Október 31-ig lehet bejelenteni a jövő évi igényeket

2016. október 12. 11:46 , Legutóbb frissítve: 2016. október 12. 15:26 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Nagyon nehéz jó idénymunkást találni, panaszkodnak egymásnak is a gazdák. Itt a szüret, almát, szőlőt kellene szedni, de nincs elég munkáskéz. Az idénymunkások egy része vagy külföldön dolgozik, vagy kiöregedett. Sokat segíthet az a törvénymódosítás, mely lehetővé tenné, hogy közfoglalkoztatottak is vállaljanak idénymunkát.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Itt a szüret, almát, szőlőt kellene szedni, de nincs elég munkáskéz (illusztráció). Itt a szüret, almát, szőlőt kellene szedni, de nincs elég munkáskéz (illusztráció).

A megyei kormányhivatal arra hívta fel a gazdák figyelmet, hogy a már említett törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a közfoglalkoztatott - bizonyos feltételek mellett - idénymunkát is végezhet. A közfoglalkoztatott legfeljebb 120 nap időtartamú határozott idejű munkaviszonyt – ide értve az egyszerűsített foglalkoztatást (a továbbiakban: EFO) is – létesíthet, a közfoglalkoztató pedig köteles ezen időtartamra fizetés nélküli szabadságot engedélyezni.

A szabadság alatt a közfoglalkoztatási jogviszony nem szűnik meg, csak szünetel. Munkaviszony akkor létesíthető, ha a munkáltató nem azonos a közfoglalkoztatóval. A közfoglalkoztatott a számára EFO keretében felajánlott munkát köteles elfogadni, ellenkező esetben három hónap időtartamra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból (de az álláskeresők nyilvántartásából nem). Ennek oka, hogy a közfoglalkoztatásba csak azok kerüljenek bevonásra, akik az elsődleges munkaerőpiacon valóban nem tudnak elhelyezkedni.

Annak érdekében, hogy a mezőgazdasági idénymunkák esetében a közfoglalkoztatási programok ne vonják el a munkaerőt a mezőgazdasági termelőktől, szükségessé vált a mezőgazdasági idénymunka prognosztizálása, amely megalapozza a közfoglalkoztatási programok optimalizált létszámmal történő tervezését. 2015. július 13. napjától kezdődően a munkáltató minden év május 1. és október 31. között munkaerőigényét közvetlenül annak a településnek a polgármesterénél bejelentheti, ahol a tervezett foglalkoztatás helye található.

A valóságban a helyzet azonban nem ilyen egyszerű, vannak települések ahol a polgármester ugyan szívesen együtt működik a gazdálkodókkal, Tolna megyében például a szőlősgazdákkal, de őszintén megmondja azt is, hogy az önkormányzatnál dolgozó emberek nem biztos, hogy alkalmasak arra, hogy végig dolgozzák a napot, a gazda megelégedésére. Akadnak természetesen pozitív példák is, például Alsónyéken, ahol a polgármester is készségesen egyeztet a gazdákkal és több rátermett asszony is van, aki szívesen és jól dolgozik szüretkor a szőlőben is.

Hasznos, de bonyolult

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint foglalkoztatni kívánó munkáltató minden év október 31-ig bejelentheti a megyei foglalkoztatási szerv részére a következő év május 1-je és október 31-e között általa tervezett foglalkoztatás helyét, a foglalkoztatni kívánt létszámot és a foglalkoztatás tervezett ütemezését. A megyei foglalkoztatási szerv minden év november 30-ig továbbítja a közfoglalkoztatásért felelős miniszter részére az összesített igényeket. Az általunk megkérdezett megyei gazdálkodók szerint azonban maga a törvénymódosítás hasznos, de túl körülményes és egyben bizonytalan is. Idén október végéig jelezni kell, hogy majd a következő évben mikor és hány emberre lenne szükségük, ez teljes képtelenség. Például egy szüret kezdete, létszáma mind az időjárástól, a termés mennyiségétől függ, amit egy évvel korábban nehéz előre megítélni.

Kevesen igényelték eddig

A Belügyminisztérium adatai alapján hiába adottak a feltételek, a munkáltatók tavaly alig éltek a felkínált lehetőséggel. A településvezetők részére bejelentett, EFO-ban foglalkoztatni tervezett létszám alig több mint 6000 főre vonatkozott. Az EFO munkaerőigények jellemzően nem jutnak el a munkaügyi szervezet látókörébe. Az év első 8 hónapjában az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony keretében a foglalkoztatók által a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz bejelentett új álláshelyek száma 3369 volt, ebből 217 irányult mezőgazdasági idénymunkára. Idén január és augusztus között a közfoglalkoztatottakat 429 esetben közvetítették a járási hivatalok EFO-ra, amelyből mezőgazdasági idénymunkára 237 közvetítés irányult. A közfoglalkoztatás megfelelő tervezése érdekében a kormányhivatal felhívja a munkáltatók figyelmét a jövő évi idénymunkára vonatkozó munkaerőigény bejelentésihatárideje október 31.

 

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Október 31-ig lehet bejelenteni a jövő évi igényeket

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ön megkóstolna egy ciánkék levest?

És ha cián nem lenne benne? Itt az új hülyeség, az unikornis rámen.

Dimenziókapukon ugrathatunk át ezen az őrült biciklis videón

Ezt megnézzük -> erősen elkezdjük kívánni, hogy bárcsak mindez valósággá válna.

Jesus máris majdnem csodát tett, de megúszta a Tottenham

Jesus máris majdnem csodát tett, de megúszta a Tottenham

Lloris két gólpasszt adott a Citynek, de felállt innen is Manchesterben a londoni csapat.

Gyász: a Dunakeszi fiatal futsalosa az áldozatok közt, hétfőn gyásznap

Gyertyagyújtás a fiatal játékos emlékére. Gyásznap Magyarországon.

La Liga: Ramos megint tarthatatlan volt, újra nyert a Real

Három győzelem nélküli meccs után a Málaga ellen összejött a siker – CR mindent kihagyott.

FTC: Doll elárulta, miért van szükségük Kleinheislerre

FTC: Doll elárulta, miért van szükségük Kleinheislerre

A vezetőedző arról is beszélt, hogy a hét közben elküldött ghánai próbázók miért léptek ismét pályára.

PL: Rooney a 94. percben mentett pontot az MU-nak

Az angol klasszis 250. góljával megdöntötte Sir Bobby Charlton klubcsúcsát.

Felkészülés: a Vasas 8, az MTK 5 gólt szerzett, a DVTK egyet sem

Gaál Bálint első vasasos megmozdulásából gól született • Szerb próbajátékos a Honvédban.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér