács Vanessza és Molnár Kristóf, akiket Schwébl Jánosné készített fel, valamint két negyedikes fiú, Bukovics István és Sárvári Dávid, akiket Györökné Ökrös Marianna készített fel rövid irodalmi műsorral készültek erre az alkalomra. Felléptek Huszár Kriszta tolna-mözsi tanítványai is, akik nyári képzésen vettek részt. A Mözsi Zöldkert Óvoda gyermekeinek kedves német nyelvű műsorát Veresné Hárfai Aranka, Fehérvári Istvánné, Czéh Kinga és Stier Márta pedagógusok tanítottak be a kicsiknek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Közpark lett az egykori mözsi gödör helyén

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Felvenne 15 ezer aprópénzt a földről?

Londonban kipróbálták: egy művész egy halom érmét szórt szét az utcán, aztán várt.

Fantasztikus videón barangolhat a szívben

Fantasztikus videón barangolhat a szívben

360 fokban járhatja körül az egyik legfontosabb szervet.

Atlético: „Hatvan százalék!” – Griezmann fél lábbal Angliában?

Atlético: „Hatvan százalék!” – Griezmann fél lábbal Angliában?

Minden eddiginél világosabb kijelentést tett a francia labdarúgó.

Gyász: elhunyt a korábbi világbajnok Nicky Hayden

Múlt szerdán gázolta el egy személygépkocsi Olaszországban kerékpározás közben.

NB I: Tóth Bálintnak sikerült – és Herczeg Andrásnak?

Kockázatos a bajnokság hajrájában edzőt váltani, de akadt olyan csapat, amelynél ez bejött.

Juventus: végleg megszerezték a Chelsea szélsőjét – hivatalos

Juventus: végleg megszerezték a Chelsea szélsőjét – hivatalos

A 28 éves kolumbiai középpályás kölcsönben volt az elmúlt két szezonban a torinóiaknál.

NB I: szívszorító történet a kisfiú jegyéről; roham a pénztáraknál a „bajnoki döntőre”

A Budapest Honvéd szurkolója a bajnoki döntő utolsó belépőjét ajánlotta fel a síró kisfiúnak.

Videoton: Fiolát műteni kellett, három hónapra kidőlt

A válogatott hátvéd a Ferencváros elleni találkozón oldalszalag-sérülést szenvedett.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér