zárótechnika

2017.08.22. 17:03

Tudta, hogyan került tépőzár egy kutyára?

Nincs új a a Nap alatt – szokták mondani.Vagy mégis?

Ki találta fel a tépőzárat?

A svájci Georges de Mestralnak a szabadban vadászva támadt forradalmi ötlete: a kutyája bundájába ragadt, nehezen eltávolítható bojtorjántermések miatt kezdett el egy új zárótechnikával kísérletezni. 1951-ben, 10 évnyi fejlesztés után szabadalmaztatta felfedezését, melyet végül egy poliamid szálasanyaggal tudott megvalósítani. A két szövet közül az egyik infravörös hősugárzással kialakított, rugalmas hurkokból áll. A szemközti anyagon ezeket géppel vágják fel, így a bojtorján tüskéjéhez hasonló kampók keletkeznek, ezekkel tapadnak a finomabb oldalhoz. A találmányra a NASA is felfigyelt, hiszen sokkal könnyebbé tette az űrhajósok öltözködését, valamint a fedélzeten található tárgyak rögzítését is.

Nemcsak a NASA figyelt fel a különleges zárótechnikával ellátott ebre

Miért pont taxi?

A név a görög taxisz, azaz rend, adókivetés szóból ered. 1891-ben egy német mérnök, Wilhelm Bruhn készítette azt a speciális órát – későbbi szóval taxamétert, vagyis díjmérőt – mely alkalmas volt automatikusan rögzíteni a megtett távolságot és az időt, így lehetővé tette a jegyár pontos megállapítását -olvasható a Fanny magazinban. A legnagyobb fejlesztések ekkoriban Franciaországban zajlottak, ahol rögtön be is építették az autókba az órát, így annak francia neve, a taxi-métre tapadt hozzá. Az autókat kezdetben taxi-mérős automobiloknak, később rövidítve taxinak kezdték hívni.

Igazából nem is autót hív, amikor taxit rendel

Melyik Európa legrégebbi fedett hídja?

Svájc szívében, Luzern városában található a legendás Kapellbrücke (Kápolnahíd). 1365-ben építették, de kora mellett a hosszúsága (204,70 méter) is figyelemre méltó, amivel a második leghosszabb fedett híd címet is kiérdemelte a kontinensen. Belső oromzatán 111 festmény, a híd közepén pedig egy 1300-ban épült víztorony található. 1835-ben rövidítettek a hídon, 1993-ban pedig tűzvésznek esett áldozatul az építmény (feltehetőleg egy felelőtlen dohányos miatt), ám újjáépítették, így látogatható a város nevezetessége.

Így néz ki Európa legrégebbi hídja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!