Tavasszal derül ki, ártott-e a fagy az újtelepítésű szőlőnek

2017. január 10. 07:32 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | A hótakaró hiánya miatt a fagyos napok megviselik az ősszel vetett gabonát és repcét, illetve a szintén ekkor ültetett szőlőt.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem minden kártevőnek árt a fagy

Sok gazda abban bízik, hogy a fagy megritkíthatja a kártevőket, az elmúlt enyhe telekben ugyanis jelentősen felszaporodtak a kórokozók. Dr. Vörös Géza elmondta, ez nem ilyen egyszerű, a hernyófajták lárváit például biztosan meggyérítik a fagyos éjszakák és nappalok, de például a tojás alakban áttelelő kártevőkben, - például a szőlőkabóca is ilyen, amely a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegség terjesztéséért felelős - nem sok kárt okoz a hideg. Tartósan mínusz 30 foknak kellene lenni ahhoz, hogy ezek a kártevők is elpusztuljanak. A pockok gyérítésében viszont szerepe lehet a hidegnek, bár az „eredmény” még jobb lenne, ha mindez csapadékkal is párosulna, mondta a szakember.

Az elmúlt hat évben ennyire tartós és száraz hidegre nem volt még példa, állítják a termelők. Főleg a hótakaró hiányzik a szántóföldekről. Szekszárd környékén vasárnap hajnalban mínusz 17 (Porkoláb völgyben 15, Baranya völgyben 14 fokot), Keselyűsben mínusz 18 fokot, ahogy Bátaszéken is, Pakson viszont mínusz 21 fokot mértek. Ezek a hidegek már nem tesznek jót az ősszel elvetett gabonáknak, mondta Korpádi Lajos, a nagykónyi mezőgazdasági szövetkezet elnöke. Ősszel volt olyan terület, főleg ahol kukorica volt előzőleg, amit csak késve tudtak megművelni és a búza vetése is elcsúszott decemberre. Akkor jó volt az idő a vetéshez is, bíztak abba, hogy megerősödik majd a növény. Sajnos a későn vetett növények egy részét bizony nagyon megviselte a fagy, legalábbis most ezt a képet mutatja.

Bár Korpádi Lajos is abban bízik, hogy a búza bírja a hideget és átvészeli ezt az időszakot is. A repcék ennél is rosszabb képet mutatnak, ez a növény viszont pont a mínusz 16-17 fokban már jelentősen károsodik, vagyis kifagy. Lilulnak a levelei, ami arra utal, hogy tápanyaghiányos a növény. Hat hete már, hogy ezen a környéken nem volt csapadék, ami szintén nagy gond, mondta az elnök. A talaj egyébként legalább 30 centire le van fagyva. Hogy mekkora a kár, az majd a tavaszi határszemlén derül ki, tette hozzá Korpádi Lajos.

A gabonák nagyobb mértékben tolerálják a hideget, de a hosszan tartó fagyos időjárás esetén a hóval nem fedett területeken előfordulhatnak károk, mondta dr. Vörös Géza agrár szakmérnök. Tavasszal, amint a talajállapot lehetővé teszi, hengerezni kell a növényeket a felfagyás hatásainak a mérséklésére tette hozzá.

A szőlőnek is árthat a hideg, főleg a frissen telepített ültetvények vannak veszélyben. Az elmúlt hetekben elkezdődtek a metszések, hiszen akkor még kellemes idő volt. De ez nagyobb fagyási kockázatot nem jelent.

Van, ahol pár hete már megkezdték a metzést. Ez azonban nagyobb fagyási kockázattal nem jár (Fotó: Mártonfai Dénes) Van, ahol pár hete már megkezdték a metzést. Ez azonban nagyobb fagyási kockázattal nem jár (Fotó: Mártonfai Dénes)

Vida Péter szekszárdi szőlész-borász elmondta, a tavaly ültetett telepítéseket mind bekapálták még ősszel, emiatt áldja az eszét. Igaz, ez plusz munkát jelent majd tavasszal is, hiszen ki kell kapálni a tőkéket, de így biztosan megóvták a fiatal tőkéket a fagytól. Az új szőlőnek talán 50-80 centis lehet a hajtása, de a bekapálással az első 5-6 rügy be van takarva. Sok szőlész nem élt ezzel a lehetőséggel, ők izgulhatnak, mennyit sérült a hideg miatt a frissen telepített ültetvényük. Igaz, hogy még mélynyugalmi állapotban van a szőlő, de a többéves tapasztalat az, hogy mínusz 15 Celsius-fokig a jó állapotban lévő szőlőnek nem árt a hideg, de ha tartósan mínusz 15 fok alatt marad a hőmérséklet, akkor megfázhatnak a rügyek.

Kitart a hideg idő

Természetesen a gazdák is szeretnék tudni, meddig tart még a rendkívülinek számító hideg idő. Az előrejelzések szerint csütörtökig mindenképpen marad az éjszakai mínusz 10 fok feletti fagy, napközben is nulla, mínusz 1 fok közelében lesz a hőmérséklet. Ezt követően 4-5 napos enyhülés jön, kisebb havazással, majd éjszaka mínusz 9 fokos lehűlésre, napközben pedig fagypont körüli hőmérsékletre kell számítani. Mikor jön a tavasz? Február második felében már azt ígérik a meteorológusok, hogy a felmelegedés érezteti hatását, akár plusz 10-14 fok is lehet. Az utolsó fagyokra pedig április elején kell számítani, májusban pedig már nyár lesz.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Tavasszal derül ki, ártott-e a fagy az újtelepítésű szőlőnek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hétköznapi eszközökön muzsikál fantasztikusan egy indonéz zenekar (videó)

Mert az olló és a vizesballon tulajdonképpen hangszerek.

200 éves barlang rejtőzött a titkos ajtó mögött

Néhány nottinghami diák a bérelt házuk alatt bukkant a felfedezésre.

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Egy oregoni férfi egymillió dolláros nyereményéről csúszott le majdnem.

Repülőgépből filmezték le a SpaceX-rakéta fellövését

Nem mindennapi szögből figyelték a nem mindennapi jelenet.

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Srna nem jön, Turan és Vidal mehet, Angel Gomest az apja marasztalja, Dybala nem tud mit elutasítani.

Kézilabda: kilenc év után újra hazai pályán a BL-ben az FTC

Örömhír az FTC háza táján, februárban két, márciusban egy BL-találkozót játszhat a Népligetben a csapat.

Videoton: a brazil védő a magyar válogatottban? Nincs kizárva…

„Hatalmas megtiszteltetésnek venném, ha magamra ölthetném a címeres mezt.”

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

KEZDÉS: 17.45. „Ez olyan mint a boksz, egy 70 kilogrammos nem tudja felvenni a harcot egy 90 kilóssal.”

Alpesi sí: Úgy éreztem, az életemért küzdök – Miklós Edit

„Úgy gondolom, hogy a dolgok okkal történnek, de egyelőre nem tudom, ez miért esett így.”

Mezőkövesd: „A legjobb csatárok egyike lesz az NB I-ben a kiszemelt”

A ciprusi edzőtáborba is elutazó Lazar Veszelinovicstól nagyon sokat vár Tomiszlav Szivics.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér