Bulvár-celeb

2021.03.12. 13:00

Döbbenetes: ágyhoz kötözve halt meg a covidos magyar orvos

Az ügyben nyomozás indult. A család magyarázatot akar, elfogadhatatlannak tartják ezt a kegyetlen bánásmódot.

A nurse in protective clothes takes a blood sample of a patient potentially infected by the novel coronavirus Covid-19 at the Turku University Hospital Tyks in Turku, Finland, on April 3, 2020. (Photo by Roni Lehti / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT

Forrás: AFP / illusztráció

Fotó: AFP

Óriási botrány: ágyhoz kötözve halt meg a magyar orvos Marosvásárhelyen – írja a Ripost.

Dr. Benedek Imre kardiológus, egyetemi tanár beszélt a román sajtónak arról a drámáról, amit a testvére halála okozott. Dr. Benedek István elismert orvos volt Romániában, ő végezte az első felnőtt csontvelő átültetést az országban.

A doktor elkapta a koronavírust, egy marosvásárhelyi kórházban ápolták. A család szerint ágyhoz kötözve halt meg.

Fotó: Shutterstock / illusztráció

„A bátyámat ágyhoz kötözték. A család birtokában van egy videófelvétel, amin látszik, hogy a magánál van, összefüggően beszél és kifejezi a véleményét, határozottan kéri, hogy engedjék szabadon” – mondta az Antenna 3-nak Benedek Imre.

„Nem csak mi, hanem az egész ország egy értékes embert veszített el”

–tette hozzá.

Külön szomorú, hogy az intézmény igazgatója és a betegét ágyhoz kötöző doktor egykor a megfertőződött orvos tanítványa volt.

„Ha tájékoztattak volna minket az állapotáról, akkor intézkedtünk volna! Lett volna annyi pénzünk, hogy helikopterrel Bécsbe vagy Budapestre küldjük kezelésre. Nem láttam a dokumentációját sem”

–mondta a testvér.

A járványügyi helyzet miatt senki nem látogathatja a betegeket, így csak a beteg-társak és az ott dolgozók tudnak az embertelen körülményekről. A román kórházak dolgozói közül sokan megszólaltak névtelenül.

A közösségi hálóra több durva fénykép és videó is kikerült – írja a Ripost.

Az Olt.ro portálnak egy volt dolgozó számolt be, aki a szebeni intenzív terápiás osztályon volt nővér. „Hülyén, ártatlanul jöttem, mert segíteni akartam a nehéz helyzetben. Tele voltam energiával és azt hittem, hogy segíteni fogok. A legmegdöbbentőbb az volt számomra, hogy mindekit benyugtatóznak, aki az intenzív terápiás osztályra kerül, már az első órákban. A fecskendőket folyamatosan töltik fel érzéstelenítőkkel és nyugtatókkal.

Többször kaptam olyan utasítást, hogy növeljem a szedációt a maximálisra és adjak hozzá Midazolamot. Szerintem sokan ettől haltak meg. Amíg ott dolgoztam, senkit sem próbáltak meg újraéleszteni...„

Orvoscsaládból származott

Benedek István székely nemesi család sarja, orvos szülők gyereke volt. 1948-ban született Székelyudvarhelyen, 1973-ban szerzett orvosi diplomát Marosvásárhelyen, 1979-től már az egyetem oktatója. Szakmai élete a marosvásárhelyi Szentgyörgy utcai 2-es belklinikához kötődött, itt kezdte el tevékenységét mint belgyógyász, majd 1984-től mint hematológus. 1998-ban itt alapította meg a Hematológiai Osztályt, amelynek vezető főorvosa volt tavalyi nyugdíjazásáig. 2001-ben az ő irányítása alatt megvalósult a Hematológiai Osztályon belül a Csontvelő-átültetési Központ, amely 2002-től az Európai Csontvelő-transzplantációs Hálózat tagja, és ahol azóta közel 400 csontvelő-átültetést végeztek el. Ott végeztek az első romániai felnőtt-csontvelőtranszplantációt, ott kezelték az első román akut leukémiást, illetve az első román krónikus myeloid leukémiást, valamint az első román autoimmun betegségben szenvedő beteg csontvelő-transzplantációját és őssejtbeültetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!