Ország-világ

2017.01.27. 09:46

Az új kihívásokra is válaszol a Művészeti Kar

A 2016-ban 20 éves Művészeti Kar az évforduló alkalmából méltó és magas színvonalú rendezvénysorozattal ünnepelt. Számos kiállítás, koncert, konferencia adott alkalmat bemutatni a kar művészeti életét szerte az országban és a világban. Ez a jubileum alkalmat is adott egy számvetésre, hogy a továbbiakban milyen legyen a korszerű művészeti képzés a 21. században Pécsett. És erre a kar megfelelő választ tud adni azokkal a tervekkel, amelyekkel a tradicionális művészeti szakok mellett új képzéseket, kutatási projekteket indít be a jövőben. (x)

TEOL

A jövő művészeit világszerte új kihívások foglalkoztatják, melyeket a társadalmi változások is alakítanak, befolyásolnak. Az ezekre történő művészi reakciók és az ezekre történő szakmai felkészítés a felsőoktatás kötelessége.

A PTE Művészeti Kar továbbfejlődésében rendkívül nagy fontosságú a jövőben az a szemlélet, hogy megtalálja a megfelelő kapcsolatot szűkebb és tágabb környezetével. A jelenlegi magas színvonalú művészi tevékenységét szükségszerűen ki kell egészíteni a kor diktálta új technológiai lehetőségekkel, anyagokkal, melyet fokozott kutatási tevékenységgel integrálni szükséges.

A különböző, hagyományos szakjaink (szobrászat, festészet, zenei) és az újabbnak mondható, alkalmazott művészeti szakok (kerámia, tervezőgrafika, mediális-zenei művészet) esetében is jól érzékelhető, hogy a gazdasági és társadalmi változások a művészetek innovációs tevékenységét, kapcsolódását a mindennapokban egyre jobban igénylik.

A hazai egyetemek közül egyedül a Pécsi Tudományegyetemen fogalmazódott meg az igény, hogy kihasználja azt az óriási potenciált, amellyel rendelkezik és a szinergiákat összefogva a fejlődés egy új pályáját jelölje ki a felsőoktatási palettán. Ez egyértelműen a kutatás-fejlesztés olyan területén történő beruházás lehet, amely a régió gazdasági fellendülését is szolgálhatja. Ezzel egy olyan összefogás alakulhat ki az egyetem és a gazdaság szereplői között, mely hosszú távon versenyképes oktatási és piaci előnyt, valamint jövőképet eredményezhet.

A változások a képzésformában is megmutatkoznak. A kerámiatervezés BA képzés változatlan tartalommal, de új névvel, a Tárgyalkotó szak szakirányaként folytatódik. Az ének-zene BA képzés új neve Zenekultúra szak. Indulnak új képzések is, mint a Kóruskarnagy-művész MA szak, szakirányú továbbképzés és tanfolyam keretében pedig 3D animáció képzéseket indítunk.

A PTE Művészeti Kar hallgatói számos elismerésben részesültek

Jelentős PTE MK-s siker született 2016 novemberében a budapesti PosterFest nemzetközi plakátművészeti szemlén. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára egyetemisták számára kiírt plakátpályázaton 81 pályamű közül, a nemzetközi zsűri döntése alapján az első helyezést Lizom Dávid, a harmadik helyezést pedig Dancs Réka hallgatónk vehette át.

Rangos nemzetközi elismerésben részesült Pertics Flóra, karunk 5. éves festőművész szakos hallgatója, Ernszt András DLA tanítványa októberben. „A szerelem vak” című akthímzésével a Puszani Nemzeti Tudományos Múzeum díját nyerte el a 4. dél-koreai Bio-Art versenyen.

Pethő Lili tervezőgrafikus hallgató újra- ill. továbbhasználható nyomtatópapír csomagolása szeptemberben bekerült a prágai Young Package csomagolástervező verseny kiállítására beválasztott TOP 40 alkotás közé.

A Belgiumban 64. alkalommal megrendezett Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál minősítő versenyén kiválóan szerepelt májusban a Pécsi Egyetemi Kórus. A zsűri 1. díjas oklevelet ítélt oda a kórusnak, a nemzetközi zsűri tagjaitól kapott értékelések pedig az előadók további fejlődéséhez is hozzájárulnak.

Tóth Álmos Gábor gitárművész tanári mesterszakos hallgató februárban 2. helyezést ért el a Zágrábi Nemzetközi Gitárversenyen. A Zeneművészeti Intézet Zenekara és Kórusa óriási sikerrel szerepelt a Modenában és környékén rendezett koncertsorozaton februárban. Pavullóban, a Modenai Dómban és San Felice sul Pavulóban is álló ovációval köszönte meg a templomokat megtöltő közönség a Mozart Requiemjét előadó, 200 tagú kórusnak és a zenekarnak az előadásokat. A helyi kórusokat és a PTE Egyetemi Kórusát tömörítő közös kórust a PTE Egyetemi Zenekara kísérte.

Inspiráló, barátságos környezet, számos lehetőség

Azért választottam Pécset, mert szimpatikus volt a város, a mérete és a környezete. A Művészeti Karon a kötelező stúdiumok után jól esett, hogy hagytak teret kísérletezni. Fontos lehetőséget jelentett, hogy egy pályázat révén kiállíthattam a Nádor Galériában idén január elején, gyakorlatilag nulla önköltséggel. És hogy hogyan tovább? Az itt megszerzett képzés egy alkotópálya kezdete, ennek birtokában tovább haladhatunk az itt elkezdett művészi úton. Murányi Marcell festő

Kiskorom óta érdekel az alkotás, már középiskolát is így választottam. Az egyetemi éveimet barátságos és családias környezetben akartam tölteni, magas színvonalú művészeti képzéssel. Ráadásul az MK a Zsolnay-negyedbe, ennek a mindig zsongó városnak az egyik legszebb részébe költözött. Az egyetem rengeteg lehetőséget ad a hallgatók bemutatkozására, a kibontakozásra. Itt minden lehetőség adott, hogy amit az ember elképzel, azt meg is valósíthassa. Huszta Dóra keramikus

Klasszikus gitárosként doktori képzésre járok, az MK-t választottam, elsősorban a témavezetőm, dr. Vas Bence miatt, akivel régóta dolgozunk együtt. Az is számított, hogy a képzésben egyaránt részt vesznek képzőművészek és zenészek, a kar a különböző művészi látásmódoknak egy egyedi olvasztótégelye. A kortárs művészet csak akkor virágozhat, ha elkezdjük megérteni egymást, és erre ma Magyarországon talán a legjobb közeg a PTE MK Doktori Iskolája. Tóth Gábor Álmos zenész

Tudta-e a PTE Művészeti Karáról?

– Hogy 20 éve, 1996-ban alapították?

– Hogy a díszdoktora többek között Plácido Domingo és José Carreras operaénekes?

– Hogy Magyarországon először itt alapítottak képzőművészeti doktori iskolát?

– Hogy a kar kezdeményezte a PTE 3D stratégiai tervét?

– Hogy a Zeneművészeti Intézet hallgatója Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő?

– Hogy a karon az elmúlt 20 év folyamán 6 Kossuth-díjas és 32 Érdemes művész, Liszt-, Munkácsy- és Ferenczy-díjas művésztanár oktatott?

– Hogy a kar alapításakor 3 szakon 248 hallgató, míg 2016-ban már 29 szakon, szakirányon és szakirányú továbbképzésen 554 hallgatónk volt?

– Hogy a kar Zsolnay-negyedbe történő költözésével campusunk európai mércével is kimagasló infrastrukturális felszereltségű, modern oktatási intézménnyé lépett elő?

– Hogy a kar partnereivel közösen képviseli Magyarországot az OECD Kreativitás és kritikai gondolkodás fejlesztése és mérése című nemzetközi programjában?

– Hogy a Zeneművészeti Intézetben már 10-18 év közötti, kiemelkedő zenei tehetségű fiatalok is tanulhatnak a „Különleges tehetségek osztályában”?

Új módok az alkotásra a 3D labor keretei közt

A kreatív ipar és ezen belül a művészi beavatkozás nemcsak az Európai Unióban, hanem az egész világon az új gazdaság ígéretes fejlesztési eszköze. A design megközelítésű fejlesztések hatékonysága magas fokú és jövedelmező. A kreatív gazdaság viszonylag új kutatási terület, melynek programjaira jelentős források mozgósíthatók hazai és európai szinten. A karokon átívelő multidiszciplináris, átfogó kreatív ipari kutatás-fejlesztési tevékenység új stratégiai irányt, lendületet adhatna az egyetemnek, a városnak, az egész régiónak

A Művészeti Kar az egyetem 3D Kutató Központjához kapcsolódva létrehozta a 3D tervezési Design Labort, amely lehetőséget ad a legújabb nyomtatási technológiák használatára. Itt a legkorszerűbb gépek állnak rendelkezésre a CNC- technológiától a lézer szin­terezési nyomtatásig. A tervező és kivitelező labor egyben olyan oktatási és kutatási hely, amely lehetőséget ad az egyetem hallgatói és oktatói részére a közvetlen kapcsolatra, a tárgyak, a technológiák, az anyagok tanulmányozására és a találkozásra a gazdaság szereplőivel.

A hallgatók az egyetem komplexitása miatt széles körű ismereteket kaphatnak a különböző tudományterületekről. A laborban a nyitottság alapvető, mert a tárgytervezés mindenkié, a mindennapok művészete.

A 3D technológia szükséges velejárója az informatikai oktatás fejlesztése. Ebben a különböző 3D animációs képzések indítása adja meg azt a vezérfonalat, amely egy teljesen más szemléletű oktatást igényel ezen a területen. A szeptemberben induló többlépcsős szakirányú és tanfolyami képzések, a 3D animációkészítő, a 3D szobrász, a 3D játéktervező új lehetőséget adnak a művészeti terület kifejezési formáinak, a fiataloknak karon belül és kívül.

A Művészeti Kar képzései a 2017/2018-as tanévben

OSZTATLAN KÉPZÉSEK (10 félév)

•Festőművész szak
•Szobrászművész szak
•Grafikusművész szak
– Tervezőgrafika szakirány

•Osztatlan tanári képzések Zenetanárképzés (10 félév)

– magánének, fagott, fuvola, gitár, gordon, gordonka, harsona, hegedű, klarinét, kürt, mélyhegedű, oboa, orgona, trombita, tuba, ütőhangszer, zongora szakirányok
– ének-zene tanár – zeneismeret-tanár
– ének-zene tanár – 2. közismereti szak

ALAPKÉPZÉSEK (BA – 6 félév)

•Előadó-művészet alapszak
- klasszikus ének, fagott, fuvola, gitár, gordon, gordonka, harsona, hegedű, klarinét, kürt, mélyhegedű, oboa, orgona, trombita, tuba, ütőhangszer, zongora, zenekar- és kórusvezető szakirányok

•Zenekultúra alapszak (korábban: Ének-zene)
•Alkotóművészet és muzikológia alapszak
– elektronikus zenei médiaművész szakirány

•Tárgyalkotás (korábban Kerámiatervezés) alapszak kerámiatervezés szakirány

MESTERKÉPZÉSEK (MA – 4 félév)

•Klasszikus hangszerművész mesterszak (MA)
– fuvola, gitár, hegedű, mélyhegedű, zongora szakirányok

•Klasszikus énekművész
– operaének-művész
– oratórium- és dalének- művész szakirányok

•Kóruskarnagy-művész
•Tanár – ének-zenetanár (4 félév)
•Zeneművész-tanár (2 félév) – fuvola, gitár, hegedű, mélyhegedű, magánének, zongora szakirányok
•Képzőművésztanár (2 félév)
•Design- és vizuálisművészet-tanár (2 félév)
•Kerámiatervezés mesterszak

DOKTORI KÉPZÉS

Doctor of Liberal Arts (DLA) fokozat megszerzésére irányuló posztgraduális képzés képző- és zeneművészeti ágban

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS
(diplomával rendelkezőknek)

•Művészetterápia – képzőművészet-terápia szakterületen (4 félév)
•Művészetterápia – zeneterápia szakterületen (4 félév)
•Zenei mentortanár (4 félév)
•A Színház és Filmművészeti Intézettel közös szervezésben: Dokumentumfilm-alkotó; Mozgóképalkotó; Színpad- és televíziós stage menedzser; Előadó-művészeti műszaki vezető; Előadó-művészeti gazdasági vezető; Forgatókönyv- és drámaíró; Mozgókép- és előadóművészeti szakíró, kritikus; Díszletfestő; Díszletszobrász; Hatásvilágítás-tervező

Információk felvételizőknek

7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 16.,
www.art.pte.hu, 72/501-540

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában