Régen népszerű volt, már csak egy filatelista kör maradt a megyében

2017. március 12. 10:12 Munkatársunktól (tolnai.nepujsag@mediaworks.hu)
TOLNA | Néhány évtizede még virágzott a bélyeggyűjtés Tolnában is. Volt olyan időszak, hogy csupán Szekszárdon öt filatelista kör működött. Ma már csak egyetlen csapat van talpon a megyében, a tolnai.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ma már nehéz elképzelni, hogy a „gyere fel hozzám, megmutatom a bélyeggyűjteményemet”-típusú ismerkedés hajdan a siker reményével kecsegtethetett bárkit is.

Bélyegek, gyűjtők, értékes gyűjtemények persze ma is vannak, főként a nagyobb városokban. Ám a hajdan sokak körében népszerű filatelista mozgalom szinte elsorvadt. Tolna megyében mára mindössze egyetlen bélyeggyűjtő kör maradt hírmondónak: a tolnai.

A 46. sorszámot viselő szervezet 1958-ban jött létre, vezetője immár három évtizede Steinbach Ferenc. A kör jövőre lesz 60, elnöke pedig 85 éves.

Steinbach Ferenc 1960 óta filatelista, az utolsó komoly bélyeggyűjtők egyike (Fotó: Makovics Kornél) Steinbach Ferenc 1960 óta filatelista, az utolsó komoly bélyeggyűjtők egyike (Fotó: Makovics Kornél)
Steinbach Ferenc 1960-ban lett gyűjtő. Emlékei szerint azokban az években nagyon népszerűvé vált a bélyeggyűjtés, gyorsan gyarapodott a tagság, az ifjúságiaké is. Részben, mert akkoriban a megjelenő bélyegekből minden tag csak egyet vehetett. Így aki cserélni szeretett volna, az „beíratta” az unokáját, vagy a gyerekét is bélyeggyűjtőnek. Rajtuk keresztül több példányban lehetett hozzájutni az új bélyegekhez.

A gyűjtők részben befektetési céllal foglalkoztak a filatéliával, de ennek a hobbinak mindig volt egy korántsem elhanyagolható ismeretterjesztő célja is: a bélyegek témája iránti behatóbb érdeklődés a legtöbb esetben új tudással is felruházta a filatelistákat.

Steinbach Ferenc szerint a virágzó bélyeggyűjtő mozgalmon az első komolyabb sebet az ejtette, hogy a 60-as évek végétől a Magyar Posta egyre nagyobb darabszámban adta ki az új bélyegeket. Mivel több példány került piacra, emiatt csökkent az értékük, így sokan meggondolták, gyűjtsenek-e magyar bélyegeket.

Érdekes módon a mozgalomra mért másik csapás később szintén az árral függött össze, de akkor a drágulás miatt. Az 1980-as évek végén az egyes bélyegek névértéke nőtt. Sokan kerültek olyan anyagi helyzetbe, hogy erre a hobbijukra már nem tudtak áldozni. Inkább néhány mázsa tüzelőt vettek azon a pénzen, amit korábban még bélyegre költhettek.
A mozgalom hanyatlásához hozzájárult az is, hogy a fiatalok – különösen az informatika térhódítása miatt – teljesen új szabadidős tevékenységeknek tudtak hódolni. A bélyeggyűjtés már nem az Y generáció hobbija, pláne nem a Z-é. A bélyeggyűjtő utánpótlás lényegében megszűnt.

Pedig például a tolnai kör taglétszáma 100 felett volt a 70-es évek elején. Hajdan minden vasárnap volt összejövetelük. A létszám fokozatosan csökkent, de a 90-es években a tolnai elnök még tartott bélyegszakkört néhány iskolásnak.

Tavaly viszont már csak Tolnán és Pakson működött a megyében bélyeggyűjtő kör. Miután a paksi szervezet vezetője 2016-ban elhunyt, onnan heten „igazoltak át” Tolnára, így most együtt 23-an vannak.

Steinbach Ferenc szerint ez már nem klasszikus bélyeggyűjtés, inkább csak vásárlás: a kör biztosítja a megjelenő bélyegek megvételi lehetőségét a tagoknak. Az elnök és a titkár, Bajári Miklós legszívesebben már átadná a stafétabotot. Csakhogy nincs, aki átvegye. Egyelőre még csinálják, de ha tovább csökken a taglétszám, minden bizonnyal megszűnik az utolsó bélyeggyűjtő kör is a megyében.

A lila blokkpár a legértékesebb

– Ha annak idején valaki némi hozzáértéssel bírt, és hajlandó volt bizonyos bélyegekre áldozni, annak anyagilag is megérte a gyűjtés – véli Steinbach Ferenc. Jelenleg a bélyegeknek általában alacsony az ára, a katalógus érték nagyjából harminc százalékáért találni csak vevőt. Akinek komoly gyűjteménye van, azt szerinte jelenleg nem érdemes pénzzé tenni. Évek múltán jobban meg fogja érni az értékesítés.
Az 1945 utáni magyar bélyegek közül az értékesebbek közé tartoznak az ún. Lánchíd-blokkok, amelyek között van, aminek hetven-nyolcvanezer forint a katalógus ára. Az egyik legdrágább magyar bélyeg az ún. lila blokkpár, ennek nyolcszázezer forint a katalógus ára.
Az elnöknek magának is nagy gyűjteménye van az 1945-től 2004-ig kiadott magyar bélyegekből. Egy-két kivételtől eltekintve teljes a sorozat, postatisztán és bélyegezve is.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Régen népszerű volt, már csak egy filatelista kör maradt a megyében

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Elhunyt Roger Moore

Elhunyt Roger Moore

89 éves volt.

Megtalálja, mi nem stimmel ezeken a képeken?

Kakukktojás galériánk következik.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Cannes is gyászol

Egy perces csenddel emlékeznek meg kedd délután a 70. cannes-i fesztiválon a manchesteri robbantás áldozataira, amelyben eddig 22-en vesztették életüket.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

El: Mourinho szerint a futballpoéták nem nyernek semmit

El: Mourinho szerint a futballpoéták nem nyernek semmit

„A United immáron minden nagy trófeát bezsebelt, az El-aranyérem a kezdetektől fogva a szemünk előtt lebegett.”

Fiatalság, bolondság – a Manchester United nyerte az Európa-ligát!

A fiatalokkal teletűzdelt Ajaxnak nem volt esélye • Pogba és Mhitarjan gólja döntött.

Nyert otthon a Szeged, de ismét a Veszprém a bajnok

Sorozatban tizedszer, összességében 25. alkalommal lett aranyérmes a bakonyi gárda.

Férfi kézi NB I: Ezért mindig érdemes mezt húzni − Iváncsik

Férfi kézi NB I: Ezért mindig érdemes mezt húzni − Iváncsik

Szurkolóikkal együtt énekelték az Érik a szőlőt Szegeden a magyar bajnokságot megnyerő veszprémiek.

Hátsó füves: József Attila-vers Öcsödön, ahogyan még sosem hallották

„Félidő 0:0, gyerekek” – figyelmeztet a költő. Tudták, hogy Csoszogi, az öreg suszter Sebes Gusztáv apja lehetett?

Férfi kézi NB I: Az első meccs volt a párharc kulcsa – Sabaté

„Nem sokan dobtak harminc gólt a Veszprémnek, a huszonhét kapott viszont sok” – Pastor.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér