Koronavírus-járvány

2020.02.26. 10:38

Megroppantak a tech ipar óriásai a koronavírus miatt

Hétfőn évek óta nem látott esést láttak az amerikai tőzsdék, hihetetlen pénzeket buktak a nagy techcégek.

Forrás: Shutterstock

A befektetők körében fokozódott a koronavírus-pánik. A kütyük és az okostelefonok hátán felkapaszkodott, angol betűszóval GAFAM-ként emlegetett óriások, a világ leggazdagabbjai és meghatározói – a Google, az Apple, a Facebook, az Amazon és a Microsoft – összesen 237 milliárd dollárt buktak.

A vírus miatt egyre növekvő aggodalmak a kínai gyártó és vevői piacnak nagyon kitett mamutokat sújtották: világossá vált, hogy a keleti nagyhatalom gazdaságának megroppanásából kigyűrűző folyamatokat nem lehet megállítani. Az olaszországi, dél-koreai és iráni rossz hírek a koronavírus-fertőzések számának rohamos növekedéséről a tőzsdén brutális eredményt hoztak.

A részvényárfolyamok esése az említett GAFAM-cégek piaci kapitalizációját a Statista ábrája szerinti mértékben rontotta (milliárd dollárban):

Infographic: Blue Monday for Big Tech | Statista

Bár a globális gazdasági visszaesés mindegyik óriásvállalatot érinti, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az Apple van leginkább kitéve az egészségügyi válsággal járó kockázatoknak. Kína ugyanis nemcsak döntő szerepet játszik a harapott almás vállalat gyártási láncában, hanem ráadásul még a bevételének jelentős része is onnan származik.

A többi mamut tevékenysége – legalábbis az Apple-hoz képest – nem függ olyan közvetlenül a kínai piactól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!