„Megtagadott minden táplálékot, és biztosan megtört szívvel halt meg”

2017. június 13. 19:15 Hanol Erzsébet (erzsebet.hanol@mediaworks.hu)
BIKÁCS | Schmausser Mátyást 1950-ben, 15 éves korában telepítették ki Bikácsról Németországba. A szülőfalujához máig ezer szállal kötődő idős úr „Inas, a hű kutyánk” című visszaemlékezését adjuk közre – szerkesztett formában.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Te Kati, szeretnél egy kutyát? – mondta Reizinger bácsi, a szomszédunk. – No persze, örülnék, ha lenne egy, de neked honnan van? – kérdezte édesanyám. – A testvéremnek volt egy jó kutyája, és az nem akarja elhagyni a házat, ami már jó ideje üresen áll – válaszolta Reizinger bácsi.

Egyedül lenni értelmetlen

Ez 1947 őszén történt, amikor a második csoportot űzték el Bikácsról. Ők Kelet-Németországba kerültek. Inas gazdája az első csoporttal került oda. A kutyát akkor a Hollendonner család vette át, akik a közelben laktak, amíg aztán őket is elűzték, ez által Inas megint magára maradt.

Édesanyám még aznap lement Reizinger bácsival a présházakhoz, ahol Inas otthona volt. Mikor Inas meglátta az érkezőket, örömmel köszöntötte őket. No, de most egy nehéz eljárás kezdődött: hogyan sikerül ezt a hű állatot elcsábítani? Édesanyám egy darab kenyeret és egy darabka húst vitt magával, hogy őt ezzel valahogyan meg lehessen győzni, és a házcserére rábeszélni. Inas 15-20 lépést eljött, de aztán megfordult, s visszafutott a házhoz. Röviddel később farkcsóválással előjött, és végül velük ment. Úgy látszik belátta, hogy egyedül, emberek nélkül nincs értelme a házban maradni.

Schmausser Mátyás tavaly októberben a megyei könyvtárban tartott előadást (Fotó: Makovics Kornél) Schmausser Mátyás tavaly októberben a megyei könyvtárban tartott előadást (Fotó: Makovics Kornél)
Elfogadta őket új gazdáinak

Én jól ismertem őt, ugyanis mi, gyerekek nagyon szerettünk a présházak között „rabló és csendőrt” játszani, vagy bújócskázni. Mikor délben az iskolából hazamentem, meglepetéssel láttam Inast az udvarunkban, az öreg vágópad alatt, a folyosó végén feküdni. Rám nézett – azzal a feltűnően kék szemével –, de csak egy pillanatra, azután lehunyta szemét, s úgy látszott, hogy elgondolkozik. Örömmel kérdeztem Édesanyámat: – A kutya most a miénk lesz? – Édesanyám ebéd közben elmondta az egész kalandot Inassal. Ebéd után gyorsan kihordtam az újságokat (ebben az időben „rikkancs” voltam Bikácson), és mire visszaértem, „a mi kutyánk” eltűnt. Késő délután Édesanyámmal elmentünk kutyát keresni, akit a honvágy újra visszahívott a megszokott házba. Mikor a ház elé értünk, örömmel ugrott Édesanyám oldalára, még egyszer visszafutott az udvarba, s újra kijött az utcára. Én a nevén hívtam és csalogattam. Végre továbbmenésre készülődtünk. Most néhány lépéssel előttünk futott, mintha ő akarna bennünket elvezetni. Ettől a naptól kezdve nálunk maradt Inas, elfogadott bennünket új gazdájának.

A verebek a baj okozói

De most még egy problémánk volt: Frici. Egy szép fekete-fehér kandúr élt a háztartásunkban, akivel még meg kellett barátkoznia. Ez relatív gyorsan és súrlódásmentesen ment végbe. Akikkel nem tudott barátságot kötni, azok a szemtelen verebek voltak, akik állandóan ide-odaugráltak. Egyszer a folyosón, egyszer a szemétdombon. Ha egy csoport közülük a szemétdombon, a tyúkok közt csipegetett, akkor mindig közibük ugrott, és elzavarta őket. Egyszer szintén a tyúkok és a csibék közt vidáman hancúroztak a verebek, mire Inas észrevette őket.

Mintha pisztolyból lőtték volna ki, úgy ugrott a verebek és a tyúktársaság közé, ezáltal egy csibét elgázolt, amely elpusztult. Ezért Édesanyám megbüntette, éspedig úgy, hogy egy kissé a bundáját megcibálta. A mi Inasunk most aztán meg volt sértődve. Két napig tagadott minden eledelt. Semmilyen biztatás, simogatás itt nem használt, ő a helyén, a vágópad alatt, a folyosón maradt, és szomorú kék szemeivel maga elé nézett. És milyen szomorúan tudott nézni! Inas tényleg egy hű, okos és érzékeny állat volt.

Ha délben az iskolából hazamentem, Inas és Frici már vártak rám az udvar alsó ajtajánál, ahol egy tenyérnyi széles hézag volt. Inas ezen dugta ki a pofáját, Frici pedig kint az ajtó ívén állt. Mindketten igyekeztek örömükben egymáson túltenni. A kutya hátsó lábaira állva, visszafelé ugrált előttem, míg a kandúr szlalom menettel a lábaim között bujkált, ahogy erre megtanítottam. Ha az udvaron a nyugágyban a körtefa árnyékában feküdtem, ekkor Inas is sziesztázott a nyugágy vége alatt, Frici pedig a lábaimnál dorombolt.

Három év után: búcsúzás

Így, ebben az egyetértésben három nyáron át voltunk együtt, míg aztán 1950. augusztus 10-én eljött a búcsúzás ideje. Egy forró nap volt, amikor csomagoltunk. A rokonok és a szomszédok segítettek. A bútorok, a ruhák, az edények, az élelmiszer, a két malac, a tyúkok, a kacsák, a libák. Ezeket mind el kellett ajándékozni, mert mi csak ötven kilogrammos csomagot vihettünk személyenként. A kutya és a macska is érezték, hogy a mi együtt töltött óráinknak vége. Búcsúzásul mindegyik állat egy nagyon finom ebédet kapott, egy nyalánkságot, de egyikük sem érintette meg. A kandúr az asztal alatt, a tányérja előtt feküdt és az ürességbe bámult. Inas félig kinyújtózva, a fejét a két mellső lába közé fektetve feküdt és vonyított. Az állatokat el kellett ajándékozni. Fricit a Reizinger család vette gondozásba. De Inas! Őt Kovács Ottó barátomnak ígértem, aki a falu szélén, az Angeron lakott. Csalogatással és előtte való futással nem jutottam sehová, az eredmény a nullával volt egyenlő. Inas egyszerűen nem volt hajlandó elhagyni a házat. Pórázra vettem, és megpróbáltam, hogy együtt menjünk, de hiába. Sok csellel és biztatással sikerült végül a kutyát Kovácsékhoz vezetni.

Néhány ismerős kikísért a vasútállomásra, és utánunk integettek, mi meg a Blázer Lizivel, aki velünk utazott, furcsa érzéssel visszaintegettünk.

Szomorú szemekkel nézett

Miután írtam a barátiamnak Bikácsra, 4-5 hét múlva szomorú hírt kaptam hű kutyám haláláról. Ő megtagadott minden táplálékot, és biztosan megtört szívvel halt meg. Sohase fogom elfelejteni szomorú kék szemét, amelyekkel rám nézett, mikor Ottóhoz vittem. Ő biztosan sejtette, hogy ez a búcsú végleges.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„Megtagadott minden táplálékot, és biztosan megtört szívvel halt meg”

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

A világ egyik legveszélyesebb kígyója tört be egy afrikai otthonba (videó)

A világ egyik legveszélyesebb kígyója tört be egy afrikai otthonba (videó)

A fekete mamba néhány csepp méreggel is megölhet egy embert.

Látott már koalákat harcolni?

Nem valami ijesztő látvány.

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Radványi Miklós: Agresszívabb futball a szlovák, a magyar inkább technikás

Radványi Miklós: Agresszívabb futball a szlovák, a magyar inkább technikás

„Mentalitásban, a munkához való hozzáállásban sokat lépett előre a magyar első osztály.”

Nemzet Sportolója: Kamuti Jenő lett a tizenkettedik tag

A kormány elfogadta a nemzet sportolóinak javaslatát, és a világbajnok vívónak adományozta a címet.

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

El: „Végre találkozhatok Doll-lal! Remélem, még megismer”

El: „Végre találkozhatok Doll-lal! Remélem, még megismer”

Az FK Jelgava vezetőedzője együtt futballozott Hamburgban az FTC trénerével.

FTC: Risztevszki túl drága, Bognárt a Loki is vinné

A macedón védő ára akár a duplája is lehet a Transfermarkt által becsült 500 ezer eurónak.

Puskás Akadémia: Tetszik, amit a klub képvisel – Heris

„Örömmel kapcsolódtam be a munkába, nagyon tetszenek az edzések, a srácokkal is minden rendben.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér