olimpia

2021.07.26. 21:42

A döntőért ugrik vízbe kedd hajnalban Kenderesi

Nyolcadik legjobb idővel jutott a 200 méter pillangóúszás elődöntőjébe Kenderesi Tamás, a szám olimpiai bronzérmese, aki holnap hajnalban a fináléba jutásért ugrik medencébe.

Berg Sándor

Nemcsak azért furcsa az idei nyári ötkarikás játékok, mert azt jobb esetben tavaly rendezték volna, hanem azért is, mert az úszószámok fontosabb versenyeit (elődöntők, döntők) délelőttönként bonyolítják le, míg a selejtezők, előfutamok a délutáni programban szerepelnek. Ezt több sportoló is megjegyezte, de egyelőre a magyarok teljesítményén ez nem látszik meg.

Kenderesi Tamás hétfőn mutatta meg magát a medencében: a Rióban 200 méter pillangón bronzérmet szerzett bonyhádi születésű olimpikon pedig a tőle megszokott módon teljesítette is a futamát. Az első három fordulóban még a mezőnnyel ment (ötödik, hetedik, majd megint ötödik helyen fordult), az utolsó ötven méteren viszont rákapcsolt, s végül 1:55,18 perces eredménnyel futamában második lett, összesítésben pedig a nyolcadik helyen jutott az elődöntőbe.

– A mellettem úszó bolgár srác meglepett, miatta nem tudtam felmérni a helyzetet, hogy állok. Az utolsó részt jobban megnyomtam, mert aztán láttam, hogy hátul vagyok. Ettől eltekintve minden a tervek szerint alakult. A reggeli úszás közel lesz, ettől kicsit tartok is, de ha sikerült ennél az időnél jobbat úsznom, akkor örülni fogok – nyilatkozta a futam után az aparhanti illetőségű Kenderesi.

A kedd hajnali elődöntőben Milák Kristóf személyében még egy magyar lesz érdekelt. A szám világ- és Európa-bajnoka (a legjobb tíz időből négyet ő tart, többek között 1:50,73-as világcsúcsot is) a legjobb idővel, 1:53,58-cal jutott tovább.

– Bemelegítettem. 1:54-es időt szerettem volna, 1:53 lett, teljesen jó – jegyezte meg Milák, miután egyedüliként tudott 1:54 alá bemenni. – Az első százon elúszkáltam Chaddel (a dél-afrikai Chad le Closszal – a szerk.), szerencsére nem kezdett be, a második százon meg elmentem. A fordulók jók lettek, azokra figyeltem.

Rajtuk kívül a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka címvédőként a második legjobb idővel került a 200 méter vegyes elődöntőjébe, amit szintén magyar idő szerint kedd hajnalban rendeznek. A délutáni programban a 4x100-as gyorsváltó döntőjében országos csúccsal ötödikként zárt Németh Nándor és Szabó Szebasztián most szólóban áll rajthoz az előfutamon (12.17 óra), de a 4x200-as férfi gyorsváltó tagjai is érdekeltek lesznek (12.58 óra). A vb-címvédő Kapás Boglárka 200 pillangón (12.33 óra), Kalmár Ákos pedig a nap zárásaként 800 gyorson mutatkozik be Tokióban (13.27 óra).

Borítóképünkön: Minden a tervek szerint alakult, mondta Kenderesi Tamás az előfutama után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!