Nagy gondot jelentenek a településeknek a hátralékosok

2017. március 16. 19:08 , Legutóbb frissítve: 2017. március 17. 07:18 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | A települések többsége a befolyó összegből próbál meg fejleszteni, gazdálkodni, illetve a pályázataikhoz szükséges önerőt biztosítani.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Járdákat építeni, utakat, középületeket javítani a legtöbb településen a helyi adókból tudnak (Fotó: Makovics Kornél) Járdákat építeni, utakat, középületeket javítani a legtöbb településen a helyi adókból tudnak (Fotó: Makovics Kornél)

Március 1-jén megkezdték az önkormányzatok a helyi adókról szóló határozatok és csekkek kiküldését. Több – kisebb, nagyobb – település vezetőjét is megkérdeztünk arról, mennyi bevételre számítanak a helyi adókból, van-e hátralékuk az adott településen lakóknak, hogyan tudják azt behajtani, illetve milyen kedvezményeket biztosítanak a helyieknek. Településenként változhat hol, milyen adót vezettek be.

Bátaszéken a helyi adók körébe a kommunális-, az iparűzési- és a gépjárműadó tartozik. Kondriczné dr. Varga Erzsébet jegyző elmondta, a kommunális adó érinti a legtöbb lakost, 2467 embert, az iparűzési 661 egyéni vállalkozót és jogi személyt, míg a gépjárműadó 1987 főt. Bátaszéken az idén mintegy 279 millió forint bevételre számítanak, melyből a város üzemeltetését biztosítani tudják, a szociális és a közművelődési feladatokat továbbra is tudják támogatni, illetve a civil szervezetek segítségére is jut belőle. Adóhátralék behajtása itt is probléma, bár az adózók 85 százaléka komolyan veszi befizetési kötelezettségét. Helyi rendelet szerint adómentességet kapnak azok a polgárőri, nemzetőri és tűzoltó testületi szolgálatot vállalók, akik az adott évben 6 hónapot meghaladóan aktívan szolgálnak. Az adómentesség az ingatlanokra vonatkozik, ha az érintettnek nincs a nevén ingatlan, akkor az adómentesség a vele közös háztartásban élőre (szülő, feleség, élettárs) is vonatkozik.

Szekszárdon építményadó 14350 adózót érint, a várható bevétel 350 millió forint. A telekadó 300 adózót érint, várható bevétel 70 millió forint. Az iparűzési adó 3800 adózóra vonatkozik, a várható bevétel 2 milliárd 200 millió forint, az idegenforgalmi adó pedig 45 adózót érint, a várható bevételt 7 millió forintra teszik. A gépjárműadóban 12000 szekszárdi polgár érintett, a várható bevétel 110 millió forint, tájékoztatta lapunkat Kovács Lászlóné, a szekszárdi önkormányzat osztályvezetője. A múlt évhez képest egyedül az idegenforgalmi adónál történt változás, az egy főre jutó vendégéjszakáért tavaly még 250, januártól 400 forintot kell fizetni.

A kis falvakban kevés marad

Bátán és Sárpilisen is iparűzési- és gépjárműadót kell fizetniük a helyieknek, mondta Kohány András jegyző. Bátán 800, Sárpilisen 350 embert érintenek az adók. Sárpilisen kevesebb adó folyik be, így ebből kevés jut fejlesztésre, hiszen a bevételek 66 százalékát az állam központosítja. Bátán szerencsésebbek, hiszen egy nagy szolgáltatónak és a helyieknek köszönhetően itt az iparűzési adó 60 millió forint, melyből már fejlesztésekre, beruházásokra és a pályázatokhoz szükséges önerőre is jut. Bátán az adóelmaradás is kisebb mértékű, míg Sárpilisen jelentősebb. A felszólítás után az önkormányzat elindítja a letiltást, majd inkasszót bocsát ki. Az elmúlt évben ennek köszönhetően a felére sikerült csökkenteni Sárpilisen a kintlévőségeket.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nagy gondot jelentenek a településeknek a hátralékosok

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Jön Pink a Szigetre

A háromszoros Grammy-díjas énekesnő az idei fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én lép színpadra.

Őrületes éjszakai bulit hozott össze egy kétéves ikerpár (videó)

Ugráltak, dumáltak, pakoltak. Ahogy azt kell.

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

„Nem mi vagyunk az esélyesek.” • Gera: Fiatal vagyok még, enyém a jövő.

Guzmics hiánya tán még jobban is fájhat, mint Kleinheisleré

Ilyen belső védőpáros még nem volt Storck kezdőcsapatában – lehet esélye Viníciusnak?

Blatter: Nem vagyok bűnös – a teljes exkluzív interjú a FIFA korábbi elnökével

A svájci sportvezető imádta a dél-afrikai vb-t, nagyra tartja Gulácsi Pétert, és elmesélte, hogyan teniszezett Mezey György.

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

A 2019–2020-as bajnokságban a tervek szerint csak 3-3 nem magyar állampolgárságú játékost foglalkoztathatnak ingyen, ha felnőttválogatottak.

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Fiola megsérült, nem játszhat • A Vidi korábbi portugál trénere figyelmeztette honfitársait.

Tenisz: Babos megnyerte az első szettet, aztán összeomlott

A 24. helyen kiemelt a második és harmadik játszmában két játékot nyert meg összesen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér