Párizsban Jacques Chirac is tapsolt a szekszárdi harsonaművésznek

2017. április 18. 09:58 Szeri Árpád (arpad.szeri@mediaworks.hu)
SZEKSZÁRD | Hatvan éve a hétéves Farkas István Péter a Szekszárdon megalakuló rézfúvós zenekar trombitása szeretett volna lenni, idővel mégis a harsona nemzetközileg elismert művésze.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az ötvenes évek végének Szekszárdján járunk, amikor is Husek Rezső vezetésével a zeneiskola is megnyílt. – Nem tagadom, máig nosztalgiával emlékszem erre az időszakra – merült el a múltban Farkas István Péter, aki nemrég a megyeszékhelyen koncertezett. – Máig ható útravalót kaptam a III. számú iskolában pedagógusaimtól, Marika nénitől, Edit nénitől Oti nénitől, valamint Bodrogi és Szabó tanár uraktól. Ami a zeneiskolát illeti: sok országban tanítottam, játszottam már, de nem sok helyen találkoztam olyan rézfúvós utánpótlás gócponttal, mint amilyen Szekszárdon is működött. Amikor tizennégy éves koromban Pécsre, a Művészeti Gimnáziumba kerültem, ott már rajtam kívül három szekszárdi harsonás tanult. A szekszárdi zeneiskola nagy tekintélyt vívott ki magának.

Farkas István Péter (Fotó: Makovics Kornél) Farkas István Péter (Fotó: Makovics Kornél)
Tanárom, Véghelyi Miklós, korábban katonazenekarban fújta a kürtöt: irigylésre méltó hallása mellett kiváló érzéke volt a rézfúvós hangszerekhez. Miklós bácsi egyengette az utamat Pécsre: közbenjárásának köszönhetően Steiner Ferenc tanár úr, a hazai harsona oktatás nagy alakja Szekszárdon hallgatott meg és adott jó tanácsokat a felvételi vizsgához.

Ehhez képest meglepőnek tűnhet, hogy a pécsi Művészeti Gimnázium immár zenei pályára állt fiataljában mégis huzakodott egymással két személy(iség). Az egyik harsonát tartott a kezében, a másik viszont – focilabdát! Ugyanis Farkas István Péter nemcsak zenélésben, de labdarúgásban is kiemelkedő  teljesítményt mutatott fel. A pécsi Nagy Lajos kollégiumban ismerkedett meg Dárdai Lajossal és Kocsis Istvánnal: előbbi az NB I-ig, utóbbi húszszoros válogatottságig vitte. A fociláz Farkas István Pétert is teljesen magával ragadta.

– A mai napig is úgy érzem néha, hogy pályát tévesztettem – jegyezte meg félig-meddig tréfásan. – A sorsfordító pillanat tizenhat évesen ért. Éppen ifiként játszottam edzőmérkőzést, nagy elszántsággal, hiszen úgy nézett ki, hogy szerződtetnek. Egyszer csak megjelent édesapám a partvonalnál és meccs közben lehívott a pályáról. Csak annyit mondott a maga szelíd határozottságával: kisfiam, nem ezért jöttél Pécsre.

A gyermek értett az atyai intelemből, ami – nem kétséges – éppen jókor jött. Hiszen ekkor kezdődött el Farkas István Péter párját ritkító zenei karrierje. A pécsi Zeneművészeti Főiskola elvégzése után már két évre rá tagja lett a Magyar Állami Operaháznak. Huszonnégy évesen, mint első harsonás!

Ahol díszpolgár

Farkas István Péter 1950-ben született Szekszárdon. 1972-ben szerzett harsonatanári diplomát Pécsett, a zeneművészeti főiskolán. Németországtól Szingapúrig, Svédországtól Japánig végigkoncertezte a világot. Két város is díszpolgárai közé választotta, Finnországban Oulu, az Egyesült Államokban pedig Annapolis.

– Pár hónapja voltam Budapesten, éppen órára indultam a Zeneakadémiára. Tanárom, dr. Újfalusi László számomra is meglepő módon azt kérte tőlem: ne is pakoljak ki, hanem menjek az Operaházba. Ott bevezettek az úgynevezett Vörös Szalonba. Mintegy ötvenen, köztük neves karmesterek, ismert kollégák tekintettek rám várakozóan: próbajátékon kellett bemutatkoznom. Eljátszottam a Dávid-koncert első tételét, amikor is Kórodi András, az akkor már Kossuth-díjas karmester megköszönte a játékomat és arra kért, hogy az adataimat kifelé menet adjam le. Két hónap telt el, amikor is este kilenckor a Zeneakadémia kollégiumának portása azzal riasztott: István, jöjjön, telefonon keresik! A vonal túlsó végén valaki az Operaházból azt közölte, hogy másnap reggel kilencre várnak. Az Álarcosbált kellett játszanom, immár zenekari főpróbán. A végén Ferencsik János karmester így szólt hozzám: fiatalember, nagyon örülök, hogy megismertem, bármikor játszhat velem. A mennyekben éreztem magam. Másfél hónap múlva megkaptam a szerződést, melynek köszönhetően negyven éven át lehettem a Magyar Állami Operaház első harsonása.

A napjainkban is tartó zenei karriert az időközben megszerzett  professzori cím mellett annyi elismerés fémjelzi, hogy nem is lenne elég hely valamennyit felsorolni. A legfényesebben csillogó díjak között mindenesetre biztosan ott van a Maurice André Nemzetközi Kamarazenei Verseny első helyezése. Ezt 1979-ben, Párizsban szerezte meg Farkas István Péter, a Budapest Rézfúvós Kvintett tagjaként.

– Az elején legfeljebb a lelkünk mélyén lehetett valamilyen titkos vágyunk egy szép eredmény iránt. A második forduló után már némi feltűnést keltettünk a jó megszólalásunkkal. A döntő napján, míg idegeskedő csapattársaim bezárkóztak a szobába: én viszont nem bírtam ki, belehallgattam a fellépő együttesek produkcióiba. Éreztem, hogy mi is tudunk ugyanennyit, sőt, többet is. Falfehér társaimtól mindössze ennyit kértem: gyerekek, csak úgy zenéljünk, ahogy valóban tudunk. Azt a vastapsot, amit kaptunk, soha nem lehet elfelejteni, a közönség nem akart leengedni bennünket a színpadról. Aztán másfél óra múlva jött a zsüri, velük volt Jacques Chirac, Párizs akkori polgármestere, a későbbi francia elnök is. A zsüri elnöke, Maurice André már menet közben elkiáltotta magát: első lett a Budapest Rézfúvós Kvintett!

Andorra, vízum nélkül, birkákkal

Andorrában a határon derült ki, hogy vízum híján a Budapest Rézfúvós Kvintett három tagja nem léphet be a mini államba, a fellépés helyszínére. Az autóban helyet foglaló Farkas István Péter és egyik társa rendelkezett vízummal, előttük felemelkedett a sorompó. A három kolléga ugyanakkor azt használta ki, hogy a gyalogosokat nem ellenőrizte a határőrség: így aztán beballagtak az országba. Az úton egy átvonuló birkacsorda tartóztatta fel a csapatot. Az utolsó pillanatban beestek a fellépés helyszínére, ahol is kiderült: a szervezők a koncertet egy közeli hegyre helyezték át. Ott viszont jó, ha tízen lézengtek. Az ötös fogat belekezdett kétórás műsorába, melynek végén több száz fős tömeg jelent meg – a szomszédos hegyről! A szervezők eggyel eltévesztették a házszámot.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Párizsban Jacques Chirac is tapsolt a szekszárdi harsonaművésznek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

A tánc világnapja alkalmából ropta.

Álom: 101 különböző sajtot halmoztak a világrekorder pizzára

A Tini Nindzsa teknőcök 99-sajtos pizzája adta az ötletet.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Tíz jó perc döntött, Böde vezetésével nyert a Ferencváros

Tíz jó perc döntött, Böde vezetésével nyert a Ferencváros

A csatár duplázott, valamint gólpasszt jegyzett • A Kövesd erejéből csak szépítésre futotta.

NB I: Videoton–DVSC élőben az NSO-n!

Legutóbbi öt meccséből csupán egyet nyert meg a bajnoki címre törő Videoton.

Férfi kézilabda BL: PSG–Szeged élőben az NSO-n!

Párizsban a kölni négyes döntő a tét • Szegeden 30–27-re nyert a francia együttes.

Bundesliga: sorozatban ötödször bajnok a Bayern!

Bundesliga: sorozatban ötödször bajnok a Bayern!

A Wolfsburg otthonában hatot vágott Carlo Ancelotti együttese, elsült Alaba lába.

A fővárosiak ellen megy – a DVTK tíz emberrel győzte le a Vasast

Hiába tudott egyenlíteni a fővárosi alakulat, hiába állították ki Liptákot – a Diósgyőré a három pont.

Kispesti vereségével biztossá vált a Gyirmót kiesése

Eppel Márton egy percen belül kétszer is érvénytelen gólt lőtt • Lanzafame a 95. percben döntött.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér