Október 31-ig lehet bejelenteni a jövő évi igényeket

2016. október 12. 11:46 , Legutóbb frissítve: 2016. október 12. 15:26 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Nagyon nehéz jó idénymunkást találni, panaszkodnak egymásnak is a gazdák. Itt a szüret, almát, szőlőt kellene szedni, de nincs elég munkáskéz. Az idénymunkások egy része vagy külföldön dolgozik, vagy kiöregedett. Sokat segíthet az a törvénymódosítás, mely lehetővé tenné, hogy közfoglalkoztatottak is vállaljanak idénymunkát.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Itt a szüret, almát, szőlőt kellene szedni, de nincs elég munkáskéz (illusztráció). Itt a szüret, almát, szőlőt kellene szedni, de nincs elég munkáskéz (illusztráció).

A megyei kormányhivatal arra hívta fel a gazdák figyelmet, hogy a már említett törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a közfoglalkoztatott - bizonyos feltételek mellett - idénymunkát is végezhet. A közfoglalkoztatott legfeljebb 120 nap időtartamú határozott idejű munkaviszonyt – ide értve az egyszerűsített foglalkoztatást (a továbbiakban: EFO) is – létesíthet, a közfoglalkoztató pedig köteles ezen időtartamra fizetés nélküli szabadságot engedélyezni.

A szabadság alatt a közfoglalkoztatási jogviszony nem szűnik meg, csak szünetel. Munkaviszony akkor létesíthető, ha a munkáltató nem azonos a közfoglalkoztatóval. A közfoglalkoztatott a számára EFO keretében felajánlott munkát köteles elfogadni, ellenkező esetben három hónap időtartamra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból (de az álláskeresők nyilvántartásából nem). Ennek oka, hogy a közfoglalkoztatásba csak azok kerüljenek bevonásra, akik az elsődleges munkaerőpiacon valóban nem tudnak elhelyezkedni.

Annak érdekében, hogy a mezőgazdasági idénymunkák esetében a közfoglalkoztatási programok ne vonják el a munkaerőt a mezőgazdasági termelőktől, szükségessé vált a mezőgazdasági idénymunka prognosztizálása, amely megalapozza a közfoglalkoztatási programok optimalizált létszámmal történő tervezését. 2015. július 13. napjától kezdődően a munkáltató minden év május 1. és október 31. között munkaerőigényét közvetlenül annak a településnek a polgármesterénél bejelentheti, ahol a tervezett foglalkoztatás helye található.

A valóságban a helyzet azonban nem ilyen egyszerű, vannak települések ahol a polgármester ugyan szívesen együtt működik a gazdálkodókkal, Tolna megyében például a szőlősgazdákkal, de őszintén megmondja azt is, hogy az önkormányzatnál dolgozó emberek nem biztos, hogy alkalmasak arra, hogy végig dolgozzák a napot, a gazda megelégedésére. Akadnak természetesen pozitív példák is, például Alsónyéken, ahol a polgármester is készségesen egyeztet a gazdákkal és több rátermett asszony is van, aki szívesen és jól dolgozik szüretkor a szőlőben is.

Hasznos, de bonyolult

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint foglalkoztatni kívánó munkáltató minden év október 31-ig bejelentheti a megyei foglalkoztatási szerv részére a következő év május 1-je és október 31-e között általa tervezett foglalkoztatás helyét, a foglalkoztatni kívánt létszámot és a foglalkoztatás tervezett ütemezését. A megyei foglalkoztatási szerv minden év november 30-ig továbbítja a közfoglalkoztatásért felelős miniszter részére az összesített igényeket. Az általunk megkérdezett megyei gazdálkodók szerint azonban maga a törvénymódosítás hasznos, de túl körülményes és egyben bizonytalan is. Idén október végéig jelezni kell, hogy majd a következő évben mikor és hány emberre lenne szükségük, ez teljes képtelenség. Például egy szüret kezdete, létszáma mind az időjárástól, a termés mennyiségétől függ, amit egy évvel korábban nehéz előre megítélni.

Kevesen igényelték eddig

A Belügyminisztérium adatai alapján hiába adottak a feltételek, a munkáltatók tavaly alig éltek a felkínált lehetőséggel. A településvezetők részére bejelentett, EFO-ban foglalkoztatni tervezett létszám alig több mint 6000 főre vonatkozott. Az EFO munkaerőigények jellemzően nem jutnak el a munkaügyi szervezet látókörébe. Az év első 8 hónapjában az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony keretében a foglalkoztatók által a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz bejelentett új álláshelyek száma 3369 volt, ebből 217 irányult mezőgazdasági idénymunkára. Idén január és augusztus között a közfoglalkoztatottakat 429 esetben közvetítették a járási hivatalok EFO-ra, amelyből mezőgazdasági idénymunkára 237 közvetítés irányult. A közfoglalkoztatás megfelelő tervezése érdekében a kormányhivatal felhívja a munkáltatók figyelmét a jövő évi idénymunkára vonatkozó munkaerőigény bejelentésihatárideje október 31.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Október 31-ig lehet bejelenteni a jövő évi igényeket

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Esernyővel ugrott ki a tizedikről, túlélte

A hétéves kínai kisfiú egy rajzfilmből szedte az ötletet.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

FA-kupa: Arsenal–Manchester City elődöntő élőben az NSO-n!

Kiderül, ki vívja május végén az angolok legfontosabb kupájának döntőjét a Chelsea-vel.

Férfi kézi BL: Szeged–PSG élőben az NSO-n!

A Szeged a szinte világválogatott erősségű párizsiak ellen készül a bravúrra.

NB II: pontot rabolt az Óvár a Puskás AFC otthonában – ÉLŐ

17 órától a Kisvárda a ZTE-t fogadja, a Békéscsaba a Csákvárt látja vendégül, a Soroksár a Szparival játszik.

FTC: Gera sporttörténelmet írt? Ő a legidősebb NB I-es triplázó?

FTC: Gera sporttörténelmet írt? Ő a legidősebb NB I-es triplázó?

A zöld-fehérek középpályása 38. születésnapján három gólt szerzett a Gyirmót elleni bajnokin.

La Liga: sorsdöntő lehet Enrique utolsó, Zidane „első” Clásicója

Ha a katalánok kikapnak, szinte biztosan lemondhatnak a bajnoki arany megszerzéséről.

Hoki-vb: „Ausztria erősebb, mint Ukrajna, jobban kell játszanunk”

A magyar válogatott 75 percet edzett vasárnap. Hétfő este 20.30-tól mérkőzünk meg az osztrákokkal.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér