Fotóhoz, grafikához

2019.05.21. 06:00

Ez a képszerkesztő jó, mint a Photoshop, csak ingyenes – videóval

Poénos videón mutatjuk, mit tud a Photoshop ingyenes helyettesítője, egy régi, bevált, nyílt forrású szoftver.

Ahhoz kétség nem fér, hogy a grafikai tervezés világának az Adobe Photoshop CC (Creative Cloud) a koronázatlan királya.

Viszont mivel az átlagfelhasználó számára nem csak szinte kifizethetetlenül drága a CC, hanem sokak szerint túlméretes, nehézkes, nem kevesen a korábbi változatokat használják (nem beszélve a kézen-közön „beszerzett” Photoshopok tömegéről), amelyek nem igényelnek a géptől akkora erőforrást.

Most az Adobe bejelentette, hogy megszünteti a régebbi Photoshop verziók támogatását,

a továbbiakban nem nyújtanak hozzájuk technikai segítséget, biztonsági javításokat és szoftverfrissítéseket.

A gyártó – érthető – szigorítása alkalmat kínál arra, hogy megfontoljuk az áttérést a Photoshop jó öreg versenytársára, a szabad szoftveres, ingyen felhasználható GIMP-re (GIMP = GNU Image Manipulation Program).

Hogy mit tud a GIMP?

Gyakorlatilag mindent, amit a Photoshop – bár igaz, használatát a fizetős nagy testvérhez hasonlóan kitartó gyakorlással lehet csak elsajátítani. Különösen érdemes tehát azoknak belevágni ebbe a kalandba, akik még nem ásták le magukat túl mélyre a Photoshopban.

Íme, egy kedvcsináló tréning, hogy miként lehet csinálni a GIMP segítségével rendes arcból – zombit:

Ebben a szoftverben szintén megtalálható az összes szűrő, ecset, színátmenet, vágó és radírozó eszköz. Csak ennek a szoftvernek akár még az elsajátításához szükséges könyvet is le lehet tölteni ingyen.

Linux rendszeren szinte biztosan eleve adott a program, Windows, valamint Mac OS X felhasználók pedig innen beszerezhetik.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!