Nyitottak a vasárnapra

2016. április 12. 09:38 , Legutóbb frissítve: 2016. április 12. 09:43 Hanol Erzsébet (erzsebet.hanol@mediaworks.hu)
Magyarország, Tolna megye | Akár népszavazás is dönthetett volna a vasárnapi boltzár kérdésében, de az Országgyűlés még ma szavazhat az ügyben, miután a kormány tegnap javaslatot tett a törvény visszavonására. Ennek kapcsán kereskedelemben dolgozókat kérdeztünk az elmúlt év tapasztalatairól.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szavazás

Ön örül neki, hogy vasárnap is mehet majd vásárolni?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Hosszas huzavona után eldőlt, hogy az MSZP kezdhet aláírásgyűjtésbe a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. A kérdésük így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”. Ám hétfőn éppen csak elkezdhették a népszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését, amikor a kormány azt javasolta a parlamentnek, hogy még ezen a héten vonják vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt.
Mint ismert, az erről szóló jogszabály tavaly márciusban lépett életbe, és komoly társadalmi visszhangja lett. A korlátozás főként a multikat érintette, míg a családi tulajdonban lévő üzleteknek engedélyezték a nyitva tartást, azzal a kitétellel, hogy vasárnaponként valamelyik családtagnak kell a pult mögött állnia.

Alig több mint egy év elteltével könnyen lehet, hogy ismét nyitva tarthatnak a nagy üzletek vasárnaponként is (M.D.) Alig több mint egy év elteltével könnyen lehet, hogy ismét nyitva tarthatnak a nagy üzletek vasárnaponként is (M.D.)

Nincs hétvégéjük
– Jobb lett a vasárnapi forgalmunk, ennek ellenére nem tartom igazságosnak a korábbi intézkedést – mondta az egyik kistelepülésen működő családi kisbolt tulajdonosa. Úgy véli, vagy mindenkinek be kellett volna zárnia vasárnaponként, vagy mindenkinek nyitva kellett volna tartani. – De én inkább az egységes bezárás pártján lennék, mert így a maszek kereskedők hétfőtől vasárnapig az egész életüket az üzletben töltik – tette hozzá. Ő és a lánya dolgoznak vasárnaponként a boltban, és így lehetetlen a hétvégére családi programot tervezni. A tapasztalat pedig az, hogy általában nem az elfelejtett dolgokért ugranak be hozzájuk az emberek, hanem rutinból. Jobbára ugyanaz a harminc vásárló keresi fel a boltot minden vasárnap.

Nem örülnek

A családi vállalkozóként dolgozó kereskedőknek nagyon rossz hír a tegnapi, miszerint a vasárnapi boltbezárás megszűnhet, mondta Kecskés Erika kereskedő. Egy évvel ezelőtt, amikor a tilalom életbe lépett, lendült fel a kisebb kereskedők forgalma, mint mondta, vasárnap annyian fordultak meg náluk Bátaszéken, hogy ezzel a forgalommal maradtak életben. Az addig összegyűlt számláikat, tartozásaikat hamarosan sikerülne kiegyenlíteni, így idén nyártól már tiszta lappal indulhatnának, de sajnos ez most kútba esett, mondta elkeseredetten Kecskés Erika. Ha a multik ismét nyitva lesznek vasárnap is, akkor ezzel tönkreteszik a családi kiskereskedőket, és hamarosan be is zárhatjuk az üzletünket, tette hozzá. M. I.

Nőtt a forgalom
Az elmúlt év tapasztalata alapján a vasárnapi zárva tartás jóval tudatosabb fogyasztói magatartást eredményezett – mondta Szabó Balázs, a szekszárdi Tesco áruház vezetője. Hozzátette: egy adott vásárlás alkalmával jóval többet költenek a fogyasztók mint azelőtt, így felkészülve a hétvégére. Nem meglepő módon a zárva tartás előtti és utáni napok erősödtek leginkább. A nagyobb átlagköltést az is segítette, hogy a kiskereskedelmi forgalom nőtt az év folyamán, csakúgy mint a fogyasztói bizalmi index és a GDP, tehát a vásárlók alapvetően optimistábbak, ami a fogyasztásban is meglátszik. A Tesco arra törekedett, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt ne csökkenjen a létszám, a munkatársak beosztásán módosítottak, illetve a pultok nyitva tartását érintette a változás.

„Ne vegyék el!”

A szekszárdi OBI áruház munkatársai egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy nem örülnének, ha vissza jönne a vasárnapi nyitva tartás. Bár eleinte negatív változtatásnak tartották, de hamar kiderült, hogy félelmeik nem igazolódnak be. Azóta hozzászoktak ehhez a rendszerhez, és jónak érzik. Szeretik, hogy van egy nap a héten, amire biztosan építkezhetnek, tervezhetnek, amikor együtt lehetnek a családjukkal. Úgy gondolják, a zárva tartással kapcsolatos problémák zöme, hogy az emberek számára családi program volt a shopping, náluk is rengeteg kisgyerek futkározott a vasárnapok során. Megértik a másik oldal véleményét, de szeretnék, ha a kereskedelemben dolgozók elmennének, és nemmel szavaznának a visszaállításra. „Ha már megkaptuk, ne vegyék el!”. K. B.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nyitottak a vasárnapra

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér