Sikeres évet zárt a mezőgazdaság

2016. december 30. 19:13 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Bár voltak ágazatok, melyeknél a felvásárlási árak okoztak csalódást a gazdáknak (például a búza és a kukorica), azonban mind a két növény átlagot meghaladó termésmennyiséget produkált.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A felvásárlási árakat nem csak a termés mennyisége alakítja, azok a világpiaci áraktól is nagymértékben függenek, ezek befolyásolására nincs lehetőség. Igaz ez a gabonára, olajos magvakra. A szőlőárak alakulásában pedig szerepet játszott az is, hogy egy-egy nagyobb felvásárló, feldolgozó az idén kevesebb mennyiségre tartott igényt, így szőlőből, némely gyümölcsből – sárgabarack, szilva, alma – túlkínálat mutatkozott a piacon.

A jó gabonatermés kompenzálta az alacsony felvásárlási árakat (Fotók: Makovics Kornél) A jó gabonatermés kompenzálta az alacsony felvásárlási árakat (Fotók: Makovics Kornél)

Helyi Földbizottság

A NAK megyei szervezetének elnöksége által helyi földbizottság jogkörében 2016-ban összesen 1463 földterületet érintő adásvételi eljárás került elbírálásra 36 elnökségi ülés keretében. Elutasítás 14 esetben történt. Jelenleg bírósági eljárás nincs folyamatban a megyében, a fellebbezett esetek még nem kerültek bírósági szakaszba. A szántóföldek átlagára relevánsan nem változott, jellemzően 1 millió 437 ezer forintra jön ki egy hektár ára.

Változatos, ugyanakkor nagyon dolgos évet tud maga mögött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei igazgatósága. Minden területen igyekeztek a gazdálkodók munkáját megkönnyíteni. Az eredményes termeléshez szükséges információk átadásában, az adminisztrációs terhek enyhítésében segítette a gazdákat az agrárkamara falugazdászi és szakreferensi hálózata, mondta dr. Hadházy Árpád, az agrárkamara megyei szervezetének elnöke. A falugazdászoknak komoly feladatot jelentett az idén is a gazdák területalapú támogatás-igénylésénél történő technikai segítségnyújtás, és a támogatással kapcsolatos tájékoztatás (például a zöldítés, mint új elem, vagy az egyszerűsített támogatás igényelhetősége).

Az egységes kérelembeadás után nem sokkal megkezdődött a kérelmek előzetes adategyeztetése, amely a kérelmezési hibákból adódó túligénylések javítását tette lehetővé a kérelmezőnek szankciómentesen. A megyében egyébként összesen hatezer gazda adott be egységes kérelmet 2016-ban, amelyeknek a jelentős részét utólag kontrollálták is. Közülük a megye falugazdászai az idén több mint ötezer gazdának segítettek a területalapú támogatások beadásánál. A másik igen nagy feladatot a megyei elnök szerint az őstermelői igazolványok elektronikus kártyára történő cseréje rótta az apparátusra, ennek a folyamatnak is hamarosan a végére érnek a munkatársaik, hiszen év végéig kell lecserélni a régi őstermelői igazolványokat.

Felkarolt szakképzések

A duális képzés keretében a megyei agrárkamara gazdálkodói jelzések alapján három szakképzést – a mezőgazdasági gépész, a pék, és a tejipari szakmunkás – karolta fel és ismerteti a pályaválasztó fiatalokkal. A kamara a nyilvántartásban szereplő tanulószerződéses diákokkal foglalkozó, és NAK-tagsággal rendelkező gyakorlati képzőhelyek számára lehetőséget biztosít, hogy csatlakozzon a kamara csoportos tanulói felelősségbiztosításához, ahol a biztosítási díjat a kamara fizeti.

Mindezek után szolgáltatták a falugazdászok a termésbecslésekhez, betakarítási jelentésekhez szükséges adatokat, kezelték a zöldítéshez kapcsolódó ökológiai másodvetések tömeges bejelentését. A megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályának felkérésére a gyümölcsösök termeléshez kötött támogatásához gyümölcsösszemlét végeztek. Sok gazda fordult tájékoztatásért a növényvédelmi gépek tervezett, kötelező vizsgáztatásával kapcsolatosan. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatára módosították a már elfogadott rendeletet, és kivették belőle a 2016. november 26-tól kötelező vizsgáztatást, mely anyagilag is jelentős terhet jelentett volna a gazdáknak, többek között emiatt ellenezte ezt a kamara. – Még folyamatban van az új szabályozás kialakítása. Az agrárkamara javaslata szerint a növényorvosnak szemrevételezéssel kellene időszakosan ellenőrizni a növényvédelmi gépeket, mondta a megyei elnök.

Ahol odafigyeltek a szőlőre, ott szép termést szüretelhettek, melyekből akár prémium borok is készülhetnek Ahol odafigyeltek a szőlőre, ott szép termést szüretelhettek, melyekből akár prémium borok is készülhetnek

Szintén sok gazda, tanyatulajdonos érdeklődik az illegális kutak bejelentéséről. A törvény szerint a 2016. június 4-e előtt létesített, de nem engedélyezett kutakat bírságmentesen lehet bejelenteni 2018 év végéig. A vízhozam, a vízhasználat és a vízadó réteg függvényében vagy a helyi jegyzőhöz (500 köbméter alatti vízmennyiség) vagy a katasztrófavédelemhez kell a bejelentést megtenni. A fennmaradási engedélyezési eljárási díj megfizetése minden esetben kötelező, mértéke az éves vízhozam nagyságától függ. Dr. Hadházy Árpád elmondta, az egész országot lefedő jégkár-mérséklő rendszer kiépítését kezdeményezte az agrárkamara, úgy, hogy a gazdálkodók részére ez a szolgáltatás díjmentes legyen. A megvalósítási tanulmányt és a pályáztatást is a kamara végzi. A rendszer felállításához, működtetéséhez szükséges pénzösszeg egy része pályázati forrásból, másik része pedig az agrár-kárenyhítési rendszerből lesz finanszírozható.

Szép szőlő, jó borok

Küzdelmes, de nagyon szép évet zártak a szőlőtermelők a szekszárdi borvidéken, tájékoztatta lapunkat dr. Bodri István, a Szekszárdi Hegyközség elnöke. Küzdelmes azért volt, mert a sok és gyakori esők miatt a permetezések menetét át kellett ütemezni, illetve többe került a szőlő védelme. Aki komolyan vette a növényvédelmet, az elégedetten nyugtázhatta szüret idején, hogy nem csak mennyiségben, de minőségben is jó lett a termés. Az elnök szerint prémium borok készülnek a pincékben a szép szőlőkből.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Sikeres évet zárt a mezőgazdaság

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Esernyővel ugrott ki a tizedikről, túlélte

A hétéves kínai kisfiú egy rajzfilmből szedte az ötletet.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

FA-kupa: Arsenal–Manchester City elődöntő élőben az NSO-n!

Kiderül, ki vívja május végén az angolok legfontosabb kupájának döntőjét a Chelsea-vel.

Férfi kézi BL: Szeged–PSG élőben az NSO-n!

A Szeged a szinte világválogatott erősségű párizsiak ellen készül a bravúrra.

NB II: pontot rabolt az Óvár a Puskás AFC otthonában – ÉLŐ

17 órától a Kisvárda a ZTE-t fogadja, a Békéscsaba a Csákvárt látja vendégül, a Soroksár a Szparival játszik.

FTC: Gera sporttörténelmet írt? Ő a legidősebb NB I-es triplázó?

FTC: Gera sporttörténelmet írt? Ő a legidősebb NB I-es triplázó?

A zöld-fehérek középpályása 38. születésnapján három gólt szerzett a Gyirmót elleni bajnokin.

La Liga: sorsdöntő lehet Enrique utolsó, Zidane „első” Clásicója

Ha a katalánok kikapnak, szinte biztosan lemondhatnak a bajnoki arany megszerzéséről.

Hoki-vb: „Ausztria erősebb, mint Ukrajna, jobban kell játszanunk”

A magyar válogatott 75 percet edzett vasárnap. Hétfő este 20.30-tól mérkőzünk meg az osztrákokkal.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér