Wass Abert-nap: kétszáz meseillusztráció a falakon

2017. január 8. 18:15 , Legutóbb frissítve: 2017. január 8. 18:28 Hargitai Éva (eva.hargitai@mediaworks.hu)
Bonyhád | A hagyományoknak megfelelően idén is megemlékeztek Wass Albert íróról születésének évfordulóján Bonyhádon. Rajzpályázat, ünnepi köszöntő és beszéd, koszorúzás, koncert és bál is szerepelt a programok között.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Wass Albert meseillusztrációs rajzpályázat alkotásaiból nyílt kiállítást január 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők (Fotók: Hargitai Éva) A Wass Albert meseillusztrációs rajzpályázat alkotásaiból nyílt kiállítást január 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők (Fotók: Hargitai Éva)

Az író születésének 109., bonyhádi köztéri mellszobra állításának 12. évfordulója alkalmából szervezte meg idén a Wass Albert-napot a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központ, valamint a Wass Albert Törzsasztal.
A hagyományos rendezvény előzményeként meseillusztrációs rajzpályázatot is hirdettek, mint arról lapunkban korábban be is számoltunk. A megmérettetés alkotó napján, január 5-én közel kétszáz gyermek gyűlt össze a központban, és vetette papírra az író Álmos halála című mondájából, vagy Okos Kati című meséjéből merített ötleteit. Az alkotásaikból készült kiállítást szombaton nyitották meg a Wass Albert-nap keretében.

– Tizenkét éve minden január nyolcadikán, vagy az ahhoz legközelebbi hétvégén megrendezik Bonyhádon a Wass Albert-napot, és annak idején 2005-ben itt állították fel az író első olyan köztéri szobrát, amely mai napig is áll – mondta Szabó László, a Wass Albert Törzsasztal alapító tagja köszöntőjében. Hozzátette, hogy korábban Erdélyben, a szülőföldjén is állítottak emlékműveket az író emlékére, de ezek a szobrok az ellene folyamatban lévő háborús bűnös-per következtében lekerültek a talapzatukról. A bonyhádi szobor viszont áll, és hirdeti az értékközpontú irodalmat, valamint a haza feltétel nélküli szeretetét.

Jótékony cél érdekében adott koncertet a Kárikittyom Anticeleb Orchestra is Jótékony cél érdekében adott koncertet a Kárikittyom Anticeleb Orchestra is
A rajzpályázatra nevezők számáról elmondta, az minden eddigit felülmúlt, és reméli, hogy legközelebb még többen jelentkeznek majd. Hangsúlyozta nem számháborút szeretne indítani, hanem azért örömteli a résztvevő gyerekek minél magasabb száma, mert annál többen ismerik meg Wass Albert írásművészetét, amelynek igen jelentős részét képezi az a két mesegyűjtemény és a mondagyűjtemény, amely alapján már régóta rajzolnak az ifjak a pályázat keretében. Hozzáfűzte, az Erdők könyve és a Tavak könyve, valamint az összegyűjtött magyar népmesék és mondák az író fiai számára készültek, de a mai gyerekeket is megszólítják és vezetik a kezeiket a papíron.

A teltházasra sikerült kiállítás-megnyitót követően a szervezők megemlékezésre és a költő szobrának megkoszorúzására invitálták a résztvevőket.
– Wass Albert műveiből az emberség árad, nem a mások elleni gyűlölet, a mások elleni harcra buzdítás, hanem a békés együttélés reménye, de nem a ma hangoztatott módon, hanem a magyar nemzet felemelkedésével, a kultúránk, a tudásunk és a tudásvágyunk felhasználásával – mondta Tóth Bence földrajz-történelem szakos pedagógus a megemlékezés során felidézve Wass Albert szellemiségét. Beszédét követően a megjelentek kivonultak az író köztéri szobrához, ahol tiszteletük jeleként elhelyezték koszorúikat.

A programsor részeként a Kárikittyom Anticeleb Orchestra, a Bartina Zenekar, valamint a Bonyheart együttes adott koncertet mégpedig jótékony céllal. A résztvevők a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány javára tehettek felajánlásokat. A napot a Csobán-bállal zárták a Csurgó zenekarral és Virágvölgyi Mártával.

A meseillusztrációs rajzpályázat eredményei

Az alsó tagozatosok kategóriájában első helyen Kerekes Kata (Aparhanti Általános Iskola, 2.o.), másodikon Brauer Míra (Bonyhádi Általános Iskola – későbbiekben BÁI – Széchenyi István Általános Iskola, 2.o.), harmadikon Illés Alex (BÁI Széchenyi István Általános Iskola, 4.o.) végzett. A felső tagozatosok között első lett Gyenei Lili Sára (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád, 14 éves), a második helyezettnek járó oklevelet Kis Nikolett (BÁI Széchenyi István Általános Iskola, 5.o.) vehette át, míg a Stekly Zsuzsa és Árki Rita alkotta zsűri a kategória harmadik legjobbjának Kiss Tímea (BÁI Széchenyi István Általános Iskola, 7.o.) munkáját ítélte. A középiskolás korcsoportban Nyul Sára (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád, 15 éves) munkáját emelték ki. Minden díjazott a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola Grafika tanszakának tanulója. További 29 alkotást különdíjban részesítettek.
A gyerekek munkái január 27-ig tekinthetőek meg a művelődési központban.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Wass Abert-nap: kétszáz meseillusztráció a falakon

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hétköznapi eszközökön muzsikál fantasztikusan egy indonéz zenekar (videó)

Mert az olló és a vizesballon tulajdonképpen hangszerek.

200 éves barlang rejtőzött a titkos ajtó mögött

Néhány nottinghami diák a bérelt házuk alatt bukkant a felfedezésre.

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Egy oregoni férfi egymillió dolláros nyereményéről csúszott le majdnem.

Repülőgépből filmezték le a SpaceX-rakéta fellövését

Nem mindennapi szögből figyelték a nem mindennapi jelenet.

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Srna nem jön, Turan és Vidal mehet, Angel Gomest az apja marasztalja, Dybala nem tud mit elutasítani.

Kézilabda: kilenc év után újra hazai pályán a BL-ben az FTC

Örömhír az FTC háza táján, februárban két, márciusban egy BL-találkozót játszhat a Népligetben a csapat.

Videoton: a brazil védő a magyar válogatottban? Nincs kizárva…

„Hatalmas megtiszteltetésnek venném, ha magamra ölthetném a címeres mezt.”

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

KEZDÉS: 17.45. „Ez olyan mint a boksz, egy 70 kilogrammos nem tudja felvenni a harcot egy 90 kilóssal.”

Alpesi sí: Úgy éreztem, az életemért küzdök – Miklós Edit

„Úgy gondolom, hogy a dolgok okkal történnek, de egyelőre nem tudom, ez miért esett így.”

Mezőkövesd: „A legjobb csatárok egyike lesz az NB I-ben a kiszemelt”

A ciprusi edzőtáborba is elutazó Lazar Veszelinovicstól nagyon sokat vár Tomiszlav Szivics.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér