Több mint félszáz fiatal pengette a húrokat

2017. március 19. 17:31 Szeri Árpád (arpad.szeri@mediaworks.hu)
Szekszárd | A szóló hangszer öt korcsoportjában, valamint kamara kategóriában több mint félszáz fiatal bizonyította kiemelkedő tudását a múlt hét végén tartott, két napos Regionális Gitárversenyen.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kozármislenyi Kiss Nóra magyar népdalfeldolgozással és spanyol népdallal ért el arany minősítést (Fotó: Mártonfai D.) A kozármislenyi Kiss Nóra magyar népdalfeldolgozással és spanyol népdallal ért el arany minősítést (Fotó: Mártonfai D.)

Az egykoron Környei Miklós által útjára indított rendezvény immár hetedik alkalommal fogadta a közönséget Szekszárdon, a Liszt Ferenc Zeneiskolában. Az ifjú, tizenéves gitárosokkal együtt érkeztek a felkészítő tanárok, továbbá szülők, hozzátartozók is, így a zárónap végére már szűknek bizonyult az intézmény nagyterme. A Baranya, Somogy és Tolna megyei versenyzők egy kötelező Sagreras szerzeményt, valamint szabadon választott műveket adtak elő. A produkciókat Boross Szilvia, a Járdányi Pál Zeneiskola zongoratanára, valamint Csáki András gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gitártanszakának adjunktusa értékelte.

– Különösen a kamarazenét emelném ki, mivel ez a kategória kiváltképp nagy erőfeszítést igényel a felkészítő tanároktól – nyilatkozott lapunknak Csáki András. – Hiszen több, adott esetben eltérő tudásszintű fiatalt egymás mellé ültetésével kell elérni eredményt. Kollégáim maradéktalanul teljesítették kitűzött céljaikat, ennek köszönhetően nagyon jó, sőt, kiemelkedő bemutatóknak lehettünk tanúi. Elismerés illeti a szóló kategóriát is, ott is találkoztunk szép előadásokkal, itt jobbára kiegyenlített volt a mezőny.

Idővel és energiával készült a két nagydíjas

A végső összesítést tekintve a legjelentősebb eredménnyel a Both Kata – Tisza Lilla duó büszkélkedhetett. A pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központ Művészeti Iskola növendékei – Sára Erika felkészítésével – a Nagydíj tulajdonosai lettek.
– Az ezt megelőző gitárversenyt megnyertem akkori korcsoportomban – mondta Both Kata. – De a Nagydíj annál az arany minősítésnél is jelentősebb számomra.
– Úgy érzem, mindent megtettünk a siker érdekében – folytatta Tisza Lilla. – Sokszor összejöttünk, rendesen gyakoroltunk, hogy minél jobban menjen az előadás.
A két fiataltól azt is megtudtuk, hogy bár szeretik hangszerüket, a dolgok jelen állása szerint nem készülnek zenetanárnak: Lilla az orvosi egyetem, Kata az óvónői pálya iránt érez vonzalmat. Ezzel együtt amíg csak tehetik, kezük ügyében tartják a gitárt.

Ötször kerültek élre az ügyes tanítványok
Sára Erika tanítványai egyébként taroltak: a Nagydíj mellett még öt arany minősítést is begyűjtöttek, ezek közül kettő egyúttal nívódíj. Mi a titka ennek a győzelemsorozatnak? – kérdeztük pedagógust.
– Sok ügyes gyermek, rengeteg munka, kellő tapasztalat és töretlen lelkesedés – hangzott a válasz. – Különleges felkészülést nem igényelt a gitárverseny: én amúgy is azt vallom, hogy az a szerencsés, ha minden ilyen megmérettetéshez elegendő a normál munkamenet. Mert annak amúgy is része egy adott koncertblokkra való felkészítés. Az természetesen nem kétséges, hogy ilyenkor azért valamennyi többletmunkát mindenki hozzáad a gyakorláshoz. A nagydíjasokkal kisgyermek koruk óta foglalkozom, elég gyorsan tagjai lettek a Mazsola gitár együttesnek: itt elsajátították az együtt muzsikálás készségét. Később a nagy együttesben zenéltek, ezzel együtt többféle kamara formációban próbálták ki magukat: kvintettben, kvartettben és most éppen duóban. Egyáltalán nem élem meg tragédiaként, ha nem lesznek zenetanárok: már az nagy öröm számomra, ha családos felnőttekként is gitároznak a maguk vagy mások kedvére.

Aranyat ért a bemutatkozásuk

I. korcsoport: Arany minősítés: Kiss Nóra (Kozármisleny, felkészítő tanár: G. Móder Anikó), Volf Nóra (Paks, Szabados László). Nívódíj-arany minősítés: Sándor Kinga (Bóly, Büki Richárd). II. korcsoport: Arany: Kasznai Réka (Pécs, Schrempfné Lóki Gabriella). Nívódíj-arany: Sándor Zalán (Bóly, Büki Richárd).
III. korcsoport: Arany: Kolki Ákos (Paks, Szabados László). Nívódíj-arany: Góth Máté (Pécs, Sára Erika). IV. korcsoport: Arany: Szeri Viktória (Tolna, Környei Miklós Pál), Szíjártó Máté (Pécs, Sára Erika). Nívódíj-arany: Both Kata (Pécs, Sára Erika). V. korcsoport: Nívódíj-arany: Palancsa Bence (Pécs, Pétery Tibor). Kamara: Arany: Góth Máté – Monostori Lili – Szíjártó Máté (Pécs, Sára Erika). Nívódíj-arany: Both Kata – Tisza Lilla (Pécs, Sára Erika). Nagydíj: Both Kata – Tisza Lilla (Pécs, Sára Erika).

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Több mint félszáz fiatal pengette a húrokat

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér