Útra fel!

2017.08.15. 13:10

Firenze zamata

Az évnek ebben az időszakában igazán érdemes ellátogatni az Arno két partján fekvő, álomszép városba, ahol csodás művészeti, kulturális és kulináris élményekben lehet részünk a Fanny magazin cikke szerint.

Az Arno folyó völgyében, az Appenninek vonulatai között fekvő, mintegy félmillió lakosú Firenze, a toszkán főváros nem akármilyen ajándékokkal várja a tavasszal ide utazókat. A kellemes idő, a jó levegő garantált, és szinte biztos, hogy nem fognak lépten-nyomon kígyózó sorokba botlani a látványosságok közelében vagy az éttermekben.

Santa Maria del Fiore a neve annak a dómnak, melynek rézvörös kupolája egyúttal Firenze jelképe is. A templomhajó több mint 40 méteres, tiszteletet parancsoló kupoláját 16. századi, színes freskókkal díszítik. A 82 méter magas campanile, a katedrális harangtornyának csúcsára 414 lépcső megmászása után érhetünk fel, ám az elénk táruló, pompás látvány megéri a fáradságot! Innen szinte az egész várost látni, amely napszaktól függően csodás fényekben fürdik.

Firenze látképe a dómmal. Forrás: Pixabay

Vasárnap reggel kilenckor misét tartanak a város egyik legszebb templomában, a Santa Crocéban, ahol Michelangelo végső nyughelye is található. A gótikus stílusú templom zöldellő belső udvarában sétálgatva a tavasszal virágzó magnóliákat is megcsodálhatjuk.

Ebédidőben érdemes felkeresni a százharmincféle pizzát kínáló Pizzeria antica Portát a Porta Románál. Próbáljon ki egy igazi különlegességet: a frior di lattésa egy bivalysajtos pizza, amelyet zúzott csili tesz igazán pikánssá.

Ínycsiklandó finomság a Pizzeria Antica Porta kínálatából. Forrás: www.anticaportafirenze.it

Ha már elfáradtunk a gyaloglásban, pattanjunk fel egy városnéző buszra, így egyetlen délután alatt megtekinthetjük Firenze összes nevezetességét. A város déli részén, a Piazzale Michelangelón a busz hosszabb időre megáll, így arra is van idő, hogy néhány fotót készítsünk a városról.

A firenzeiek szeretik a város különböző részein megtartott heti piacokat. Az egyik legszebb a Sant’Ambrogio, ahol Firenze népies jellege igazán megmutatkozik. Itt, miközben megfigyeljük a helyiek színes forgatagát a történelmi vásárcsarnokban, érdemes venni egy csomag cima di rapát is. Ez szó szerinti fordításban répacsúcsot jelent – a brokkolihoz hasonló ízű olasz zöldségnek nincs magyar neve, mert nálunk nemigen kapható.

Világhírű képtár

A Giorgio Vasari tervezte Uffizi-palota 1560 és 1574 között kormányzati célokra épült. Jelenleg a nemzeti könyvtárnak, a toscanai központi archívumnak és az Uffizi képtárnak ad otthont. Ez utóbbi a Mediciek gyűjteményeiből merítve egyike a világ vezető galériáinak. Rafaello, Tiziano, Michelangelo, Dürer képeit, görög szobrokat, a toscanai, németalföldi festők és a velencei iskola műremekeit lehet itt megcsodálni. A képtárat hosszú folyosó köti össze az Arno folyó bal partján levő Pitti-palotával.

Az Uffizi képtár Michelangelo-terme.
Forrás: www.uffizi.org

TOP 5 látnivaló

  • Pitti-palota
  • Uffizi képtár
  • Ponte Vecchio
  • Dóm tér
  • Neptun kút
  • A Ponte Vecchio esti fényeknél. Forrás: Pixabay

    Firenze híres szülöttei

  • Sandro Botticelli (1445), festő
  • Amerigo Vespucci (1451), felfedező
  • Franco Zeffirelli (1923), filmrendező, forgatókönyvíró
  • Roberto Cavalli (1940), divattervező
  • (Borítókép: Shutterstock)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!