Lemondása előtt

2017.12.23. 13:07

Csaknem ötvenezren köszöntötték a japán császárt születésnapján

A császár születésnapja hagyományosan nemzeti ünnep, ezen a napon a császári palota is nyitva áll a nagyközönség előtt. Az idei volt az első császári születésnap, amióta Akihito bejelentette lemondási szándékát. 

Tokió, 2017. december 23. Akihito japán császár a felesége, Micsiko császárné, valamint a fiúk, Naruhito trónörökös herceg jelenlétében üdvözli az őt köszöntő alattvalókat a tokiói császári palota erkélyéről a 84. születésnapján 2017. december 23-án. A császári ház tanácsa december 1-jén döntött arról, hogy Akihito császár 2019. április 30-án mond le a trónról. A 85 éves Akihito 1989 januárjában lépett trónra, őt az idősebb fia, Naruhito herceg követi a trónon. Hivatalban lévő császár lemondására két évszázada nem volt példa Japánban. (MTI/EPA/Franck Robichon)

A köszöntők kezükben okostelefonokkal japán zászlókkal integettek az erkélyen felesége és a császári család több tagja kíséretében megjelenő a 84 éves Akihito császárnak.

A Császári Háztartás Hivatal szerint a reggeli tömegben majdnem 46 ezren voltak, ez volt Akihito 29 éves uralkodása alatt a legnépesebb születésnap.

„Ezen a hideg napon gondolataim azokhoz szállnak, akik a tájfunoktól és heves esőzésektől szenvedtek, valamint a nagy kelet-japáni földrengés áldozataihoz, akiknek továbbra is nehéz az életük”

- mondta a császár, a 2011-es földrengésre és szökőárra utalva, amelyben tízezrek haltak meg és kényszerültek otthonuk elhagyására az ország keleti partvidékén.

Micsiko császárnéval együtt Akihito uralkodásának nagy részét az apja, Hirohito nevében vívott második világháború örökségének felszámolásával és a szerencsétlenségek, így a fukusimai atombalesetet is okozó 2011-es földrengés áldozatainak vigasztalásával töltötte – emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség.

Ünneplő alattvalók köszöntik a tokiói császári palota erkélyén családjával megjelenő Akihito japán császárt a 84. születésnapján 2017. december 23-án. (MTI/EPA/Franck Robichon)

Akihito, aki tavaly szívműtéten esett át és prosztatarákkal is kezelték, tavaly közölte, attól tart, hogy magas kora miatt nem tudja ellátni uralkodói kötelességét. A háború után elfogadott alkotmány nem teszi lehetővé a császár lemondását, idén viszont ezt lehetővé tévő törvényt fogadott el a parlament.

Legutoljára 1817-ben mondott le japán császár a trónjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!