Megemlékezések Tolna megyében

2016. október 23. 20:18 Munkatársaktól
Méltósággal emlékezett Tolna megye a 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A városokban és a falvakban egyaránt voltak ünnepségek.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

  A megemlékezésről készített képgaléria a fotóra kattintva érhető el! – Fotók: Mártonfai Dénes A megemlékezésről készített képgaléria a fotóra kattintva érhető el! – Fotók: Mártonfai Dénes

Szekszárd A Tolna megye „60” című kiállításon az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és a forradalmi tett előtt tisztelegnek az ország egész területéről meghívott művészek. Baky Péter, a tárlat kurátora hangsúlyozta, hogy azok a művészek is képesek megfogalmazni ’56 történéseit, az akkor megélt érzéseket, akik vagy túl fiatalok voltak ahhoz, hogy részt vegyenek az akkori történésekben vagy még nem is éltek. A szombati kiállítás megnyitó csak egyike volt Szekszárdon azoknak a programoknak, melyeket a 60. évfordulóra szervezett a város és a Babits Mihály Kulturális Központ.

Egész héten zajlottak az események, a programsorozat vasárnap a városi ünnepi megemlékezéssel zárult. Az 1956-os emlékműnél Ács Rezső polgármester mondott beszédet, melyben kiemelte: „nem akarjuk, hogy a hősök emléke a feledés homályába vesszen”. Beszélt arról, hogy a forradalom egy olyan időszakban robbant ki, melyben nem lehetett tudni, kivel lehet őszintén beszélni és kivel nem, ugyanakkor a társadalom többsége tisztában volt azzal, hogy így nem lehet jövőt és hazát építeni. Az '56-os hősök rendkívülisége abban rejlik, hogy kiálltak az igazság mellett, szívük utolsó dobbanásáig, ha kellett. Az ünnepségen Ács Rezső a Szabadságért Szekszárd kitüntető címet dr. Pálos Miklósnak és dr. Tollár Tibornak adta át.

Bonyhád Filóné Ferencz Ibolya Bonyhádon beszélt a tíz évvel ezelőtti budapesti megemlékezés szétveréséről, arról, hogy Magyarország szuverén állam, és ahogy Moszkva, úgy Brüsszel sem szólhat bele belügyeibe. Bonyhád polgármestere a 60 évvel ezelőtti eseményeket idézve azt kívánta, hogy a forradalom szellemisége hozza el üzenetét: a kitartást magyarságunkban, kereszténységünkben, a mindig megújuló bizalmat az emberiség jövőjében. Arról is beszélt, büszkeséggel tölthet el minket, hogy az '56-os hősök az egész világnak megmutatták: a magyarok a szabadságért, a nemzet függetlenségéért mindig készek harcolni. A megemlékezésen elhangzott a forradalom után elítélt bonyhádiak névsora. A város nevében Filóné Ferencz Ibolya „Boros Dezső”-díjat adott át Kenderesi Tamás olimpiai- és Európa-bajnoki bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok úszónak.

  Kenderesi Tamás úszó Boros Dezső-díjat vehetett át Filóné Ferencz Ibolyától, Bonyhád polgármesterétől Kenderesi Tamás úszó Boros Dezső-díjat vehetett át Filóné Ferencz Ibolyától, Bonyhád polgármesterétől

Paks Egyhetes, sok műfajt érintő, gazdag programsorozattal emlékeztek Pakson is ’56 hőseire. A Csengey Kulturális Központ által szervezett programok igyekeztek ráirányítani a figyelmet az események helyi szereplőire olyan programokkal, mint például a Tuba János emlékére hirdetett versünnep. Róluk, a forradalom paksi hőseiről megemlékezett Süli János polgármester is a városháza előtt elmondott beszédében. Tuba Jánost és többeket börtönre ítéltek, Kolonics János és Czuczor Antal pedig a legdrágábbat, az életét adta a szabadságért. – A mi városunknak is megvannak a hősei, akik a forradalom napjaiban nagyon fontos szerepet vállaltak a diktatúra felszámolásában és békés, nyugodt demokratikus átalakulást szerettek volna megvalósítani – emlékeztetett Süli János. Szavait azzal zárta, hogy „1848 után 1956 is örök mementójává vált annak, hogy a zsarnokok soha ne felejtsék el, mindig lesznek olyan szabadságszerető emberek, akik megelégelve az elnyomatást és megaláztatást félredobnak minden józan megfontolást és akár szembeszállnak egy birodalommal is”. Az emlékezéssorozatot záró ünnepi esten átadták a város rangos elismeréseit. Paks Város Díszpolgára címet adományozott a képviselő-testület Szabó Benjaminnak, aki fiatal mérnökként ott volt a Paksi Atomerőmű megalkotásának első lépéseinél, később a „nagy mű” létrehozását miniszteri biztosként, erőmű igazgatóként, majd kormánybiztosként is irányította. Pro Urbe Emlékéremmel ismerték el Herczeg József, Iker Lászlóné és a Paksi Hírnök munkáját és átadták a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjait.

Tolna – A mai Magyarország gyengébb lenne 1956 hőseinek áldozatvállalása nélkül. Adjon a sors nekünk, magyaroknak összetartást, hogy el ne vesszen legnagyobb kincsünk: a magyar szabadság! – Így zárta ünnepi beszédét Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere az október 23-i városi megemlékezésen, a lovardában. A városvezető arról is beszélt, hogy az ’56-os magyar forradalom – bár sokáig úgy tűnt, hogy elveszett – végül mégis győzött, hiszen belőle fakadt a rendszerváltozás, mert ma is szívünkben hordozzuk eszményeit.

A tolnai október 23-i ünnepségeken évek óta a helyi gimnázium diákjai lépnek fel. Így volt ez idén is. Ezúttal Faludy György Börtönversek című, 1950-53 között, Rákosi börtöneiben „fejben csinált” könyvéből állítottak össze színvonalas zenés színpadi műsort, Gábrisné Aszmann Erzsébet és Dudai Gabriella pedagógusok irányításával.

A lovardai programok után a közönség a Rády Huszárbandérium vezetésével a Hősök terére vonult, ahol hivatalos szervek, intézmények, civil szervezetek képviselői és magánszemélyek megkoszorúzták az ’56-os emlékművet.
A tolnai ünnepi program részeként ma, hétfőn délután egytől Emlékpróba 1956 címmel a Theatrum Hungaricum ad ingyenes színielőadást a lovardában.

Hőgyészen is emlékeztek

Nemcsak a nagyobb településeken, de a községekben, falvakban is tartottak megemlékezéseket. Az általános iskolások ünnepi műsorával kezdődött a program pénteken Hőgyészen, a művelődési házban. A felső tagozatos diákok az 1956-os eseményeket idézték fel. A közönség nem csupán a gyerekek által elmondottakat látta és hallotta, de kivetítőn megjelenő képek is segítették a befogadást. A műsor után a Szent Kereszt Plébánia Templomban gyűltek össze az emlékezők szentmisére. A koszorúzás ezen a napon elmaradt az esős idő miatt, a koszorúk szombaton kerültek ki Somogyi Antal sírjára.

Nemzeti összefogással példát mutatni

Bátaszék Városi ünnepséggel emlékeztek a forradalom 60. évfordulójára vasárnap délelőtt, a művelődési házban Bátaszéken is. A II. Géza Gimnázium tanulói előadásukban felidézték az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. Az ünnepi beszédet Sümegi József, a II. Géza Gimnázium igazgatója, önkormányzati képviselő mondta el. Azt hangsúlyozta, hogy hatvan év távlatából ma már objektíven lehet megítélni az akkori eseményeket. A megemlékezések mellett nagyon fontos a nemzeti összefogás mind helyi, mind országos szinten. Ezzel lehetne példát mutatni a nemzetnek, mondta az igazgató. Majd megkoszorúzták a Mansfeld Péter kopjafánál és a Városháza falán elhelyezett ’56-os emléktáblát. Az önkormányzat koszorúja mellett virágot, csokrokat és koszorúkat helyzetek el a helyi politikai pártok, valamint a civil szervezetek képviselői is.

Domborművet is avattak az Adyban

Szekszárd A szekszárdi Ady Endre Szakképző Iskola diákjai és tanárai is megemlékeztek a forradalom 60. évfordulójáról. Az 1956-os Emlékbizottság pályázata (melyen az iskola Diákélet Egyesülete indult és nyert támogatást) jelentős motivációt jelentett, mondta Juhász Gábor igazgató. A kollégiumban, szeptemberben filmklubot indítottak, ahol az 50-es évek eseményeit feldolgozó filmeket néztek a diákok. Forradalmi életképet alkottak a Baka Múzeum anyagából, tavasszal a program zárásaként budapesti kirándulást szerveztek, és felkeresték a Terror Házát is. Az iskolai ünnepségre és a dombormű avatására október 21-én került sor. A program az 1956-s Emlékbizottság és a Diákélet Egyesület támogatásával valósult meg.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Megemlékezések Tolna megyében

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér