ismeretlen okok

2018.03.24. 22:16

Csak öt partra vetett delfint sikerült megmenteni

A nyugat-ausztráliai Hamelin-öbölben több mint százötven cet úszott ki a partra.

This handout from the Western Australia Department of Biodiversity Conservation and Attractions taken and released on March 23, 2018 shows short-finned pilot whales beached en masse in Hamelin Bay, Western Australia. More than 150 short-finned pilot whales beached en masse in Australia on March 23 with at least half dying as rescuers worked to herd them back out to sea. The stranding at Hamelin Bay, some 315 kilometres (195 miles) south of Perth, was spotted by a commercial fisherman at daybreak, with fears the carcasses will attract sharks. / AFP PHOTO / WESTERN AUSTRALIA DEPARTMENT OF BIODIVERSITY CONESERVATION AND ATTRACTIONS / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / WESTERN AUSTRALIA DEPARTMENT OF BIODIVERSITY CONESERVATION AND ATTRACTIONS " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP PHOTO

Az ABC ausztrál hírtelevízió beszámolója szerint eleinte hat tengeri emlőst sikerült darukkal egy másik partszakaszra, s onnan a mélyvízbe visszaemelni. Csakhogy a cetek egyike ismét kivetődött a strandra, s el kellett altatni. A tévé szerint napokig eltarthat az állati tetemek eltávolítása.

A Perthtől háromszáz kilométerre délre fekvő partszakaszon pénteken leltek rá halászok a partra vetett tengeri emlősökre, amelyek többsége rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin volt. Segítők a még életben lévő állatokat igyekeztek visszatolni a vízbe, erőfeszítéseik azonban többnyire nem jártak sikerrel. Szakértők most DNS mintákat vesznek a cetektől, hogy tisztázhassák, mi késztette őket a partra kiúszni.

A szóban forgó partszakaszt a hatóságok még pénteken elővigyázatosságból lezárták, mert félő, hogy a tetemek cápákat csalogatnak a térségbe.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin egyaránt megtalálható a trópusi és mérsékelt övi vizekben. Egy kifejlett példány akár hétméteresre is nőhet, a súlya a három tonnát is elérheti.

A Hamelin-öbölben 2009-ben is több mint nyolcvan cet vetődött partra és múlt ki.

Borítókép: Partra vetődött delfinek a Hamelin-öbölben, Ausztráliában Forrás: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában