Borban az igazság

2007.11.08. 19:07

Pompás nedűk érnek a hordókban

Egy átlagos évben megyénk borvidékein összesen 165 ezer hektoliternyi bort termelnek a gazdák. Az idei év minden volt, csak nem átlagos.

Mauthner Ilona

[caption id="" align="alignleft" width="315"] Módos Ernő szerint kitűnőek lesznek az idei borok (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]
A Szent Márton napján, november 15-én, az elfogyasztott liba mellének csontjából jósolni lehet, hogy milyen lesz az idei tél. Ha a csont piros, nagy télre van kilátás, ha fehér, akkor jó lesz megvizsgáltatni, épségben van-e a hólapát, ha pedig fekete, akkor ne a téli bundát készítsük elő, hanem inkább az esernyőt. Márton-napra, mint minden évben, az idén is elkészült az újbor.
Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, örömteli hírek jönnek a termelőktől, pompásak az újborok. Magas alkoholtartalom, szép színanyag, jó savak jellemzik a nedüket. A fejtéseket a szokásosnál – ami december közepét jelenti – előbb kell az idén elvégezni, mert magas a seprű szervesanyag-tartalma. Ez azt jelenti, ha a fejtéssel várnának a termelők, akkor olyan bomló anyagok is felszabadulnának, melyek ronthatnák a bor minőségét – mondta a szakember. Minél vastagabb, nagyobb beltartalmi értékekkel rendelkezik a must, annál érzékenyebb, sérülékenyebb a bor, erősítik meg az információt más borászok is.
Az újbor valódi értéke most, az első fejtés idején mutatkozik meg – fejtegette Vida Péter szekszárdi borász, aki csak felsőfokban beszélt az idei évjáratról. A merlot szőlőt 22,5 cukorfokkal, a cabernet-t 22-essel szedték le. Az idősebb, több mint harminc éves ültetvényeket nem viselte meg úgy az aszály és a hőség, mint a fiatalabb telepítésűeket.
Vesztergombi Ferenc szerint lesznek nagyon nagy borok és nagy csalódások. Csalódás azt a termelőt éri, aki a növényvédelem során például nem az időjárásra, hanem a naptárra figyelt. Így a zöldmunkát, csonkázást rutinból végezte, és a nap megperzselte a fürtöket, melyek a szüretnél lehet, hogy a kényszerérés miatt elérték a 19-es cukorfokot, de hiányzik a szőlőből a zamat, az aroma. A nagy borok pedig a jó vízháztartású, kiváló fekvésű ültetvényeken nevelődtek, ahol a tőkéket 2 kiló alatt terhelték csak a gazdák – mondta a borász.
Módos Ernő szerint Márton napon szó esik majd kissé ünneprontó módon az uniós borreformról is. Szerinte a legfájóbb a hazai borászok számára a déli országokkal való közös besorolás. Ez azt jelentené, hogy tilos a cukorral történő mustjavítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!