nem veszélyes ez?

2021.10.11. 06:40

Elképesztő új módszerrel védenék meg a Földet a becsapódó aszteroidáktól

Aszteroidák rendszeresen becsapódnak a Föld légkörébe, ahol rendszerint elégnek, nagyobb meteoritok azonban jelentős károkat eddig nem tudtak okozni.

A kaliforniai egyetem egykori kutatója, Lawrence Livermore szerint atombombákat kellene használni a Föld légkörébe belépő aszteroidák ellen.

Az összes Földet fenyegető természeti katasztrófa közül egyedül egy aszteroida becsapódása képes teljesen eltörölni az életet a bolygó felszínéről, vagy akár a felszín alól is. Csakúgy, mint 66 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok, akiknek sorsát egy aszteroida becsapódása pecsételte meg, az emberiség is komoly gondban lenne, ha bekövetkezne egy hasonló esemény.

Az aszteroidák megfigyelése azonban csak a feladat első része, a tudósok most azt kutatják, hogyan lehet elkerülni egy lehetséges ütközést.

Tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányban megvizsgálták, hogy az aszteroidák szeszélyes pályaváltozásai miatt, különböző sebességgel és változó pályán érkeznek a Föld közelébe.

Ha a figyelmeztető idő nem elegendő, akkor akár atombomba segítségével is megelőzhető a becsapódás.

A tanulmányt vezető kutató elmondta, hogy több eshetőségre felkészülnek és több modellezésre is szükség van. A tanulmányban végső megoldásként a nukleáris fegyverek bevetését vizsgálták – írja a Bors.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!