„Lopások, fenyegetőzések napi szinten vannak”

2017. január 13. 18:28 Balázs László (laszlo.balazs@mediaworks.hu)
Tabódszerdahely | Elkeseredett küzdelmet folytatnak a tabódszerdahelyiek, akik szerint a romák mindent elkövetnek, hogy ne illeszkedjenek be.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Élhető falu volt, hosszú évekig a nyugalom szigeteként emlegették. Tíz évvel ezelőtt Bonyhádról több roma család költözött a településrészbe. A helyiek elmondása szerint azóta minden megváltozott: mindennaposak a fenyegetések, zaklatások, lopások – vége lett a nyugalomnak. Szinte nincs olyan család, amelynek ne lopták volna el valamilyen értékét.

Horváth Sándor és családja lakhatási, foglalkoztatási problémákkal küszködik (Fotók: Makovics Kornél) Horváth Sándor és családja lakhatási, foglalkoztatási problémákkal küszködik (Fotók: Makovics Kornél)

– Felfújták a lufit – mondja a Horváth Sándor családfő, aki többedmagával él a házban, s melynek udvarán az időjárás vasfoga egy Suzuki Swiftet és egy Skoda Favoritot rág. – Karácsony előtt bodzafát szedtünk a fiammal és a vőmmel. Van egy nagyon beteg feleségem; valamivel nekünk is tüzelnünk kell. Jöttek „Kokóék” a Zetorral: „Sanyi, állj arrébb a Skodáddal!” Félreálltam, a fia azonban felkapta a Stihlt, majd válogatott szitokáradat zúdult ránk: „K...a cigányok, ha még egyszer idejöttök az erdőmbe, kettéváglak benneteket!” Mi fényes nappal nem lopási szándékkal mentünk oda. A hatéves unokám, aki velünk volt, elkezdett sírni: „A papát ne vágjátok meg.” A fiam és a vőm felkapott egy bodzafát. Próbáltam csitítani a kedélyeket, beültettem a családot az autóba és eljöttünk. Olyanokat beszélnek rólam a faluban, aminek nincs valóságalapja. 56 éves vagyok, 34 éve van jogosítványom, szegényen, de becsületesen élek. Ha bűnöző volnék és késsel kergetném a faluban az embereket, hogy lehetek szabadlábon? – teszi fel a kérdést a roma férfi. – A rendőrséggel soha nem volt problémám. Ha az unokám reggel iskolába megy, van, hogy a magyar gyereket is beültetem a kocsiba, és felviszem a másfél kilométerre lévő buszmegállóba. Jómagam és a fiam 22.800 forintos segélyből élünk, mellette vasazunk, alkalmi munkát vállalunk. Nehéz itt a megélhetés...

– A tabódszerdahelyi polgárok kerestek meg. A roma családok kapcsán meg kell jegyezni, nem véletlenül kellett Bonyhád belterületéről kiköltözniük – közölte Szabó Balázs, a Jobbik Magyarországért Mozgalom szekszárdi elnöke, önkormányzati képviselő. – Az ideköltözésük óta vannak problémák: lopás, idősek-fiatalok terrorizálása, amivel az itt élők nem tudnak azonosulni. Felvettem a kapcsolatot a város polgármesterével és rendőrkapitányával, ők arról tájékoztattak, hogy egyszer jelentették az itt élők a problémát. Nekem nem erről számoltak be a lakosok. Több testi sértésre van bizonyíték, a zombai postán arról beszélt a kézbesítő, hogy a romák rendszeresen terrorizálják az embereket, élhetetlenné vált a település. Ezen szeretnénk változtatni. A Jobbik célja, hogy a legkisebb települést is óvni, védeni kell.

Szabó Balázs jobbikos képviselő (balról) Markó Jánost hallgatja Szabó Balázs jobbikos képviselő (balról) Markó Jánost hallgatja

A Bonyhádi Rendőrkapitányság adatai szerint 2015-ben tíz büntetőeljárás indult Tabódszerdahelyen, ebből három nem minősült bűncselekménynek. Tavaly egyetlen egy feljelentés sem történt, idén eddig egy, melynek vizsgálata jelenleg is tart.

Terrorizálnak

– A problémánk az a kisebbséggel, hogy nem tudnak beilleszkedni, nem úgy viselkednek, ahogy kellene. Az autókat megdobálják, a gyerekeik is úgy viselkednek mint a felnőttek, összefognak és randalíroznak – fejtette ki Daradics Andrásné. – Nem lehet beszélni velük, mert ha mondunk nekik valamit, akkor elhordanak minket mindennek. A legnagyobb baj, ha mi is azt csinálnánk amit ők, akkor minket már rég bezártak volna. Ők pedig háborítatlanul élnek. A rendőrautót ugyan többször látom elmenni a faluban, de a romák ettől még nem változnak.

– A faluban egy-két kivételtől eltekintve mindenkinek van munkahelye. A Horváth családdal az a probléma, hogy nem tudnak beilleszkedni. Nem az a baj, hogy romák, nem tudnak viselkedni. Már tíz éve keserítik az emberek életét – teszi hozzá Markó János. – Senki a világon nem foglalkozik velünk, ezért fordultunk a jobbikos képviselőn keresztül a médiához, hátha lesz változás. Olyan család nincs a faluban, akinek ne lett volna valamilyen konfliktusa a romákkal. Lopások, fenyegetőzések napi szinten vannak. A bonyhádi rendőrségen hiába tettünk többször feljelentést, nem sok minden történt.

Szentes Zoltán szerint a jól látható problémákat elmondták az emberek, ám az ügynek van olyan vetülete is, amiről keveset beszélnek.

– A jelenség általánosnak mondható azokon a településeken, ahol kisebb-nagyobb kolóniákban élnek romák. Közvetett nehézségként jelentkezik – erről sehol nem nyilatkoznak – az ingatlanárak visszaesése, ami súlyos nemzetgazdasági problémát vet fel. Ha osztunk-szorzunk, országosan több ezer milliárdos kár keletkezhet. Ennek nyoma vész, köddé válik. Az emberek elvégzett munkája, amit egy ingatlanra fordítottak, semmivé lesz – magyarázta Szentes Zoltán, aki élt Tabódszerdahelyen. – Közvetlen kárként nemcsak az atrocitásokat emelném ki, hanem a súlyos környezetkárosítást (gumi- és műanyagégetés). A település környéki erdők tele vannak veszélyes hulladékkal. A polgármesterek átlépnek ezeken a problémákon, nem kezelik a helyzetet. Pedig vezetőként minden nap találkoznak a „szemét kérdéssel.” Fontos lenne – azt gondolom mások nevében is beszélhetek –, hogy ne csak a választások környékén látogassák a településeket és környéküket aktívan, hanem a köztes időszakokban is.

Orsós László és Daradics Andrásné beszéli meg a szomorú helyzetet Orsós László és Daradics Andrásné beszéli meg a szomorú helyzetet

A bonyhádi önkormányzat közleményben reagált a kialakult helyzetre, amely szerint „a településrész köznyugalmát sértő, zavaró vagy veszélyeztető esetek kezelése közvetlenül nem a bonyhádi önkormányzat feladata, ugyanakkor koordináló, segítő szerepet továbbra is vállal a problémák felszámolása, valamint a lakosság képviselete érdekében” – áll a kommünikében. A város vezetése döntött arról, hogy a jövőben a helyhatóság Tabódon, heti rendszerességgel helyet biztosít a körzeti megbízott rendőr és a tabódi, tabódszerdahelyi lakosság számára a közvetlen kapcsolattartás érdekében.

Ígéretek

Orsós László, a Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint is meg kell oldani a kialakult helyzetet. Ő úgy látja, két család között romlott meg a viszony. A bonyhádi önkormányzattól ígéretet kaptak arra, hogy minden segítséget megadnak az itt élőknek. Véleménye szerint (fél)siker lenne, ha a Horváth család be tudna kerülni a közmunkaprogramba, mert a fő gond, hogy a hátrányos helyzetű településeken a romák foglalkoztatása nem megoldott. A Jobbikkal kapcsolatban megjegyezte, a párt inkább segítsen, ne a feszültséget generálja.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„Lopások, fenyegetőzések napi szinten vannak”

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér